Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η (β α θ ύ τ α τ α) ειρωνική επιστολή των Γερμανών προς το Ε.Α.Μ....



Τον Αύγουστο του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, δια παντός, από την ελληνική επικράτεια. 
Ο πόλεμος δεν κυλάει, πλέον, ευνοϊκά για την Γερμανία. 
Οι Σύμμαχοι έχουν εισβάλει στα εδάφη του Άξονος, από την Σικελία, αλλά και την Νορμανδία, μετά την ομώνυμη απόβαση.

Εξ’ανατολάς, οι Γερμανοί μετά την πανωλεθρία της 6ης Στρατιάς του φον Πάουλους στο Στάλινγκραντ και την αντεπίθεση των Σοβιετικών, υποχωρούν συνεχώς. 
Οι Σοβιετικοί το 1944, [μετά κυρίως καί απο τήν α-πε-ρί-γρα-πτα "πλούσια" αποστολή πολεμικού υλικού παντός τύπου δισεκατομμυρίων δολλαρίων από τίς ΗΠΑ ...] βρίσκονται πλέον στα σύνορα της Πολωνίας και ο κίνδυνος για στρατιωτική εισβολή στο ίδιο το Ράιχ είναι πλέον ορατός.

Στις 23 Αυγούστου, η αντιστασιακή οργάνωση «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ή απλώς Ε.Α.Μ.), εκδίδει προκηρύξεις στο νησί της Χίου, με τις οποίες καλεί τη γερμανική φρουρά να παραδοθεί.

Οι Γερμανοί δεν έδειξαν, φυσικά, καμία τέτοια διάθεση. 
Σε επιστολή τους προς το Ε.Α.Μ, ειρωνεύονται και απειλούν τους αντιστασιακούς. 

Πάντως μερικές εβδομάδες αργότερα, οι Γερμανοί, θα στέρευαν από κάθε ειρωνική διάθεση, καθώς θα αναγκάζονταν να αποχωρήσουν εσπευσμένα για να υπερασπίσουν τα εδάφη του Ράιχ από τους προελαύνοντες Συμμάχους.

Η επιστολή των Γερμανών προς το Ε.Α.Μ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλική σας προκήρυξη, δυστυχώς όμως μόνο λίγοι συνάδελφοι κατόρθωσαν να τη διαβάσουν διότι ο συντάκτης έγραψε πολύ κακώς τη γερμανική. 
Πρέπει να τη διορθώσει αισθητά. Αυτά όσον αφορά την εξωτερική μορφή του πράγματος.
Η τόσο συναδελφική σας πρόσκληση να σας παραδώσουμε τα όπλα μας και να παραδοθούμε μαζί και οι ίδιοι, δείχνει φυσικά το πολύ φιλικά αισθήματά σας απέναντί μας, πλην όμως προς το παρόν δεν μας φαίνεται σκόπιμο να αποδεχθούμε την πρόσκλησή σας.
Θέλουμε προηγουμένως να σας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο από κοντά, διότι εκείνο το οποίο έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα για εσάς, δεν ήταν τόσο καλό. 
Εάν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για εμάς, μπορείτε να έρθετε καμιά φορά να πάρετε τα όπλα. 
Είναι πάντοτε έτοιμα, πλην όμως βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων μας, που είναι συνηθισμένοι στην εργασία και οι οποίοι δεν δολοφονούν, αλλά ξέρουν να πολεμούν ακόμη σκληρότερα και με πίστη προς τον Αρχηγό τους.
Το να θέλετε με την κακοσυντεταγμένη σας προκήρυξη να κλονίσετε την ιερή αυτή πίστη είναι αυτόχρημα γελοίο. 
Σας δίνουμε, τέλος, την καλή συμβουλή να είστε προσεκτικότεροι, διότι πιθανόν καμμιά φορά να επισύρετε δεινά επί των κεφαλών σας.»
Χίος την 23η Αυγούστου 1944
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
23/8/1944: Η επίμαχη επιστολή των Γερμανών που αναρτήθηκε στους δρόμους της Χίου.
*Ντοκουμέντο από το βιβλίο “Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα”.
"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!