Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Α Π Ε Λ Υ Σ Ε 870 εργαζομένους! Κ Α Τ Α Κ Ρ Α Υ Γ Η γιά τήν «ΑΒ Βασιλόπουλος»...

 


Καλομαθημένες μόνο στην αυξάνουσα κερδοφορία, οι εταιρείες απολύουν μόλις έχουν έστω και μια μικρή μείωση σε αυτήν…

Πάνω από 870 απολύσεις έγιναν στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» προκειμένου να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και τη μείωση της κερδοφορίας της.


 Παράλληλα, η ανάπτυξη της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ ανήλθε σε 0,76%, πολύ πιο κάτω δηλαδή από τον μέσο όρο της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, τα μικτά αποτελέσματα (μικτό κέρδος) ανήλθαν σε 514.700.000 ευρώ το 2022 από 537.800.000 ευρώ. 

Είχαν δηλαδή μείωση 4,31% σε έναν χρόνο ενώ μείωση της τάξης του 24,63% είχαν τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Λαβίδας, είχε χθες ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, στην οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κερδοφορία που παρουσιάζει η εταιρεία στο εννεάμηνο θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του έτους.

Για την αύξηση του κύκλου εργασιών μόλις στο 0,76%, ο κ. Λαβίδας απέδωσε την επίδοση αυτή στις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό.

Εστιάζοντας στη ζημιογόνα τροχιά της εταιρείας ο κ. Λαβίδας τόνισε: «είχαμε μια κακή χρονιά ανάμεσα σε πολλές καλές χρονιές».

Και αμέσως έκαναν απολύσεις…

Διευκρίνισε ότι οι ζημίες κυρίως οφείλονται στο κόστος της ενέργειας που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα της χρήσης κατά 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, οφείλονται στις πληθωριστικές αυξήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρέασαν τα αποτελέσματα κατά 9 εκατ. ευρώ, στις επενδύσεις σε τιμές και έκτακτες νομοθετικές διατάξεις που επηρέασαν τα αποτελέσματα κατά 10 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στο «καλάθι του νοικοκυριού» με πάνω από 70 προϊόντα, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα κατά 1 εκατ. ευρώ.
Θεωρεί ότι τα μάρκετ “έβαλαν πλάτη” ξεχνώντας τα υπερκέρδη στην πανδημία

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της τρέχουσας χρήσης, ο κ. Λαβίδας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. «Βέβαια παραμένει υψηλός στα τρόφιμα και είναι μια από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ. Δεν γίνεται μόνο τα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλάτη για να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι «στη σωστή κατεύθυνση διότι βάζουν μέσα στο κάδρο και τους προμηθευτές. Μέχρι σήμερα μόνο τα σούπερ μάρκετ έβαζαν πλάτη για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Πρέπει να συνεισφέρουν και οι προμηθευτές».

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΒ Βασιλόπουλος βασίζεται στην αναβάθμιση του δικτύου της και των υποδομών της, δηλαδή την προσθήκη νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και την ψηφιοποίηση των συστημάτων με την παράλληλη βελτίωση των δομών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εφέτος ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία έξι εταιρικών νέων καταστημάτων. Έχουν ήδη ανοίξει τέσσερα, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο κατάστημα της αλυσίδας στο Μαρούσι (3.000 τ.μ) και μέχρι το τέλος του χρόνου ένα κατάστημα στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στις Καρυές.


Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό της εταιρείας, το 2022 καταγράφηκε σημαντική μείωση στον αριθμό εργαζομένων. 

Από 14.774 άτομα το 2021 ο αριθμός μειώθηκε στα 13.896 άτομα το 2022, δηλαδή κατά 878 άτομα. 

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο κ. Λαβίδας. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού (μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη, μισθός άνω του κατώτατου, παροχή έκπτωσης 7% σε όλους, παροχή 50 ευρώ μηνιαίως για αγορές, επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης κ.ά.).


2 σχόλια:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!