Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Κινδυνολογία των ΜΜΕ: Οι τουρίστες που «φυγαδεύονται» από την Ρόδο για να σωθούν από την φωτιά, δεν είναι άλλοι από τους κανονικούς ταξειδιώτες που επιστρέφουν από διακοπές



Οι στρεβλώσεις και η κινδυνολογία σχετικά με τις συνθήκες στο εξωτερικό είναι συνήθως ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αυταρχικών συστημάτων. Είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το πόσο αυτή η κακή συνήθεια εξαπλώνεται σήμερα – όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά ακόμη και σε λιγότερο ύποπτες χώρες (από την άποψη του αυταρχισμού) όπως η Ελβετία. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν αναφερόμαστε σε γεγονότα που μπορούν με κάποιο τρόπο να συνδεθούν με το αγαπημένο θέμα του συμπλέγματος πολιτικών-μέσων ενημέρωσης: την κλιματική αλλαγή.


Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο. Αν ακολουθήσετε τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελβετία, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι το νησί έχει μετατραπεί σε κόλαση φλογών. Ο αντίστοιχος όρος μπορεί επίσης να βρεθεί στις επικεφαλίδες. Το "Focus", για παράδειγμα, είχε τίτλο: "Ρόδος: Παραθερίστρια περιγράφει την απόδραση από την κόλαση της πυρκαγιάς". Στην «Stuttgarter Nachrichten» ο τίτλος έγραφε: «Πού υπάρχει πυρκαγιά στη Ρόδο - Εικόνες από την πύρινη κόλαση». Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Το Tenor στις αναφορές: «Οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί κατά κύματα». Ωστόσο, στους «τουρίστες που φυγαδεύονται από την λαίλαπα» περιλαμβάνονται επίσης εκείνοι οι τουρίστες που έχουν τελειώσει τις διακοπές τους ούτως ή άλλως και απλώς πετούν πίσω στην πατρίδα τους όπως είχε προγραμματιστεί, όπως παραπονιέται η «Weltwoche»: «Αν πιστεύετε τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, το ελληνικό νησί της Ρόδου είναι μια πύρινη θάλασσα. Δίνεται επίσης η εντύπωση ροών τουριστών που προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τον δημοφιλή προορισμό διακοπών».

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Για ένα Airbus της ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Edelweiss, το οποίο υποτίθεται ότι θα έφερνε τους ανθρώπους πίσω στην Ελβετία, υπήρχαν μόνο 135 επιβάτες για τις 174 ελεύθερες θέσεις. Ήδη το Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από εκατό ταξιδιώτες του τουριστικού παρόχου Kuoni είχαν πετάξει πίσω, αναφέρει η ελβετική τηλεόραση "SRF" σύμφωνα με την "Weltwoche": "Μόνο για να παραδεχτούμε αμέσως ότι υπήρχαν και επισκέπτες που ταξείδεψαν με την τακτική κράτηση πτήσης. Κάποια στιγμή, οι διακοπές τελειώνουν».

Στη συνέχεια, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αναφέρεται σε έναν πυροσβέστη ως εξής: «Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια, διαφορετικά το νότιο τμήμα του νησιού θα καεί εντελώς μέχρι αύριο». Μια ημέρα αργότερα, είναι σαφές ότι ο νότος εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν κάηκε εντελώς.


Υποτιθέμενο «ταξείδι τρόμου»

Η πύλη "Nau.ch" συνόδευε τους ταξειδιώτες στην πτήση προς το νησί. «Στην θέα του "μετώπου πυρός πλάτους ενός χιλιομέτρου" από το παράθυρο "κυριάρχησε νεκρική σιωπή στο αεροπλάνο", αναφέρει ο δημοσιογράφος με κομμένη την ανάσα», σύμφωνα με την «Weltwoche»: «Ωστόσο, ο φόβος δεν φαίνεται να ήταν αρκετά μεγάλος για να ακυρώσει το ταξείδι του. Η απαραίτητη δόση συγκίνησης παρέχεται από αναφορές από οικογένειες που έχουν επιστρέψει. Το Blick κάνει λόγο για ένα «ταξείδι τρόμου» και στο Züri Today οι περιγραφές ακούγονται σαν οι πληγέντες να είχαν ξεφύγει από τις φλόγες την τελευταία στιγμή.

Πολλά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν επίσης δορυφορικές εικόνες της πυρκαγιάς. Σε αυτό μπορείτε να δείτε ένα νησί, το οποίο χωρίζεται κυριολεκτικά σε δύο μέρη από τις φλόγες. Περιέργως, η αεροφωτογραφία μιλάει μια εντελώς διαφορετική γλώσσα. Εκεί βλέπει κανείς μια τοπική φωτιά.

(tweet: George Pazderski @Georg_Pazderski : Η υποτιθέμενη «Πύρινη Κόλαση της Ρόδου» αποδεικνύεται ότι είναι μια περιφερειακή φωτιά που ΕΒΑΛΑΝ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ. Αλλά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το μεταστρέφουν προκειμένου να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το αφήγημα της «κλιματικής καταστροφής». Πόσο ηλίθιοι νομίζουν ότι είμαστε;

https://twitter.com/Georg_Pazderski/status/1684257104708632590?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1684257104708632590%7Ctwgr%5Edeabe524c36ea2b09919fc147dba40529ffb768c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Freitschuster.de%2Fpost%2Fmedien-panikmache-feuerfluechtlinge-von-rhodos-die-gar-keine-sind%2F)

Οι περισσότερες αναφορές παραλείπουν επίσης να αναφέρουν ότι οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται συνήθως από εμπρησμό ή ακατάλληλο χειρισμό της πυρκαγιάς, παρά από το γεγονός ότι τα δάση αυτοαναφλέγονται λόγω της «κλιματικής αλλαγής». Διότι απλά δεν ταιριάζει με την αφήγηση. Ούτε αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι ο εμπρησμός είναι η αιτία των σημερινών πυρκαγιών. Η ζέστη και η ξηρασία προωθούν την εξάπλωση των πυρκαγιών - αλλά ποτέ δεν ήταν σπάνιες στα μέσα του καλοκαιριού.

Αυτό δεν θα ταίριαζε με την «χειραγώγηση», δηλαδή τη διαστροφή αυτών των ιστοριών. Και δεν θα βοηθούσε στην υποδαύλιση των φόβων για το κλίμα και τη ζέστη.

Δεν υπάρχουν επίσης καθόλου αναφορές σχετικά μια δυσάρεστη υποψία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ότι ένα αιολικό εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί ακριβώς εκεί όπου υπάρχει πυρκαγιά τώρα.


(tweet: Maik Schmiddie 

Εκεί που υπάρχει τώρα πυρκαγιά στη Ρόδο, υπάρχει άδεια για την ανάπτυξη αιολικού εργοστασίου. Ο γεωπληροφοριακός χάρτης της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στη Ρόδο δείχνει για άλλη μια φορά την «κακή σύμπτωση» ότι οι ανεμογεννήτριες εγκρίθηκαν ακριβώς στην φλεγόμενη περιοχή.)

ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/medien-panikmache-feuerfluechtlinge-von-rhodos-die-gar-keine-sind/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!