Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι το οικολογικό άγχος και γιατί αυξάνεται;


Εικονογράφηση: The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock



59% των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών δήλωσαν ότι ήταν «πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι» για την κλιματική αλλαγή σε μια παγκόσμια μελέτη 10.000 ανθρώπων.


Η θλίψη, η κατάθλιψη, ο φόβος και μια βαθιά αίσθηση προδοσίας, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη, είναι μερικά από τα συναισθήματα που επηρεάζουν έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που οδηγεί αυτά τα συναισθήματα δεν είναι ο πόλεμος, η παγκόσμια αναταραχή, η πολιτική ή η κλιμάκωση του εγκλήματος. Αντ' αυτού, είναι κάτι που ονομάζεται «οικολογικό άγχος», το οποίο το Yale ορίζει ως φόβο για την κλιματική αλλαγή και την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

«Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι το οικολογικό άγχος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες πηγές ψυχικής δυσφορίας μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε η Melissa Porrey, σύμβουλος που ειδικεύεται στη θεραπεία του οικολογικού άγχους, στους Epoch Times.

«Αν και τα συμπτώματα του οικολογικού άγχους μπορεί να παρουσιαστούν παρόμοια με άλλα είδη άγχους, συμπεριλαμβανομένου του γενικού άγχους, το οικολογικό άγχος έχει συχνά τις ρίζες του σε συναισθήματα αδυναμίας ή / και απελπισίας σχετικά με το μεταβαλλόμενο κλίμα και τον ρόλο μας σε αυτό».

Όσον αφορά το τι οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων, η Porrey επεσήμανε περισσότερες φυσικές καταστροφές και ειδησεογραφική κάλυψη σχετικά με το «τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ο Tom Nelson, μέλος του CO2 Coalition και παραγωγός του ντοκυμανταίρ "Climate: The Movie", συμφώνησε ότι η αυξημένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης έχει πιθανώς τροφοδοτήσει περιπτώσεις οικολογικού άγχους, αλλά είπε ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την κλιματική αλλαγή υπερβαίνει αυτό που μπορεί να υποστηριχθεί από την επιστήμη.

Είπε ότι ο αείμνηστος επιστήμονας του κλίματος του Στάνφορντ Steven Schneider «είπε δυνατά αυτό που αποκρύπτεται» το 1989.

Οι επιστήμονες του κλίματος, είπε ο Schneider, είναι ηθικά υποχρεωμένοι να «λένε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αμφιβολιών, των προειδοποιήσεων, των «αν» και των «αλλά».

Ταυτόχρονα, είπε, οι επιστήμονες του κλίματος θέλουν επίσης «να μειώσουν τον κίνδυνο δυνητικά καταστροφικής κλιματικής αλλαγής», η οποία λαμβάνει ευρεία υποστήριξη.

«Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Επομένως, πρέπει να προσφέρουμε τρομακτικά σενάρια, να κάνουμε απλοποιημένες, δραματικές δηλώσεις και να κάνουμε ελάχιστη αναφορά σε τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο Schneider.

«Αυτή η δυναμική εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Nelson.

«Είναι 100% αλήθεια ότι βλέπουμε τη σκόπιμη αύξηση του άγχους στους νέους και τους νέους ενήλικες για να επιφέρουν αιτήματα για δράση για την κλιματική αλλαγή».


Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές μπλοκάρουν μια διασταύρωση ενώ διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης για το κλίμα στην Ουάσινγκτον στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Mandel Ngan/AFP via Getty Images

Αλλαγή συμπεριφοράς

Το Lancet δημοσίευσε μια μελέτη που εξέτασε 10.000 άτομα ηλικίας 16-25 ετών από 10 χώρες και ρώτησε για τα συναισθήματά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν «πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι» για την κλιματική αλλαγή, το 75% είπαν ότι «το μέλλον είναι τρομακτικό» και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση τους είχε προδώσει αποτυγχάνοντας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα του 2021 χρηματοδοτήθηκε από την ομάδα πολιτικής δράσης Avaaz (σ.σ. που ανήκει στον Τζώρτζ Σόρος). Η ιστοσελίδα της ομάδας εξηγεί πώς «επίπονη δουλειά, συνήθως πίσω από τα παρασκήνια, από αφοσιωμένους ανθρώπους» μπορεί να διοχετεύσει «μια μαζική, δημόσια κατακραυγή» για να επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις.

