Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η φωτογραφία του απαγχονισμού του ΘΡΥΛΙΚΟΥ Μακεδονομάχου Κώττα Χρήστου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ!
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ!
ΟΥΤΕ ΛΗΘΗ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ...


Στο http://makpress.blogspot.com αναρτήθηκε φωτογραφία από τον απαγχονισμό στο Μοναστήρι του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα που πέθανε κραυγάζοντας 'Ντα ζίβε Γκρτσια'!.
O Κωνσταντίνος Χρήστου, γεννήθηκε από οικογένεια Μακεδόνων της Φλώρινας, που αρχικά είχαν το επώνυμο Ρουσάνης. Έμεινε γνωστός ως Κώττας Ρούλιας, από ... το όνομα του χωριού του, Ρούλια. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΑΣ

Στις 9 Ιουνίου του 1904, οθωμανικό απόσπασμα οδηγούμενο από Κομιτατζήδες συνέλαβε τον καπετάν Κώττα στο κρησφύγετο του στη Ρούλια όπου βρισκόταν με τρεις συναγωνιστές του. 

Μετά τη σύλληψή ο Κώττας , μεταφέρθηκε αρχικά στις φυλακές Καστοριάς, στη συνέχεια στις φυλακές Κορυτσάς και τελικά στις φυλακές Μοναστηρίου. 
Η σύζυγός του, Ζωή, για λόγους ασφαλείας εγκαταστάθηκε με τα παιδιά της στην Καστοριά και επανήλθε στη Ρούλια το φθινόπωρο του 1904. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΑΣ

Τον Αύγουστο του 1905 ο κομιταζής Μήτρο Βλάχο εισέβαλε με το πολυπληθές σώμα του στη Ρούλια, και έκαψε την οικία του Κώττα και έβαλε φωτιά. 

Ο απαγχονισμός του Καπετάν Κώττα ορίστηκε για το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου του 1905. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΑΣ

Απαίτησε να του φέρουν Έλληνα ορθόδοξο ιερέα που τον μετάλαβε και στην συνέχεια οδηγήθηκε στην πλατεία Ατ Παζάρ της πόλεως του Μοναστηρίου. 

Κατά την διαδρομή έως την πλατεία ο Κώττας Χρήστου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ξέφυγε από τους φρουρούς του και διέφυγε στα στενά σοκάκια της πόλεως. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΑΣ

Ακολούθησε τεράστια κινητοποίηση των Οθωμανικών δυνάμεων και ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης και τελικά συνελήφθη. Οδηγήθηκε τελικά στην πλατεία Ατ Παζάρ και εκεί ο Κώττας απαίτησε να του λύσουν τα χέρια.

 Σχετική εικόνα

Ανέβηκε μόνος του (!) στο ικρίωμα και, αφού φώναξε για τελευταία φορά Ντα ζίβε Γκρτσια! (Ζήτω η Ελλάς), κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο της κρεμάλας !!!.....

http://deltio11.blogspot.com/2019/09/blog-post_61.html

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν παραθέτεις τήν ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία, τότε είναι "στεγνή" και "σκληρή", τόσο που να κλονίζει τον αδαή και τον αμύητο αναγνώστη. Τόσο που να του δίνεις υγιή ερεθίσματα, ώστε να καταλήξει στα σωστά συμπεράσματα.
    Οι αμέτρητες χιλιάδες ή και ΠΟΛΥ παραπάνω δολοφονίες κατά των συμφερόντων αυτού του τόπου, δεν επιτρέπεται λοιπόν να εξωραΐζονται, να τις κάνουμε (ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ) "εύπεπτες" ή "ελαφριές".
    Πρόθεσή μας δεν είναι να είμαστε μία ...χαρούμενη ιστοσελίδα, με "δροσερές" ειδήσεις.
    Πρόθεσή μας είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας όσα οι άλλοι επιμένουν να κρύβουν και να καμουφλάρουν....
    Άρα λυπούμεθα γιά το όποιο "ψυχοπλάκωμα" σας δημιουργήσαμε, αλλά έτσι ΠΡΕΠΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά έτσι πρέπει, και μόνο έτσι δίχως να θέλω να θίξω τον/την αγαπητό An.
      Αν γνωρίζαμε έστω και ψήγματα από την Ιστορία μας, (γιατί η Ιστορία είναι μνήμη) άλλη θα ήταν σίγουρα η τύχη της Πατρίδος μας, για παραδειγμα αν ήξεραν τι έχουν υποστεί οι Έλληνες από τούς μωαμεθανούς μογγολους, δεν θα είχαν αυτή την υστερία με τα μογγόλοσηριαλ απ' όλα σχεδόν τα βοθροκαναλα!

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!