Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Αρμενία και τουρκικοί λαοί: Υπάρχει απειλή μεγάλης σύγκρουσης στον Καύκασο μετά τον πόλεμο-αστραπή; (Blitzkrieg)


Το μοναστήρι του Chor Virap στην Αρμενία, στο βάθος το όρος Αραράτ (το οποίο ανατέθηκε στην Τουρκία). Το 1920, η Αρμενία χωρίστηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Ρωσσίας. Το 1991, η Αρμενία έγινε επίσημα ανεξάρτητη. Φωτογραφία: iStock

Από την      

28 Σεπτεμβρίου 2023

Τώρα που ο μονοήμερος Βlitzkrieg στο Καραμπάχ έχει τελειώσει, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί σε μία σύγκρουση. Οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγαλύτερη πρόκληση στην περιοχή.
«Ο λαός μας δεν θέλει να ζήσει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99,9% από αυτούς θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα των προγόνων τους», δήλωσε ο David Babayan στο Reuters. Οι Αρμένιοι που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατευθύνονται προς την Αρμενία επειδή δεν θέλουν να ζήσουν υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν. Φοβούνται πιθανή εθνοκάθαρση, σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις 27 Σεπτεμβρίου, έγινε λόγος για 47.000 ανθρώπους που έκτοτε έχουν φύγει. Πριν από τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, 120.000 Αρμένιοι ζούσαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και 2,8 εκατομμύρια στην ίδια την Αρμενία.

Οι Αζέροι προσφέρουν σε όσους εγκαταλείπουν τον λεγόμενο διάδρομο Lachin, τη μόνη σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας, ως διαδρομή. Οι φωτογραφίες δείχνουν τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο.

Οι ειδικοί κάνουν τώρα εικασίες για τα επόμενα βήματα, καθώς υποψιάζονται ότι ο τελικός στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/armenien-wirft-der-welt-untaetigkeit-vor-un-mission-fuer-berg-karabach-gefordert-a4419982.html). Πίσω από αυτό, υποπτεύονται μια πολύ ευρύτερη, πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση.


Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας από την Αδριατική Θάλασσα μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας

Κατ' αρχήν, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχει περαιτέρω στρατιωτικές φιλοδοξίες, σύμφωνα με τον αναλυτή Gábor Stier (https://moszkvater.com/meddig-tarthat-majd-a-beke/). Ωστόσο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και η Τουρκία μπορεί να επιδιώξουν διαφορετικό στόχο. Ο Stier είναι ανώτερος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στην ουγγρική συντηρητική εφημερίδα Magyar Nemzet.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος μεταξύ της Τουρκίας, του Ναχιτσεβάν (θύλακας του Αζερμπαϊτζάν) και του Αζερμπαϊτζάν προς την Κασπία Θάλασσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το «Μεγάλο Τουράν».

Το "Μεγάλο Τουράν" είναι μια πολιτική έννοια που στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού κράτους ή ένωσης τουρκικών λαών (https://greekcitytimes.com/2021/11/23/turkey-propagates-greater-turan/). Η ιδέα βασίζεται στην ιδέα ότι οι τουρκικοί λαοί μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα και ότι μπορούν να ενισχύσουν την πολιτική και οικονομική τους δύναμη μέσω στενότερης συνεργασίας και ολοκλήρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει μια περιοχή που κατοικείται από τουρκικούς λαούς που εκτείνεται από την Τουρκία έως την Κεντρική Ασία.

Η Άγκυρα έχει φιλοδοξίες για ένα είδος Τουρκίας που εκτείνεται από την Αδριατική Θάλασσα μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας, έγραψε ο Παύλος Αντωνόπουλος στα τέλη του 2021 (https://greekcitytimes.com/2021/11/23/turkey-propagates-greater-turan/). Ένας προκλητικός χάρτης (https://greekcitytimes.com/2021/11/23/turkey-propagates-greater-turan/) που παρουσιάστηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν το 2021 από τον εταίρο του συνασπισμού Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος https://de.wikipedia.org/wiki/Milliyet%C3%A7i_Hareket_Partisi) περιλαμβάνει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και μεγάλες περιοχές της νότιας Ρωσίας και της ανατολικής Σιβηρίας, τμήματα της Ελλάδας και άλλες περιοχές στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, την επαρχία Xinjiang της Κίνας, τη Μογγολία και το Ιράν.

Ο Gábor Stier επισημαίνει ότι αυτά τα σχέδια απαιτούν επίσης την κατάκτηση του Zangezur, του νοτιοανατολικού τμήματος της Αρμενίας. Διεθνώς, γράφεται επίσης το "Zangezur".

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2021 ότι «ο διάδρομος Ζανγκεζούρ θα ενώσει ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο» (https://caucasuswatch.de/de/news/nationalisten-prasentieren-erdogan-karte-der-turkischen-welt-mit-regionen-in-sudrussland.html). Ο Αλίεφ δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι «το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία θα λάβουν πρακτικά μέτρα για την υλοποίηση του διαδρόμου Zangezur», προσθέτοντας ότι αυτά τα βήματα «σίγουρα θα φέρουν αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον».

Λοιπόν, αυτός θα ήταν ένας πολύ πιο περίπλοκος πόλεμος από τον σημερινό, αλλά φαίνεται αναπόφευκτος, δεδομένου ότι αυτός είναι ο άμεσος στόχος των Τούρκων», λέει ο Stier.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επειδή «έχουν στόχους για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο».


