Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Παντού τα ίδια σατανικά σχέδια: «Θέλουν να θυσιάσουν τη φύση μας στο βωμό της προστασίας του κλίματος».


Η Vera Weber και το ίδρυμά της υπερασπίζονται ενάντια στα σχέδια για την κατασκευή τεράστιων ηλιακών εγκαταστάσεων στις Άλπεις.Φωτογραφία: Patrick Schmed


Η Vera Weber, πρόεδρος του Fondation Franz Weber, αναζητά πάντα συμμάχους όλων των κομματικών πεποιθήσεων στη δέσμευσή της για την προστασία της φύσης και της Πατρίδας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποδέχθηκε την πρόσκληση του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος και μίλησε ξεκάθαρα στους αντιπροσώπους του SVP: Δεν πρέπει τα δάση μας και τα άθικτα τοπία μας να θυσιάζονται στο βωμό της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και της προστασίας του κλίματος!

Ολόκληρη η ομιλία της Vera Weber εδώ.


από την Vera Weber


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Κόμματος,

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του κόμματος,

Αγαπητοί ομοσπονδιακοί σύμβουλοι,


Το κοινοβούλιο κυριεύτηκε από τον πανικό μιας πιθανής συσκότισης. Ξαφνικά, οι Άλπεις πρόκειται να στρωθούν με ηλιακούς συλλέκτες και ανέγγιχτα τοπία πρόκειται να χτιστούν με ανεμογεννήτριες – ακόμη και τα δάση μας.

Αψηφώντας το σύνταγμά μας, τους νόμους μας και τους κανόνες της άμεσης δημοκρατίας, το κοινοβούλιο καταπατά τις αξίες της χώρας μας και καταστρέφει έτσι ένα μεγάλο μέρος της προόδου που έχει σημειωθεί στην ελβετική φύση και τη διατήρηση του τοπίου.

Δεν μπορούσα να φανταστώ, ακόμη και στα πιο τρελλά μου όνειρα, ότι μια μέρα θα επιστρέφαμε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Ότι θα πέφταμε τόσο χαμηλά.

Γιατί πέφτουμε έτσι βαθιά, κυρίες και κύριοι; Επειδή αυτό που ανακοινώνεται είναι ύπουλο και δόλιο. Στον βωμό της ενεργειακής μετάβασης, με το πρόσχημα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και της προστασίας του κλίματος, η πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας θέλει να θυσιάσει το πολυτιμότερο και περιορισμένο περιουσιακό μας στοιχείο: ό,τι έχει απομείνει από τη φύση μας, δηλαδή τη βιοποικιλότητά μας, τους βιότοπούς μας, τα δάση μας και τα ανέπαφα τοπία μας.

Στις δεκαετίες του '60 και του '70, οι περιβαλλοντολόγοι – ένας από τους πιο δυνατούς και με τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν ο πατέρας μου – κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη οργή των κερδοσκόπων, των υποστηρικτών, των καρχαριών των ακινήτων και των μεγιστάνων των κατασκευών. Και δικαίως! Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένας αγώνας δρόμους για να ρίξει όλα όσα είχε να προσφέρει η Ελβετία μέσα σε σκυρόδεμα. Αυτοκινητόδρομοι, χώροι στάθμευσης, ξενοδοχεία, δεύτερες κατοικίες, τελεφερίκ, άσχημα εμπορικά κέντρα και πολυώροφα κτίρια όλων των ειδών χτίστηκαν γρήγορα και με κάθε κόστος.

Σήμερα τολμώ να πω ότι σχεδόν όλοι μας λυπούμαστε πικρά για αυτές τις τρελλές υπερβολές εκείνη την εποχή.

Η Vera Weber μιλάει στους εκπροσώπους του SVP, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης οι ομοσπονδιακοί σύμβουλοι Guy Parmelin και Albert Rösti (εμπρός δεξιά).Φωτογραφία: Matthias Mast

Αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, οι σημερινοί παίκτες είναι πολύ πιο εξειδικευμένοι. Μας μιλούν για τη βιωσιμότητα, το πράσινο και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον σε όλες τις παραλλαγές, πλαισιωμένες από εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες πολύ συχνά μετριάζονται ή αποσιωπούνται. Το 'green-washing' συμβαδίζει με τις όμορφες υποσχέσεις της σούπερ ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες συχνά είναι αδύνατο να τηρηθούν.