Ένα χρόνο αργότερα, το Journal of Environmental Psychology δημοσίευσε μια μελέτη που χαρακτήρισε το κλιματικό άγχος «σημαντικό ψυχολογικό βάρος».

Ανέφερε επίσης, «το κλιματικό άγχος μπορεί να μην είναι απαραίτητα αρνητικός αντίκτυπος ή δυσπροσαρμοστική αντίδραση στην κλιματική αλλαγή. αλλά μάλλον, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, να είναι μια κινητήρια δύναμη για αποτελεσματική δράση».

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξεύρεση τρόπων υποστήριξης των ανθρώπων στη διαχείριση της «ψυχολογικής δυσφορίας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθηθεί η ευημερία και η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά».

Η συγγραφέας της μελέτης Lorraine Whitmarsh δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι ορισμένα επίπεδα κλιματικού άγχους είναι ευεργετικά για την κοινωνία.

«Η δική μας είναι τώρα μία από τις πολλές μελέτες που δείχνουν σταθερά ότι το κλιματικό άγχος συνδέεται θετικά με τη δράση για το κλίμα», δήλωσε στους Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Φαίνεται να είναι σημαντικό ως κίνητρο για δράση και η ανάληψη δράσης μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός αντιμετώπισης για να διατηρηθεί το άγχος υπό έλεγχο».



Μια επίδειξη φωτός που δημιουργήθηκε με τη χρήση drones πραγματοποιείται κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ως μέρος μιας εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και το κλίμα πριν από την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Ed Jones/AFP via Getty Images

Η μελέτη εξέτασε 1.338 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon Europe.

Το στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2025-2027 είναι να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας την «πράσινη μετάβαση» και δημιουργώντας «μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατική Ευρώπη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας The Epoch Times για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Το 2023, οι ερευνητές του Penn State κυκλοφόρησαν τη δική τους μελέτη, η οποία διερεύνησε πώς οι «τρομακτικές ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή» επηρεάζουν τους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε αναφορές καταστροφής και κατήφειας γύρω από την κλιματική αλλαγή και αυτό που μπορεί να είναι πιο σημαντικό για να τους παρακινήσει να αναλάβουν δράση είναι ότι βλέπουν την κάλυψη σε καθημερινή βάση», δήλωσε η Jessica Myrick, μία από τους ερευνητές.





«Αυτό ονομάζεται φαινόμενο καθορισμού ατζέντας, όπου ένα θέμα που καλύπτεται πιο συχνά στις ειδήσεις θεωρείται στη συνέχεια πιο σημαντικό από τους ανθρώπους που καταναλώνουν τις ειδήσεις».

Τον Μά:iο, το Journal of Health Communication δημοσίευσε την έκθεσή του, η οποία χρησιμοποίησε μια συγχρονική έρευνα 440 φοιτητών για να καθορίσει εάν η έκθεση των μέσων ενημέρωσης στην κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο.

Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η μελέτη διαπίστωσε ότι «η συχνότητα χρήσης των μέσων ενημέρωσης και η προσοχή που δόθηκε στις ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή προέβλεψε σημαντικά το κλιματικό άγχος».

«Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του κοινού για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Emmanuel Maduneme στους Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι είναι ευθύνη των μέσων ενημέρωσης να μεταφράσουν πολύπλοκες επιστημονικές πληροφορίες σε εύκολα κατανοητά γεγονότα που μεταφέρουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης της κλιματικής αλλαγής χωρίς να την «εντυπωσιάζουν».

