Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Α,. Σελέπιν : Νά καταστρέψουμε τούς φάκελλους ( της ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ) του Δάσους του Κατίν! ( Γιά πραγματικούς ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ! )



Σημείωμα του προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας (КГБ) του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ Α. ν. Σελέπιν, από 3 Μαρτίου 1959.

Νο  632 - Ш με την πρόταση καταστροφής όλων των φακέλλων της επιχείρησης που διεκπεραίωσαν τα όργανα του Λαϊκού Κομισσαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων σε εκτέλεση της απόφασης της Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) από 5ης Μαρτίου 1940



Άκρως Απόρρητο
Προς τον σύντροφο Χρουστσόφ Ν. Σ.

 Στην Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ από το 1940 φυλάσσονται οι υπηρεσιακοί φάκελλοι και άλλα υλικά για τους εκτελεσθέντες εκείνη τη χρονιά αιχμαλώτους και φυλακισμένους αξιωματικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς, έποικους, γαιοκτήμονες κλπ προσώπων της πρώην μπουρζουάδικης Πολωνίας. 

Συνολικά με απόφαση της ειδικής Τρόϊκας του 'NKVD' της Ε.Σ.Σ.Δ. τυφεκίσθηκαν 21.857 άτομα εκ των οποίων: 

Στο δάσος του Κατίν (περιοχή του Σμολένσκ) 4.421 άτομα, στο στρατόπεδο Σταρομπέλσκ, κοντά στο Χάρκοβο 3.820 άτομα, στο στρατόπεδο Οστασκόφσκι (περιοχή του Καλίνιν) 6.311 άτομα και 7.305 άτομα τυφεκίστηκαν σε άλλα στρατόπεδα και φυλακές της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας.

Η όλη επιχείρηση για την εξόντωση των προαναφερθέντων διεξήχθη βάσει των Αποφάσεων της Κ.Ε του ΚΚΣΕ της 5ης Μαρτίου 1940. 
Όλοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών με βάση τους υπηρεσιακούς φακέλους που είχαν καταρτιστεί γι’ αυτούς ως αιχμαλώτων πολέμου και φυλακισθέντες το 1939.

Από την στιγμή διεξαγωγής της ανωτέρω επιχείρησης, δηλαδή από το 1940 δεν έχουν εκδοθεί υπηρεσιακά σημειώματα για αυτές τις υποθέσεις και όλες αυτές, συνολικά 21.857 φυλάσσονται σε σφραγισμένο χώρο.

Για τα σοβιετικά όργανα όλοι αυτοί οι φάκελοι δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό ενδιαφέρον, ούτε ιστορική αξία. Είναι αμφίβολο αν θα έχουν κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολωνούς φίλους μας. 

Απεναντίας, οποιαδήποτε τυχαία απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη της ανωτέρων επιχείρησης, με όλες τις ανεπιθύμητες για το κράτος μας επιπτώσεις. 

Πολύ περισσότερο που αναφορικά με τους εκτελεσθέντες στο δάσος του Κατίν υπάρχει η επίσημη εκδοχή, η οποία επιβεβαιώνεται από την έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία των σοβιετικών αρχών εξουσίας το 1944 από την επιτροπή με τίτλο: «Ειδική επιτροπή για την διερεύνηση του τυφεκισμού από τους γερμανούς - φασίστες κατακτητές στο δάσος του Κατίν των αιχμαλώτων πολωνών αξιωματικών».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής οι πολωνοί που εξοντώθηκαν εκεί θεωρούνται ως εκτελεσθέντες από τους γερμανούς κατακτητές. 

Τα υλικά της έρευνας εκείνη την περίοδο γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα στο σοβιετικό αλλά και ξένο Τύπο. Τα συμπεράσματα της επιτροπής έγιναν κτήμα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται σκόπιμη η καταστροφή όλων των υπηρεσιακών φακέλων των προσώπων που εκτελέστηκαν το 1940 κατά τη διάρκεια της ανωτέρω επιχείρησης.

Για την χορήγηση πληροφοριών σε ερωτήματα εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ ή της σοβιετικής κυβέρνησης, μπορούμε να χορηγούμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της τρόικας του NKVD της ΕΣΣΔ, η οποία καταδίκασε τα ανωτέρω πρόσωπα σε τυφεκισμό και τις διαπιστωτικές πράξεις εκτέλεσης των αποφάσεων των τρόικων. 

Συνολικά τα έγγραφα αυτά δεν είναι πολλά και μπορούμε να τα φυλάσσουμε σε ένα ειδικό φάκελλο.
Σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ επισυνάπτεται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας
του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ

Α. Σελέπιν

3 Μαρτίου 1959 

Μετάφραση από τα ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης (C)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!