Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ο απόλυτος ξεπεσμός της ...επι$τήμης ή πόσο ηλίθιο σε περνάνε - Είναι τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά αν πιστεύετε σε αυτά;




Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η νοοτροπία μας σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτά. 😂😂😂😂😂



Είναι και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου – η εποχή των εμβολίων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εκτιμήσουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, ο ενθουσιασμός τους μπορεί να κλονιστεί όταν έρθει η ώρα να προγραμματίσουν και να λάβουν το δικό τους. Και νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο τους επηρεάζει.


Πρόσφατα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν τις επιπτώσεις διαφορετικών τύπων θετικών και αρνητικών νοοτροπιών σχετικά με το εμβόλιο COVID-19. Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior & Immunity-Health, υποδηλώνει ότι μια θετική νοοτροπία συνδέεται με πιο θετικά αποτελέσματα, όπως λιγότερο άγχος και παρενέργειες, καλύτερη διάθεση και πιθανώς ακόμη καλύτερη ανοσολογική απόκριση.

Λεπτομέρειες των ευρημάτων περιλαμβάνουν: Όλες οι θετικές νοοτροπίες που σχετίζονται με το εμβόλιο προβλέπουν χαμηλότερο άγχος την ημέρα του ραντεβού και χαμηλότερο άγχος και θλίψη - και περισσότερη ευτυχία - τις ημέρες γύρω από τον εμβολιασμό.

Μια θετική νοοτροπία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα θα ανταποκριθεί στον εμβολιασμό συνδέθηκε με λιγώτερες αρνητικές φυσικές παρενέργειες.

Η νοοτροπία του εμβολίου ότι οι παρενέργειες δείχνουν ότι «το εμβόλιο λειτουργεί!» (😂😂😂!!!!!!!!!!!!!) συσχετίστηκε με καλύτερη ανοσολογική απόκριση - συγκεκριμένα, υψηλότερα αντισώματα έξι μήνες αργότερα.

«Πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν από αυτά τα ευρήματα, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι», δήλωσαν οι συγγραφείς. «Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με κάθε φυσιολογικό σύστημα στο σώμα μας και γνωρίζουμε από δεκαετίες προηγούμενης έρευνας σχετικά με τα φαινόμενα placebo και την ψυχονευροανοσολογία ότι η νοοτροπία μας μπορεί να επηρεάσει τα φυσιολογικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος».

Παρακάτω, οι συγγραφείς της μελέτης Darwin Guevarra του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του UCSF, Alia Crum του Στάνφορντ και Elissa Epel του UCSF περιγράφουν μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα από τη μελέτη τους και μοιράζονται πώς οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν αυτήν την επιστήμη για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις δικές τους εμπειρίες εμβολίων.

1. Ποιο είναι το #1 μάθημα που θα θέλατε να πάρουν οι άνθρωποι από αυτή τη μελέτη;

Οι νοοτροπίες είναι πεποιθήσεις και υποθέσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί ο κόσμος που μπορούν να επηρεάσουν αυτό που οι άνθρωποι βιώνουν, αισθάνονται και κάνουν. Το κύριο μάθημα από τη μελέτη είναι ότι η νοοτροπία σας σχετικά με τα εμβόλια μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας μετά τον εμβολιασμό όσον αφορά το πώς αισθάνεστε, τις παρενέργειες που αντιμετωπίζετε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ανοσολογική σας απόκριση.

Σε αυτή τη μελέτη, μας ενδιέφερε ιδιαίτερα μια σειρά από διαφορετικές νοοτροπίες, συμπεριλαμβανομένης της νοοτροπίας ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει, της νοοτροπίας ότι το σώμα σας θα ανταποκριθεί στο εμβόλιο και της νοοτροπίας ότι οι παρενέργειες είναι σημάδια ότι το εμβόλιο λειτουργεί. 

Όλες οι νοοτροπίες συσχετίστηκαν με πιο θετικές εμπειρίες με το εμβόλιο σε κάποιο βαθμό (π.χ. λιγότερο άγχος ή λιγότερες παρενέργειες). Ωστόσο, η νοοτροπία σχετικά με τις παρενέργειες συνδέθηκε πιο έντονα με μια ισχυρότερη απόκριση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, έναν φυσιολογικό δείκτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να είναι εύκολο να παρερμηνευτούν τα ευρήματα ως «οι νοοτροπίες σχετικά με το εμβόλιο προκαλούν άμεσα καλύτερα αποτελέσματα εμβολιασμού». 