Με το πρόσχημα ότι θέλουν να «τα πάνε καλύτερα», συνεχίζουν όπως πριν. Καταστρέφουν, ερημώνουν και καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο.

Φυσικά, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να δικαιολογήσει έκτακτα μέτρα, αλλά ΟΧΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ.

Η απεριόριστη ανέγερση φωτοβολταϊκών πεδίων στις Άλπεις μας και η κατασκευή τεράστιων ανεμογεννητριών κατά χιλιάδες στη φύση αντίκειται στην οικονομική και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Μέχρι σήμερα, έπρεπε να επιτευχθεί ισορροπία συμφερόντων μεταξύ της παραγωγής ενέργειας, αφενός, και των απαιτήσεων της χωροταξίας, του περιβάλλοντος και της προστασίας της φύσης, αφετέρου. Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματιστές έργων αναγκάστηκαν να υποβάλουν αποτελεσματικά έργα για να πείσουν τις αρχές και τα δικαστήρια για το δημόσιο συμφέρον τους.

Η κατάργηση αυτών των απαιτήσεων, η εκ των προτέρων κήρυξη των έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας ως «εθνικού συμφέροντος» και, πάνω απ' όλα, του κυρίαρχου συμφέροντος, και η μαζική επιδότησή τους, θα αφαιρούσε αυτό το προστατευτικό κιγκλίδωμα και θα άνοιγε την πόρτα σε μια χιονοστιβάδα παράλογων, κακώς προετοιμασμένων έργων με τρομακτικό κόστος που είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά και καταστρέφουν τα πιο όμορφα τοπία μας.

Εδώ πρόκειται να κατασκευαστεί το μεγάλης κλίμακας έργο Gondosolar.Φωτογραφία: Vera Weber

Ωστόσο, και το γνωρίζουμε αυτό, η φύση είναι απαραίτητη για την ευημερία των ανθρώπων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την παραγωγή καθαρού νερού. Και όταν πρόκειται για την προστασία του κλίματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φυσικά οικοσυστήματα είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοί μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Απορροφούν τεράστιες ποσότητες CO2 και μετριάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια κτίρια κατοικιών στην Ελβετία, εκ των οποίων περίπου το 57% είναι μονοκατοικίες. Περισσότερα από 10.000 τέτοια κτίρια ανεγέρθηκαν κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα αγροτικά, βοηθητικά και βιομηχανικά κτίρια.

Αντί να γεμίζουμε τις Άλπεις μας με ηλιακούς συλλέκτες και να καταστρέφουμε τα τοπία και τα δάση μας με χιλιάδες ανεμογεννήτριες – οι οποίες βλάπτουν την ορνιθοπανίδα μας, μεταξύ άλλων – θα ήταν πιο συνετό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δυναμικό για να εγκαταστήσουμε ηλιακούς συλλέκτες εκεί. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ξεκινά εκεί όπου χρειάζεται, στις στέγες και στις προσόψεις των κτιρίων.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το χρησιμοποιήσιμο δυναμικό ηλιακής ενέργειας των ελβετικών κτιρίων είναι περίπου 67 TWh ετησίως. Αυτό είναι περισσότερο από την τρέχουσα συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Ακόμη και αν αυτή η παραγωγή δεν είναι σταθερή για 24 ώρες, οι διακυμάνσεις στην Ελβετία μπορούν να αντισταθμιστούν από υδροηλεκτρική ενέργεια. Η υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε κτίρια που είναι κατάλληλα για αυτό είναι η καλύτερη λύση για να διασφαλιστεί η εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού.

Παρεμπιπτόντως, το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, καθώς και τα γύρω κτίρια, είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού: αυτές οι μεγάλες επίπεδες στέγες θα ήταν ιδανικές για ηλιακούς συλλέκτες.

