Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΜΕΤΙΚΟ: Μόνο μην επικρίνετε το Ισλάμ. Το BBC κατηγορεί την κλιματική αλλαγή για τους παιδικούς γάμους


Συμβολική εικόνα: R24 / KI


Οι παιδικοί γάμοι εξακολουθούν να είναι συγκλονιστικά διαδεδομένοι, ειδικά στις ισλαμικές χώρες – το Μπαγκλαντές είναι μία από αυτές.
Οι αιτίες αυτών των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολλαπλές, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι μια πολιτισμικά εδραιωμένη κοσμοθεωρία που είναι ασυμβίβαστη με τη Δύση. Το BBC θα προτιμούσε να αποσπάσει την προσοχή από αυτό: Αντ' αυτού, οι παιδικοί γάμοι αποδίδονται ανεπίσημα στην κλιματική αλλαγή.

Ο βίαιος γάμος με την ίδια τους την κόρη σε νεαρή ηλικία – αυτό φαίνεται εντελώς αδιανόητο για τους ανθρώπους με ένα σύγχρονο δυτικό σύστημα αξιών. Σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, αυτό εξακολουθεί να είναι κοινό: Από το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF, το 51% των νέων γυναικών στη χώρα παντρεύτηκαν πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Λέγεται ότι υπάρχουν συνολικά 38 εκατομμύρια «νύφες-παιδιά» στη χώρα, 13 εκατομμύρια από τα οποία παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 15 ετών. Αν και η συχνότητα των γάμων παιδιών μειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να ολοκληρώνονται.

Τώρα, ένα πρόγραμμα του BBC με τίτλο «Γιατί η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τους παιδικούς γάμους;» θέλει να πείσει στους ανθρώπους ότι οι παιδικοί γάμοι αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Η εκπομπή είναι μέρος του προγράμματος «Το Κλιματικό Ζήτημα», επομένως περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την κλιματική προπαγάνδα. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αύξαναν τον κίνδυνο τα κορίτσια να καταλήξουν σε παιδικούς γάμους που είναι εχθρικοί προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν μιλήσει με κορίτσια και γονείς στο Μπαγκλαντές για να το αποδείξουν.

Είναι αλήθεια ότι οι ερωτηθέντες ασχολούνται με τον «κοινωνικό κανόνα» (το πραγματικό βασικό πρόβλημα) και δηλώνουν ότι η υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει άμεσα τους παιδικούς γάμους (γιατί λοιπόν αυτή η παράλογη παράσταση;)

Ωστόσο, κάποιος προσπαθεί πάντα να ξυπνήσει στον ακροατή την εικόνα μιας αποκάλυψης μέσω συνεχιζόμενων «κλιματικών καταστροφών», όπως ξηρασίες, οι οποίες θα καθιστούσαν αδύνατη την καλλιέργεια των χωραφιών και θα ανάγκαζαν τους ανθρώπους να μετακινηθούν στις πόλεις. 

Οι παιδικοί γάμοι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στις φτωχές οικογένειες – ένας κυνικός μπορεί να σκεφτεί ότι οι κόρες που δεν μπορούν πραγματικά να ζήσουν με τους πολύ περιορισμένους πόρους των γονιών τους «παντρεύονται» το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους, αυτό προστατεύει επίσης την «οικογενειακή τιμή». Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο σε αυτούς τους πολιτισμούς.


Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια (καθώς και η συχνότητα των γάμων παιδιών) στο Μπαγκλαντές μειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια

Ειδικότερα, η εκπαίδευση είναι πιθανό να προσφέρει στα κορίτσια και τις γυναίκες καλύτερες προοπτικές: όσες έχουν εναλλακτικές λύσεις δεν υποκύπτουν τόσο εύκολα στη στέρηση των δικαιωμάτων τους. 

Αυτό που έχει επίσης ευτυχώς αυξηθεί στο Μπαγκλαντές είναι η παραγωγή σιτηρών - το 2023, λέγεται ότι επιτεύχθηκε εδώ ένα επίπεδο ρεκόρ 64,3 εκατομμυρίων τόνων. 

Φυσικά, αυτό μιλάει ενάντια στη θεωρία του θανάτου της γεωργίας λόγω κλιματικών καταστροφών και δίνει ελπίδα στους ανθρώπους της χώρας.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν εμποδίζουν τους δυτικούς επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης να κάνουν κατάχρηση ενός ιδιαίτερα συναισθηματικού θέματος για προπαγανδιστικούς σκοπούς και να δώσουν στο κοινό την εντύπωση ότι οι υψηλότεροι φόροι CO2 και οι ζημιές από έντομα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οπισθοδρομικούς πολιτισμούς και εικόνες γυναικών. 

Υπάρχει ένα πράγμα που κάνει το δυτικό σύστημα "αξιών": εργαλειοποιεί ανεξέλεγκτα ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου για τους δικούς του σκοπούς – και αγνοεί επιμελώς τα πραγματικά προβλήματα.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Βόμβα από Reuters: Μητσοτάκης και Erdogan θα ... μοιράσουν το Αιγαίο τον Ιανουάριο - Θαλάσσιες ζώνες και ενεργειακά στο τραπέζι

    https://www.bankingnews.gr/amyna-diplomatia/articles/760795/vomva-reuters-mitsotakis-kai-erdogan-syzitoyn-gia-moirasia-sto-aigaio-thalassies-zones-kai-energeiaka-sto-trapezi

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!