Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Σ Η στήν ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ, στήν μεταρρύθμιση του 'Π.Ο.Υ.'



Από τον 

25 Σεπτεμβρίου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 2,8 λεπτά

Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της Κόστα Ρίκα, γι' αυτό και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ, ΑΠΑΙΤΕΙ ένα ΜΕΛΟΣ του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.

Στην Κόστα Ρίκα, επίσης, σχηματίζεται πολιτική αντίσταση στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ. Ο βουλευτής της Nueva República, Pablo Sibaja, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας, Rodrigo Chaves, να μην αποδεχθεί τις αλλαγές στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (IHR).


Αγώνας για κρατική κυριαρχία

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού θα είναι «σαφώς μια άμεση καταπάτηση της ανεξαρτησίας μας, της κυριαρχίας μας», την οποία υπερασπίζεται για «περισσότερο από δύο αιώνες», δήλωσε ο Sibaja. Το συντηρητικό κόμμα του, Nueva República, κέρδισε λίγο περισσότερο από το 10% των ψήφων στις εκλογές του 2020.

Ο Sibaja συνόψισε την ουσία της μεταρρύθμισης του ΔΥΚ. Διότι τότε ο ΠΟΥ θα μπορούσε να συστήσει μέτρα «που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κινδύνου για την παγκόσμια υγεία, τα οποία θα γίνουν δεσμευτικό κατασταλτικό μέσο που θα είναι δεσμευτικό για ολόκληρη την εθνική επικράτεια»

Αυτές οι αλλαγές στους δεσμευτικούς υγειονομικούς κανονισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου δεν είναι συμβατές με την κυριαρχία της χώρας.

Επιπλέον, ο Sibaja είναι περισσότερο από επικριτικός για την επανεκτίμηση του γενικού διευθυντή ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης:

«Επίσης, εδραιώνει και συγκεντρώνει τη συμπεριφορά της παγκόσμιας υγείας όχι σε έναν οργανισμό, αλλά σε ένα άτομο, και αναφέρομαι στο πρόσωπο του γενικού διευθυντή με την επιβαρυντική περίσταση ότι δεν είναι καν γιατρός για να καταλάβει αυτή τη θέση».

Ελπίζει ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Κόστα Ρίκα «δεν έχουν καμμία πρόθεση να κάνουν αυτές τις περισσότερες από 300 αλλαγές. Να επιβεβαιώσουμε ότι μια ομάδα ανθρώπων που κανείς δεν έχει εκλέξει και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν ποιοι είναι, να συστήσουν τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό».


Διαμαρτυρία παντού

Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να επικυρωθεί: «Μετά την ανάγνωση του εγγράφου, μου έγινε σαφές ότι έχουν μόνο μία πρόθεση, η οποία είναι να περιορίσουν τις ελευθερίες και να παραβιάσουν την κυριαρχία μας, και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο βουλευτής.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, ο βουλευτής στην Κόστα Ρίκα αγγίζει την επικρατούσα τάση με την κριτική του. 

Έτσι ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα El Mundo για την πρόοδο του Sibaja (https://elmundo.cr/costa-rica/sibaja-le-solicita-al-gobierno-defender-la-soberania-y-no-aceptar-enmiendas-de-la-oms-al-reglamento-sanitario-internacional/). Στην Κόστα Ρίκα, η πύλη είναι ένα μαζικό μέσο, ειδικά για την πολιτική.

Τον Μάϊο του 2024 πρόκειται να εγκριθεί η μεταρρύθμιση του ΔΥΚ (https://tkp.at/2023/02/28/who-reform-warnung-und-kritik-von-rechtsexperten/), καθώς και η συνθήκη για την πανδημία. Ενώ η συνθήκη για την πανδημία χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια εθνικές επικυρώσεις, η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ΔΥΚ χρειάζεται ΜΟΝΟ ΑΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (!!!!!!!!!!!!!!!!!). Στη συνέχεια, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ για όλα τα κράτη εντός 12 μηνών, εκτός εάν ένα κράτος εισαγάγει προληπτικά απόρριψη ή επιφύλαξη εντός περιόδου 10 μηνών.

Στην Αυστρία, επίσης, υπάρχουν διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών κατά της μεταρρύθμισης της ΠΟΥ. Ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΠΟΥ μπορεί να υποστηριχθεί, και την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στη Βιέννη κατά των σχεδίων της οργάνωσης υγείας. Οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, πρωτίστως ο υπουργός Υγείας, είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ (και συνεπώς η ΕΕ) ειδικότερα ΑΣΚΟΥΝ ΠΙΕΣΗ στα σχέδια.

Εικόνα "Μεγεθυντικός φακός επάνω στην σημαία της Κόστα Ρίκα" από wuestenigel έχει άδεια υπό CC BY 2.0.


ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/09/25/widerstand-in-costa-rica-gegen-who-reform/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!