Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η 23η Οκτωβρίου επί Κατοχής. Τά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των Ναζί και των ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ... (Μνήμη!)


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΑΜ ΕΛΑΣ

23η Οκτωβρίου του 1941. 

Οι κομμουνιστές προκάλεσαν την σφαγή του Μεσόβουνου του νομού Κοζάνης. 
Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 135 άνδρες ηλικίας 16-69 ετών, (σύμφωνα με την αναφορά του νομάρχη Κοζάνης), ενώ η γερμανική διοίκηση ανέφερε 142 και οι συγγενείς που επέζησαν 165. 

Αποτέλεσμα εικόνας για εκτελεσεισ γερμανων στην ελλαδα

Μεταξύ των εκτελεσθέντων δεν ήταν ο βουλγαροκομμουνιστής δημοδιδάσκαλος Χατζητάσσος και ο δολοφόνος του Κοινοτάρχη Μεσόβουνου Ιγνατιάδης που προκάλεσαν την σφαγή. 

Το χωριό κάηκε «δι' εμπρηστικών βομβών», «εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». 
Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, τήν ίδια ημερομηνία το 1943, απόσπασμα της Μεραρχίας 'Εντελβάϊς' πυρπόλησε τα χωριά Μανασσής και Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου. 

Παράλληλα, 30 γερμανοί των 'Ες-Ες', προερχόμενοι από την Καλαμπάκα, που καταδίωκαν τους Ελασίτες, μπήκαν τις απογευματινές ώρες, (στις 6 μ.μ.), στην Πολυθέα Ασπροποτάμου, και αφού εκτέλεσαν τρεις βαριά τραυματισμένους αντάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι της Αμαλίας Σιδοπούλου και αφού εκτέλεσαν και εκείνην και τον νεαρό Τάσο Αναστασίου καθώς και τρείς αγωγιάτες που βρίσκονταν στην Πλατεία, έκαψαν τα 75 από τα 150 σπίτια του χωριού.


"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!