Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ένα πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα, από την πλευρά της Ελλάδας, έκανε τους Αλβανούς να ξεσαλώσουν και απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα.
Βέβαια η αντίδραση της Αλβανικής πλευράς είναι αξιοπερίεργη και κανείς δεν μπορεί να μην μπει σε σκέψεις, ότι όλο αυτό το ζήτημα συνδέεται με τα τελευταία γεγονότα.
Να θυμίσουμε πως το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε personae non gratae 52 Έλληνες πολίτες απαγορεύοντας στο εξής την είσοδό τους στην  χώρα, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε δραστηριότητες εις βάρος της κυριαρχίας της Αλβανίας καθώς και σε ενέργειες εναντίον της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.
Ειδικότερα, με δηλώσεις του, αλλά και γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λέσι, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, πέραν των συνταγματικών, νομικών και διεθνών κανόνων, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 108/2013, «Περί Αλλοδαπών”, όπως τροποποιήθηκε, για την υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδας, δεσμευμένο να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας, γνωρίζοντας την ιστορία των σχέσεων καλής γειτονίας και το κοινό μέλλον των Αλβανών και των Ελλήνων ως σημαντικών εθνών για την ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρώντας απαράδεκτη τη χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση που έγινε χθες από τα άτομα και τις ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα που κακοποίησαν τον σεβασμό μας αποφάσισε:

Την αναγγελία ως ανεπιθύμητων προσώπων στη χώρα μας, 52 ατόμων ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και εμφάνιση και αμφισβήτηση δηλώσεων σχετικά με τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη της χώρας μας.
Αυτοί οι άνθρωποι και άλλοι, που εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τη χθεσινή εξτρεμιστική επίδειξη στο χωριό Bularat, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο».

TI ANΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗ ΚΑΚΑΒΙΑ

Η διέλευση του μεθοριακού σταθμού είναι ακόμη κλειστή, από χθες το απόγευμα, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα τονίζοντας ότι οι γραμμές αυτές γράφονται στις 13:30 σήμερα.

Οι αλβανικές συνοριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ακόμη δεν αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο ελληνική ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχουν ατομικών στοιχείων και κανείς δεν μπορεί να διέλθει, εκτός από Έλληνες πολίτες και άτομα που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, γράφει το δημοσίευμα, προέκυψε χθες το απόγευμα σε όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης με την Ελλάδα, και αποκόπηκε πλήρως η διέλευση ένθεν κακείθεν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες οχήματα με χιλιάδες επιβάτες να κάθονται σε αναμονή στις οδούς προς την Κακαβιά αλλά και στην Kapshticë –Κρυσταλλοπηγή.


Και συνεχίζουν τα Αλβανικά ΜΜΕ:


Σε μια εποχή που οι δύο χώρες έχουν τεταμένη κατάσταση μεταξύ τους, η κατάσταση αυτή χειροτερεύει στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς οι Αλβανοί δεν μπορούν να περάσουν λόγω του μπλοκαρίσματος – από την ελληνική πλευρά- του ηλεκτρονικού συστήματος.

Αλλά, λίγη ώρα αργότερα, η αλβανική πλευρά μπλόκαρε και αυτή το ηλεκτρονικό της σύστημα και κανείς, πια, δεν πηγαίνει στην Ελλάδα ή έρχεται στην Αλβανία.

Πηγές αναφέρουν ότι λόγω του μπλοκαρίσματος δημιουργήθηκε εκνευρισμός στους Αλβανούς που κάθονται σε ουρά ενός χιλιομέτρου και ακολούθησαν μηνύματα προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιληφθεί προσωπικά το θέμα, αναφέρει το echedoros

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Αλβανοί τελωνειακοί απάντησαν με το ‘ίδιο νόμισμα’ στους Έλληνες ομολόγους τους.
 Δείτε βίντεο και εικόνες: