Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Η Πολωνία μηνύει κατά των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καταγγελία για «αυταρχική» πολιτική



Από τον Kai Rebmann

Οι επικριτικές φωνές αρέσκονται να περιγράφουν τον μηχανισμό εξουσίας της ΕΕ ως προβατόσχημο λύκο. Στην συνέχεια λέγεται ότι οι δομές των Βρυξελλών θυμίζουν όλο και περισσότερο ένα ευρωπαϊκό κεντρικό κράτος που προσπαθεί όλο και περισσότερο να περιορίσει την αυτονομία των κρατών μελών του.



Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί στο όλο θέμα μια επίφαση δημοκρατικής νομιμότητας, τα κράτη της ΕΕ επιτρέπεται ακόμη και να ψηφίζουν για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες. Ή μάλλον: συμφωνούν! Δυστυχώς, μόνο στις πιο σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσε να συζητηθεί μια ψήφος με την έννοια της ελεύθερης έκφρασης βούλησης ή γνώμης, σύμφωνα με τους επικριτές.


Πιο πρόσφατα, μεταξύ άλλων, η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Από το 2035, δεν θα ταξινομούνται νέα οχήματα στους δρόμους της Ευρώπης που γεμίζουν με βενζίνη ή ντήζελ (https://reitschuster.de/post/mit-elektroautos-laesst-sich-das-klima-zumindest-in-deutschland-nicht-retten/). Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την άνοιξη, η Γερμανία είχε μπλοκάρει το νόμο για εβδομάδες και πίεζε εξαιρέσεις για «κλιματικά ουδέτερα συνθετικά καύσιμα».

Μόνο στα ψιλά γράμματα –αν όχι καθόλου– μαθεύτηκε ότι η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία απείχαν από την ψηφοφορία και η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε κατά. Τώρα η Πολωνία αποφάσισε να παραπέμψει αυτό που θεωρεί ως «αυταρχική πολιτική για το κλίμα» της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Η Βαρσοβία προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι μόνο ένα από τα συνολικά τέσσερα σημεία που αποτελούν αγκάθι στα πλευρά της εθνικής-συντηρητικής κυβέρνησης στην Πολωνία. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, η Βαρσοβία υπέβαλε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των πρόσφατα εγκριθέντων κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη χρήση γης (https://reitschuster.de/post/niederlande-30-000-bauern-protestieren-gegen-enteignungsplaene/), την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία. Ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα αγωγές κατά της απαγόρευσης των οχημάτων εσωτερικής καύσης από το 2035, της μείωσης του στόχου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του περαιτέρω περιορισμού της έκδοσης δωρεάν πιστοποιητικών CO₂.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Πολωνίας Anna Moskwa δικαιολόγησε αυτό το βήμα μέσω Twitter με τη μορφή ρητορικής ερώτησης: «Θέλει η Ένωση να λάβει μια αυταρχική απόφαση σχετικά με το τι είδους οχήματα πρέπει να οδηγούν οι Πολωνοί και αν οι τιμές της ενέργειας στην Πολωνία θα αυξηθούν;» Και η μη κομματική πολιτικός πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Η πολωνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών».

Με απλά λόγια, η Moskva έχει το θάρρος να βάζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας της και των πολιτών της πάνω από αυτά της ΕΕ - και έτσι να κάνει ακριβώς αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Βρυξέλλες. Βασισμένη στο παρόν παράδειγμα, η υπουργός το εξηγεί ως εξής: «Στην περίπτωσή μας, η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι εντελώς αντίθετη με την (εθνική) πολιτική για το κλίμα, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα εάν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (https://reitschuster.de/post/polen-erwaegt-pacht-deutscher-atomkraftwerke/).


Ιστορικό: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα διαδραματίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην Πολωνία από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ. Και δεδομένου ότι η Moskva προφανώς γνωρίζει τους νόμους της αγοράς και μπορεί επίσης να κάνει τα μαθηματικά, γνωρίζει ότι μια αναγκαστική μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως σε υψηλότερο κόστος.


