Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΗΠΑ VS ΙΡΑΝ : Πόσο κοντά βρίσκονται σε εμπόλεμη σύρραξη ;


Έχουν περίπου σαράντα ώρες μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και απ' ότι φαίνεται η Μέση Ανατολή μοιάζει με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έπαρση του κόκκινου λάβαρου στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkara, που συμβολίζει τις επερχόμενες άγριες μάχες. Ταυτόχρονα αποτελεί κάλεσμα για τζιχάντ και προειδοποίηση για τους αλλόθρησκους.

Ο Αγιατολάχ εκτοξεύει απειλές εναντίον των Αμερικανών, την ώρα που ο Τραμπ αποστέλλει 3.000 στρατιώτες στο Κουβέϊτ. Στο ίδιο μήκος κύματος διαβάζουμε τις εξής δηλώσεις : « Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί >> είπε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, από την επαρχία Κερμάν, γενέτειρα του Σουλεϊμανί. << Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων ... ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό...περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας » δήλωσε στη συνέχεια.
Άραγε όλα αυτά να είναι λεκτικά πυροτεχνήματα ή δηλώσεις πριν πατηθεί η σκανδάλη ;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Globalfirepower.com οι πολεμικές δυνάμεις του Ιράν διαμορφώνονται ως εξής :

- Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 523.000
- Εφεδρείες: 350.000
- Μαχητικά Αεροσκάφη: 142
- Επιθετικά Αεροσκάφη: 165
- Μεταφορικά Αεροσκάφη: 89
- Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη: 104
- Επιθετικά Ελικόπτερα: 12
- Άρματα μάχης: 1.634
- Θωρακισμένα οχήματα μάχης: 2.345
- Αυτοπροωθούμενο πυροβολικό: 570
- Ρυμουλκό πυροβολικό: 2.128
- Προβολείς πυραύλων : 1.900
- Πολεμικά σκάφη: 398
- Υποβρύχια: 34
- Φρεγάτες: 6
- Κορβέτες: 3
- Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 88
- Πλοία ναρκοπολέμου: 3
Σίγουρα δεν συγκρίνονται σε καμμία περίπτωση με την πολεμική υπερδύναμη των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι και αμελητέα ποσότητα. Μην ξεχνάμε ότι σε εμπόλεμες περιόδους οι μουσουλμάνοι φανατίζονται σε ακραίο βαθμό και πολεμούν μέχρις εσχάτων. 
Τέλος η κρίση μοιάζει με μπαλόνι που φουσκώνει και ξεφουσκώνει, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που μία πολεμική σύρραξη μεταξύ Δύσης και Μέσης Ανατολής βρίσκεται πολύ κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!