Ποια είναι τα συμφέροντα του Ιράν;

Για το Ιράν, η περιοχή Zangezur είναι η μικρή λωρίδα γης μέσω της οποίας διέρχεται η μόνη χερσαία εμπορική οδός του. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση επίθεσης στο αρμενικό έδαφος, η Ρωσσία (ως πραγματική προστατευτική δύναμη της Αρμενίας) και το Ιράν θα εμπλακούν εκτός από την Αρμενία. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον Stier, «η Δύση, η οποία δεν "ουρλιάζει" πραγματικά για μια επίθεση αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστεί επίσης να παρέμβει».

Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι, θα μπορούσε να είναι μια σύγκρουση με πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες και πολιτικές επιπτώσεις, προειδοποιεί ο ειδικός.


Η Μόσχα θέλει επίσης τον Zangezur

Σε συνέντευξή του στο «Cicero» (https://www.cicero.de/aussenpolitik/bergkarabach-russland-aserbeidschan-armenien), ο εμπειρογνώμονας του Καυκάσου Stefan Meister εφιστά επίσης την προσοχή στην πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης στο μέλλον.

Η σημασία της Αρμενίας για τη Ρωσσία έχει μειωθεί απότομα. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου, πιστεύει ο αναλυτής. Κατά τη γνώμη του, είναι πολύ πιθανό ότι το Sangesur θα καταληφθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο προηγούμενος «προστάτης άγιος της Αρμενίας» – η Ρωσσία – έχει σήμερα διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του από πριν.

«Τα συμφέροντα της Ρωσσίας έχουν απλώς μετατοπιστεί. Και λόγω των δυτικών κυρώσεων, η χώρα χρειάζεται νέους διαδρόμους για τη διαμετακόμιση, για τα αγαθά, για να αποφύγει αυτά τα τιμωρητικά μέτρα», δήλωσε ο Meister.

Τα συμφέροντα της Ρωσσίας σε σχέση με τον διάδρομο είναι επί του παρόντος τα ίδια με εκείνα του Αζερμπαϊτζάν. «Η Μόσχα θέλει επίσης να έχει αυτόν τον διάδρομο. Ενδιαφέρεται επίσης πολύ να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει». Σύμφωνα με τον Stefan Meister, η Ρωσσία θα ήταν πολύ πιθανό να είναι έτοιμη να «εγκαταλείψει» τον πρώην εταίρο της (Αρμενία) προκειμένου να φέρει την περιοχή σε αλληλεπίδραση με το Αζερμπαϊτζάν.

Πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό; Ακριβώς όπως οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν πλέον αποσυρθεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να δώσουν κυριαρχία στους Αζέρους, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον διάδρομο Zangezur, σύμφωνα με τον Meister.

Ακόμη και αν η Ρωσσία δεν υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για περαιτέρω επιθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεσμεύει σημαντικά τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και η Ρωσσία φαίνεται αποδυναμωμένη (https://moszkvater.com/meddig-tarthat-majd-a-beke/).

Πόσο καιρό θα σιωπά η Δύση;

Για τη Δύση, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αμφίσημη και λεπτή. Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή Gábor Stier, η Δύση διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές: «Η Αρμενία έχει μια ισχυρή βάση υποστήριξης στις ΗΠΑ και τη Γαλλία λόγω της σημαντικής διασποράς της. Το Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη πλευρά, έχει γίνει σημαντικός αγοραστής όπλων στις δυτικές αγορές».

Επιπλέον, η τρέχουσα κατάσταση είναι επίσης ευαίσθητη λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει καταστήσει τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ακόμη πιο σημαντικό (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/strom-aus-dem-osten-fuer-ungarn-aserbaidschan-bietet-genug-energie-fuer-100-jahre-a4146105.html). Προς το παρόν, η Δύση βρίσκεται «υπό μεγάλη πίεση», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. Γιατί: «Δεν μπορείς να σηκώσεις δύο σημαίες αλληλεγγύης».

Ωστόσο, ενόψει περαιτέρω συγκρούσεων, τίθεται το ερώτημα πόσο καιρό η Δύση μπορεί να αντέξει οικονομικά να μείνει έξω από αυτό.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των Αρμενίων προσφύγων επιδεινώνει επίσης την κατάσταση. Δεν είναι σαφές τι θα κάνει η Αρμενία με αυτούς τους 120.000 πρόσφυγες που θα μπορούσαν τώρα να φτάσουν.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αρμενικής οικονομίας, θα είναι ένα βαρύ φορτίο η φροντίδα των προσφύγων», λέει ο Stier. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι ως εκ τούτου, οι αρμενικές αρχές θα προσπαθήσουν να μετατοπίσουν εντελώς την ευθύνη στη Ρωσσία ως «κακή ειρηνευτική δύναμη». Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νikol Paschinja εξέφρασε κάποια αισιοδοξία για τους πρόσφυγες (https://caucasuswatch.de/de/news/paschinjan-nimmt-stellung-zur-entwicklung-der-lage-in-bergkarabach.html). Σε δήλωσή του στις 25 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει την επιστροφή των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην πατρίδα τους.

Ο στόχος είναι πρωτίστως «να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια». Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι οι συνομιλίες με τους εταίρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προχωρούν καλά. «Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δυναμική και μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/armenien-und-die-turkvoelker-droht-nach-dem-blitzkrieg-ein-groesserer-konflikt-im-kaukasus-a4421010.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=NL_2023-09-29&src_cmp=NL_2023-09-29&utm_medium=email&est=7HoflGvXsHuXr5VKnzCVAjeN0x3eFJLCxQP01PHDG%2FJNknYM0hiq00wsiU8%3D)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!