Είναι ανάγκη τοπία όπως αυτά να είναι πραγματικά στρωμένα με ηλιακούς συλλέκτες;Φωτογραφία: Vera Weber

Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει την υποχρέωση χρήσης ηλιακής ενέργειας σε νέα κτίρια, μετατροπές και μεγάλες ανακαινίσεις, ιδίως ανακαινίσεις στέγης. Η υποχρέωση αυτή δεν συνιστά μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιδιοκτησία από τις συνθήκες που ήδη υπάρχουν, ιδίως στον τομέα των προτύπων πυροπροστασίας ή σεισμικής προστασίας. Το SVP ήθελε να καταργήσει αυτή την υποχρέωση. Τι κρίμα!

Ωστόσο, άλλες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι καταστροφικές για τη φύση: ανεμογεννήτριες που επιτρέπονται στα δάση, οι κανονισμοί για τα υπολειμματικά ύδατα που αναστέλλονται και οι ηλιακές εγκαταστάσεις που επιτρέπεται ακόμη και να κατασκευάζονται σε προστατευόμενα τοπία εθνικής σημασίας.

Εξάλλου, το SVP υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια σε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις και, μαζί με τους Πράσινους, αποδέχθηκε την ατομική πρόταση του Εθνικού Συμβούλου Kurt Fluri, έτσι ώστε τα αιολικά και ηλιακά πάρκα να μην εγκριθούν χωρίς κάποια στάθμιση συμφερόντων.

Ωστόσο, για τη φύση και ειδικά για τα δάση μας, έχουν ξεπεραστεί ορισμένες κόκκινες γραμμές. Φυσικά, θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά μέτρα για την προστασία της φύσης και των δασών ειδικότερα, είτε με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είτε με πρωτοβουλίες καντονιών ή ομοσπονδιακών οργανώσεων.


Οι πολιτικοί λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν επίσης αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές, τόνισε η Vera Weber στην πολιτική συνάντηση.Φωτογραφία: Patrick Schmed

Κυρίες και κύριοι, προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση σας, στη θέση ενός εκπροσώπου του λαού, ενός πολιτικού, ενός υπεύθυνου λήψης αποφάσεων στη χώρα μας. Έχουν τεράστια ευθύνη, ιδίως ενόψει των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

Πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο τις γενιές μας, αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Οι σημερινοί νέοι μας κατηγορούν ότι εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της γης χωρίς να σκεφτόμαστε το αύριο. Φοβούνται για το μέλλον τους και για τη γη, της οποίας η φυσική ισορροπία διαταράσσεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Αν ήμουν εσείς, θα κοιτούσα μέσα μου και θα σκεφτόμουν τον πιθανό αντίκτυπο της θυσίας της φύσης μας για αυτή τη γιγαντιαία υποδομή. Γνωρίζουμε πραγματικά τι αντίκτυπο έχουν στη φύση και τη βιοποικιλότητα; Κινέζοι αντιπρόσωποι, για παράδειγμα, δήλωσαν σε ένα συνέδριο ότι τα τεράστια αιολικά πάρκα τους παρεμβαίνουν στους ανέμους τόσο πολύ που το κλίμα σε ορισμένες κοιλάδες αλλάζει, οδηγώντας σε ξηρασία και απερήμωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ίδιο τοπικό φαινόμενο είναι γνωστό και έχει αποδειχθεί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες για το τι θα συνέβαινε εάν επρόκειτο να κατασκευάσουμε ηλιακά πάρκα πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων στις Άλπεις που είναι σκούρα στο χρώμα, ανακλαστικά και ικανά να παράγουν δυνητικά ισχυρά ανοδικά ρεύματα.

Κυρίες και κύριοι, μερικές φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να πηδήξουμε καλύτερα. Προτείνω λοιπόν να συγκροτήσετε μια νέα ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων που ειδικεύονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες για να αξιολογήσετε τις επιπτώσεις στη φύση, την πανίδα, τη χλωρίδα, την υγεία και την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Γνωρίζοντας την τρέχουσα κατάσταση, αυτή η ομάδα θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις που θα ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στην ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την κλιματική έκτακτη ανάγκη και την κρίση βιοποικιλότητας.

