Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ορμπάν προειδοποιεί κατά του σχηματισμού μπλοκ και της «επιστροφής στη λογική του Ψυχρού Πολέμου»




Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν δήλωσε σε μια παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υπηρεσίας Ludovika στη Βουδαπέστη την Τετάρτη ότι η πρωτοβουλία της Δύσης να σχηματίσει μπλοκ ως απάντηση στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι τίποτε περισσότερο από «μια επιστροφή στη λογική του Ψυχρού Πολέμου».



25 Σεπτεμβρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4,7 λεπτά



Επισημαίνοντας τη μείωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιγράφεται στην έκθεση Ντράγκι, ο Oρμπάν δήλωσε ότι η ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία μετατοπίζεται στην Ασία, όπου βρίσκονται «τα περισσότερα χρήματα, οι μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες και πανεπιστήμια και οι περισσότερες καινοτομίες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας». 

Πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να χωρίσουν την παγκόσμια οικονομία στα δύο, «με μια σφοδρότητα που θυμίζει το Σιδηρούν Παραπέτασμα» και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν πρόσφατα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια «εκστρατεία πληροφόρησης κατά της Κίνας».

Ο Ορμπάν αναγνώρισε τους υποστηρικτές μιας «διατλαντικής, ημιευρωπαϊκής ένωσης» που είδαν τα οικονομικά μπλοκ ως γεγονός, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, πίστευαν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι στρατηγικά αυτόνομη. 

Η Ουγγαρία συμπαθεί το τελευταίο, ακόμη και αν αυτό δεν θα λειτουργήσει, όπως σκέφτονται οι υποστηρικτές της στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη σε μια ομοσπονδιακή Ε.Ε., είπε.

Στην παρουσίασή του, ο Ορμπάν εξήγησε τις αρχές, το περιεχόμενο και τις πολιτικές συνέπειες της οικονομικής ουδετερότητας της Ουγγαρίας.

Είπε ότι οι αρχές της οικονομικής ουδετερότητας είναι «με ποιον συνεργαζόμαστε» και με ποιον αξίζει να συνεργαστούμε, ενώ διαπραγματευόμαστε «με βάση τις δικές μας αξίες» και αναζητούμε ευκαιρίες και στις «τέσσερεις γωνιές» του κόσμου. Πρόσθεσε ότι η Δύση δεν έχει το μονοπώλιο της νεωτερικότητας.




Είπε ότι η Ουγγαρία δεν θα διεξάγει τις δραστηριότητές της μέσω ενός άλλου «κέντρου εξουσίας» αλλά άμεσα, επιλέγοντας τους επιχειρηματικούς εταίρους της βάσει αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας και όχι σε ιδεολογική βάση. 

Η Ουγγαρία δεν θέλει τα προϊόντα που εμπορεύεται να «συνδέονται» με άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την αναστολή της χρηματοδότησης της Ε.Ε. για τη χώρα μετά την ψήφιση νόμου για την προστασία των παιδιών.

Είπε ότι η χρηματοπιστωτική, επενδυτική, αγοραία, τεχνολογική και ενεργειακή ουδετερότητα αποτελεί το περιεχόμενο της οικονομικής ουδετερότητας, ενώ οι πολιτικές συνέπειες θα είναι να διατηρηθεί η αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή του 3 έως 6%, να αποφευχθεί η «σκλαβιά του χρέους», να ακολουθηθούν πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές, να αναγνωριστεί η ανάγκη για νέους τεχνολογικούς τομείς και να μειωθούν οι φόροι.

Όσον αφορά την οικονομική ουδετερότητα, είπε ότι η Ουγγαρία πρέπει να είναι παρούσα στις αγορές του Λονδίνου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των αραβικών χωρών προκειμένου να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ και την Κίνα είναι ένα «πρώτο βήμα».


Η επενδυτική ουδετερότητα σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν χρειάζεται να είναι επιλεκτική σχετικά με ξένα έργα στη χώρα. Ως παράδειγμα, ανέφερε τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού σταθμού Paks, στον οποίο συμμετέχουν ρωσικές, αμερικανικές, γερμανικές και γαλλικές εταιρείες. 

Τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να αποκλειστεί από την τεχνολογική επικρατούσα τάση και ότι η χώρα θα κατασκευάσει «τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και την υπερσύγχρονη πράσινη τεχνολογία», εισάγοντας παράλληλα την «πιο διαδεδομένη ψηφιακή διοίκηση σε όλη την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι η πολιτική οικονομικής ουδετερότητας θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2025. Ο Ορμπάν δήλωσε ότι η έκθεση Ντράγκι αγγίζει ένα «θέμα ταμπού» μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στη «φούσκα των Βρυξελλών», ενώ υπογράμμισε τη σημασία της εστίασης της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε.: την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ υστερεί σε σχέση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ η Κίνα καλύπτει γρήγορα τη διαφορά, πρόσθεσε.

Είπε ότι η εξαφάνιση των φθηνών τιμών ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μείωσε την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη κατά ένα ολόκληρο έτος. 

Η έκθεση υπογραμμίζει τον συνεχιζόμενο «κεντρικό ρόλο» των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα κατά την επόμενη δεκαετία. Η έκθεση είναι ενθαρρυντική από ουγγρική άποψη όσον αφορά τις βελτιωμένες προοπτικές για τη βιομηχανία μπαταριών, ενώ αναφέρει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ως παράδειγμα περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιομηχανική πολιτική, πρόσθεσε.

Είπε ότι η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. έχει ως στόχο οι ηγέτες της Ε.Ε. να υπογράψουν μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας στις 7 ή 8 Νοεμβρίου.

Είναι καθήκον της Ουγγαρίας, «αν οι Βρυξέλλες δεν το καταφέρουν», να περιγράψει τις θετικές επιπτώσεις μιας πολιτικής οικονομικής ουδετερότητας στην ανταγωνιστικότητα. Πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία είναι κατάλληλη για αυτό το έργο, καθώς η οικονομική πολιτική της είναι «απαλλαγμένη από ιδεολογίες» εδώ και πολλά χρόνια.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!