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ νοοτροπίας και αποτελεσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η σχέση είναι αιτιώδης. Απαιτούνται πρόσθετα πειράματα για τον ισχυρισμό της αιτιότητας.

2. Γιατί είναι σημαντικά τα αποτελέσματα που σχετίζονται με παρενέργειες;

Τα ευρήματα σχετικά με τη νοοτροπία των παρενεργειών είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή ο φόβος των παρενεργειών είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. 

Αν και δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα των παρενεργειών του εμβολίου, μπορούμε να ενημερώσουμε με ακρίβεια τους ανθρώπους ότι πολλές παρενέργειες είναι σημάδια ότι το εμβόλιο λειτουργεί για να ενισχύσει την ανοσολογική σας απόκριση. 

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, όπως μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος και πυρετός, είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι το εμβόλιο λειτουργεί όπως πρέπει και το σώμα χτίζει ανοσία στο COVID-19. 

Στην πραγματικότητα, σε ένα ξεχωριστό έγγραφο που βασίστηκε στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα συμπτώματα ασθένειας - που αξιολογήθηκαν μέσω αυτοαναφοράς και βιο-αισθητήρα - προέβλεπαν ισχυρότερη μακροπρόθεσμη απόκριση αντισωμάτων.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν φαίνεται να το αναγνωρίζουν αυτό - και αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία. Βοηθώντας τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τις παρενέργειες ως θετικά σημάδια μπορεί να τους μετατρέψει από μια δυσάρεστη αίσθηση σε ένα ευνοϊκό σήμα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του εμβολίου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσολογική απόκριση.

3. Εάν κάποιος έχει ήδη αρνητική ή αγχώδη νοοτροπία σχετικά με το εμβόλιο, τι μπορεί να κάνει για να αναπτύξει μια πιο θετική νοοτροπία;

Οι άνθρωποι μπορούν να κινηθούν σε πιο θετικές νοοτροπίες σχετικά με το εμβόλιο απλώς και μόνο με το να είναι πιο ενημερωμένοι για τα πραγματικά αποτελέσματα και τους μηχανισμούς του εμβολίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες που τους εκπαιδεύουν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων και, ειδικότερα, να εργαστούν για να κατανοήσουν ότι οι παρενέργειες είναι συχνά ένα σημάδι ότι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του. Οι παρενέργειες δεν είναι εντελώς τυχαίες.

Τα εμβόλια COVID-19 δίνουν στο σώμα σας μια πρακτική κατά του ιού, διδάσκοντάς του πώς μοιάζει το COVID-19 και βοηθώντας το σώμα σας να δημιουργήσει αντισώματα εξουδετέρωσης COVID-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανοσία επειδή τώρα το σώμα σας έχει, μέσα του, αυτό που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον ιό εάν τον συναντήσει ξανά. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία προκαλεί παρενέργειες. Και παρενέργειες όπως μυϊκή δυσκαμψία, πόνος, πόνοι, πονοκέφαλοι, ναυτία και γενικά αίσθημα κάτω από τον καιρό αποτελούν μέρος των βιολογικών διεργασιών του σώματος που προάγουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

4. Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να καταλάβουν οι άνθρωποι σχετικά με αυτό το θέμα;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αντιδράσεις του σώματός μας σε οτιδήποτε - τα φάρμακα που παίρνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και το άγχος που βιώνουμε - επηρεάζονται από τη νοοτροπία μας καθώς και από τις αντικειμενικές ιδιότητες αυτών των πραγμάτων. Και αυτό ισχύει επίσης για το εμβόλιο COVID-19. Η νοοτροπία μας σχετικά με το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το πώς αισθανόμαστε μετά, αλλά και την εμπειρία μας με παρενέργειες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η νοοτροπία σας σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ανοσολογική σας απόκριση.



Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Stanford News. Διαβάστε το αρχικό άρθρο.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΦΤΑΙΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!