Προτάσεις που τελικά θα γίνονταν αποδεκτές και θα υποστηρίζονταν από τον ελβετικό λαό, τον κυρίαρχο λαό!

Η Vera Weber συμβουλεύει την προώθηση της γνώσης σχετικά με τις πηγές ενέργειας. Φωτογραφία: Patrick Schmed

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Η Vera Weber, πρόεδρος του Fondation Franz Weber και του αδελφού ιδρύματος Helvetia Nostra, ακούγεται σε όλα τα μέρη της χώρας, σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και σε όλα τα κόμματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την πρόσκληση προς τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους στη Γενεύη για μια επείγουσα έκκληση για τη διάσωση της φύσης και του τοπίου μας. Μεταξύ των προσεκτικών ακροατών ήταν οι δύο ομοσπονδιακοί σύμβουλοι Guy Parmelin και Albert Rösti.


ΠΗΓΗ: https://www.jungfrauzeitung.ch/artikel/210568/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως το λιώσιμο των παγετώνων προκάλεσε την κλιματική αλλαγή πριν από 8.000 χρόνια;
Χρησιμοποιώντας γεωλογικά δείγματα από τη Σκωτία, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το λιώσιμο των παγετώνων ως πιθανή αιτία για σημαντική κλιματική αλλαγή. Αυτό λέγεται ότι συνέβη μόλις πριν από 8.000 χρόνια - και θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί ξανά.
https://www.epochtimes.de/wissen/forschung/schmelzende-gletscher-loesten-klimaveraenderung-vor-ueber-8-000-jahren-aus-a4423549.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=NL_2023-09-29&src_cmp=NL_2023-09-29&utm_medium=email&est=yyPhCxnDfO8B%2Bcc1ipeGy0LBpjDjl2TSibWMI6je65IeXpFeKQ1NvcsVd0o%3D


Ημερολόγια αρχαίων ναυτικών δείχνουν: Παγόβουνα και περιοχές πάγου αμετάβλητες για 300 χρόνια
Εκεί που ο Βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Τζέημς Κουκ παρατήρησε «νησιά πάγου», και «λόφους πάγου» στον Νότιο Ωκεανό, παγόβουνα εξακολουθούν να επιπλέουν σήμερα. Το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει από τότε είναι «συναρπαστικό», λένε οι ερευνητές που αξιολόγησαν τα παλιά ημερολόγια.
https://www.epochtimes.de/wissen/forschung/tagebuecher-alter-seefahrer-zeigen-eisberge-und-eisgebiete-seit-300-jahren-unveraendert-a4141084.html


Ανταρκτική μερικώς χωρίς πάγο τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της ανθρωπότητας
Το λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής δεν θα ήταν μόνο καταστροφικό για την Ολλανδία, αλλά και τίποτα «πρωτοφανές». Τουλάχιστον ένα στρώμα πάγου στην Ανταρκτική έλιωσε πριν από 5.000 χρόνια.
https://www.epochtimes.de/wissen/forschung/antarktis-zu-lebzeiten-der-menschheit-mindestens-einmal-teilweise-eisfrei-a4235080.html


Σε αντίθεση με την προηγούμενη τάση - ο πάγος της Αρκτικής αυξάνεται κατά επτά γιγατόνους σε μία ημέρα
Αν και είναι ακόμα καλοκαίρι στην Αρκτική, η επιφανειακή μάζα του στρώματος πάγου στα ανοικτά της Γροιλανδίας έχει αυξηθεί. Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 2007, η ναυτιλιακή οδός κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Αρκτικής δεν θα είναι χωρίς πάγο. Το αν αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο ή στην πραγματικότητα η αρχή μιας αντιστροφής της τάσης είναι ακόμα αβέβαιο.
https://www.epochtimes.de/umwelt/klima/entgegen-des-bisherigen-trends-arktisches-eis-waechst-um-sieben-gigatonnen-an-einem-tag-a3955271.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!