Η εμπορία εκπομπών της ΕΕ ως παγίδα κόστους

Αυτό το νηφάλιο γεγονός οδηγεί την κυβέρνηση της Βαρσοβίας στο δεύτερο και τρίτο σημείο της τρέχουσας καταγγελίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι χώρες που παράγουν μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους από άνθρακα, όπως η Πολωνία, καλούνται να το πληρώσουν ακριβά από τις Βρυξέλλες. Η μαγική λέξη σε αυτό το πλαίσιο είναι "εμπορία εκπομπών της ΕΕ" (https://reitschuster.de/post/eu-emissionsregeln-ein-herz-fuer-superreiche/). Πίσω από αυτό δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από την τιμολόγηση των εκπομπών CO₂. Για τις «ιδιαίτερα αποδοτικές εταιρείες», θα μπορούσε κανείς πιθανώς να μιλήσει και για «συστημικά σημαντικές εταιρείες», η ΕΕ εκδίδει τα λεγόμενα «δωρεάν πιστοποιητικά», δηλαδή δωρεάν πιστοποιητικά CO₂ που επιτρέπουν αντίστοιχες εκπομπές σε κάποιο βαθμό.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ εκτεταμένων αλλαγών σε αυτό το σύστημα. Μέχρι το 2030, ο στόχος δεν είναι να εκπέμπονται «μόνο» 43% λιγότερο CO₂ από ό, τι το 2005 (https://reitschuster.de/post/gravierende-rechenfehler-studie-stellt-wichtigstes-argument-fuer-e-autos-in-frage/), αλλά να μειωθούν οι εκπομπές κατά ένα εντυπωσιακό 62%. Για την Πολωνία – και πολλές άλλες χώρες – αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

Επιπλέον, οι εταιρείες από μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας και της αεροπορίας πρόκειται να αποκλειστούν από την πρόσβαση σε δωρεάν πιστοποιητικά CO₂. Επιπλέον, αυτά τα «δωρεάν πιστοποιητικά» πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά εντελώς έως το 2034.

Στην αγωγή της, η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι τέτοιοι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι μπορούν να υιοθετηθούν από την ΕΕ μόνο με την ομοφωνία των μελών της και όχι, όπως συνέβαινε μέχρι στιγμής, με ειδική πλειοψηφία.



Η υποστήριξη προέρχεται από την Ουγγαρία

Επιπλέον, η Anna Moskwa αναφέρθηκε έντονα επίσης στο λεγόμενο πακέτο «Fit for 55» της ΕΕ. Αυτή η ατζέντα επικεντρώνεται επίσης στη μείωση των εκπομπών και θα έχει περισσότερο ή λιγότερο δραστικές συνέπειες (https://reitschuster.de/post/eu-droht-mit-klima-enteignung-von-immobilien/) για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, ο δεδηλωμένος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, χρησιμοποιώντας το 1990 ως σημείο αναφοράς.

Η υπουργός Κλίματος γράφει, προφανώς και εξ ονόματος ολόκληρης της κυβέρνησής της: «Δεν είναι μυστικό ότι απορρίψαμε ολόκληρο το πακέτο, είμαστε κατά της αύξησης των κλιματικών στόχων (https://reitschuster.de/post/acht-weithin-unbekannte-fakten-zur-klimapolitik/) καθώς και του τρόπου με τον οποίο προχωρούν και πώς επιβάλλονται». Η Πολωνία είχε ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ την δέσμη μέτρων «Fit for 55» όχι μόνο σε μεμονωμένα σημεία, αλλά ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ.

Η Moskva λαμβάνει υποστήριξη από την Ουγγαρία. Ο Bence Tuzson, άμεσος υπουργός Εξωτερικών του πρωθυπουργού Viktor Orbán, ήταν επιφυλακτικός στο θέμα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η κριτική για τις ενέργειες της ΕΕ ήταν ακόμη πιο σαφής. Κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι «υπαγορεύουν νομοθεσία», η οποία τελικά θα οδηγήσει μόνο τα κράτη μέλη να μην αισθάνονται πλέον δεσμευμένα από τέτοιες απαιτήσεις αργά ή γρήγορα.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να αντιπαραβάλλεται με το εθνικό δίκαιο, εξήγησε ο Tuzson. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν σημασία στο γεγονός ότι το δίκαιο της ΕΕ είναι συμβατό με το αντίστοιχο εθνικό δίκαιο – και όχι το αντίστροφο. Διαφορετικά, είναι καθήκον των συνταγματικών δικαστηρίων –ή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζήτημα του ΔΕΚ– να θέσουν τέρμα σε αυτή την «επιβλαβή τάση». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να σταματήσει η «μυστική νομοθεσία» και η «άμβλυνση των νομικών εννοιών» που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες.


ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/polen-klagt-gegen-klimaziele-der-europaeischen-union/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!