Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μάτι 23/7/2018 - Δύο χρόνια μετά...

Στις 23 Ιουλίου 2018 ξέσπασε στην Αττική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία επεκτάθηκε προς τους οικισμούς Νεό Βουτζα και Μάτι. Η φωτιά στην Πεντέλη εξαπλώθηκε με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων, καθώς οι ριπές ανέμου στο βουνό έφτασαν ως και τα 124 χιλιόμετρα την ώρα (12 Μποφόρ, ο μέγιστος βαθμός στην κλίμακα), σε συνδυασμό και με υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 40 °C (πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η θερμοκρασία στον σταθμό της Ραφήνας έφτασε στους 39 °C, που ήταν η μέγιστη τιμή για όλο το καλοκαίρι σε όλη την Αττική, ενώ η σχετική υγρασία ήταν μόλις στο 19%). Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία και το μικροκλίμα της περιοχής, τα οποία ευθύνονταν για τη δημιουργία ισχυρών καταβατικών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη. Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα, μέσα σε λίγα λεπτά. Γύρω στις 18:15 η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Από την πυρκαγιά στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Επίσης υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Από την πυρκαγιά στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους 101 άνθρωποι. Είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα. Το βίντεο που ακολουθεί αφιερώνεται στους ήρωες εκείνων των δύσκολων ημερών και στα θύματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες και στην θάλασσα.



3 σχόλια:

  1. Εφόσον δεν μετανοεί ο Ελληνικός λαός, θα υπάρξει και ο μεγάλος και καταστροφικός σεισμός στην Αθήνα, και η στρατιωτική υποδούλωση από τους Τούρκους τριών μεγάλων (όχι μικρών) Ελληνικών νησιών (αυτή η υποδούλωση θα διαρκέσει λίγους μήνες, μέχρι να καταστραφεί η Τουρκία).

    Θα προηγηθούν όμως και άλλες θλίψεις στην Ελλάδα, όπως είναι η φτώχεια, ο εμφύλιος πόλεμος κ.λπ.

    Όλα τα προαναφερόμενα, είναι σαφέστατα προ-αναγγελμένα από κάποιους Οσίους της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα υπάρξουν επίσης και συνεχείς διαδοχικές ασθένειες: όταν θα φεύγει η μια ασθένεια, θα εμφανίζεται μια νέα ασθένεια.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!