«Εάν τα μέσα ενημέρωσης συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο ρόλο τους στη διαμόρφωση της πραγματικότητας, ειδικά μεταξύ των νέων, τότε θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η ειδησεογραφική κάλυψη επηρεάζει την ψυχική υγεία του κοινού τους», είπε.




Ένας διαδηλωτής κρατά ένα πλακάτ σε μια συγκέντρωση για την #SealTheDeal για το κλίμα, τις θέσεις εργασίας, τη φροντίδα και τη δικαιοσύνη στο Champaign, Ill., στις 19 Αυγούστου 2021. Daniel Boczarski/Getty Images για το Green New Deal Network

Σύμφωνα με τον Maduneme, υπάρχει μια καμπύλη σχέση μεταξύ του άγχους για την κλιματική αλλαγή και της δράσης για το κλίμα - τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λάβουν προληπτικά και προσαρμοστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει την απεμπλοκή των ανθρώπων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι «φιλελεύθεροι ερωτηθέντες» ήταν πιο επιρρεπείς στο οικολογικό άγχος και ήταν πιο πιθανό να αναλάβουν «φιλοπεριβαλλοντική δράση».

Μια πρόσφατη μελέτη από το Brookings, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η κλιματική κάλυψη έχει αυξηθεί κατά 300% από το 2012, με τη σημαντικότερη αύξηση να συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Nelson, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τον επακόλουθο αντίκτυπο των περιορισμών που σχετίζονται με το κλίμα στη ζωή των ανθρώπων.

«Πρέπει να μας τρομάξουν αρκετά ώστε να πιστέψουμε σε όλους αυτούς τους τρελλούς περιορισμούς στον τρόπο ζωής μας. Αν αυτό το άγχος και ο φόβος φύγουν, τότε δεν μπορούν να μας πουλήσουν τίποτε από αυτά», είπε.



Εστιάζοντας στην αλλαγή

Η Porrey δήλωσε ότι το οικολογικό άγχος συχνά προκύπτει από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει έλεγχος και, καθώς μπορεί να είναι απομονωτικό και συντριπτικό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Ως πιθανή θεραπεία, η Porrey προτείνει συχνά την αναζήτηση ελεγχόμενων δράσεων που ωφελούν τον πλανήτη, όπως η ποδηλασία στη δουλειά, η συμμετοχή σε ένα «Climate Café», η σύνδεση με τη φύση και ο εθελοντισμός.




«Ανεξάρτητα από τα βήματα που κάνουν οι άνθρωποι για τη διαχείριση του οικολογικού άγχους τους, είναι πάντα σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε μόνοι που αισθάνεστε έτσι», είπε.

Ο Whitmarsh διαφώνησε. Είπε ότι το οικολογικό άγχος είναι σπάνιο και «θα πρέπει να "αντιμετωπίζεται" μόνο εάν περιορίζει την κανονική καθημερινή λειτουργία».

Είπε ότι η έρευνά της δείχνει ότι το κλιματικό άγχος είναι συνήθως ήπιο και δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Για πιο σοβαρές μορφές, τότε οι κλινικοί γιατροί μπορεί να προτείνουν τυπικές τεχνικές διαχείρισης άγχους, όπως η αυτοφροντίδα και ο έλεγχος των αρνητικών σκέψεων, αλλά ειδικά για το κλιματικό άγχος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να ενταχθεί σε μια ομάδα δράσης για το κλίμα, επειδή αυτό παρέχει τόσο κοινωνική υποστήριξη όσο και μπορεί να δώσει μια αίσθηση επίτευξης περισσότερων μέσω συλλογικής δράσης».

Ο Maduneme συμφώνησε με τον Whitmarsh. «Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή έχει νόημα και δεν είναι πάντα αρνητική. Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και δείχνουν ότι νοιάζεστε», είπε.





(Επάνω) Μια εναέρια άποψη ενός πλημμυρισμένου σπιτιού εν μέρει υποβρύχια στο Gilroy της Καλιφόρνια, στις 9 Ιανουαρίου 2023. (Κάτω) Ένα όχημα περνά μπροστά από έναν ξηρό, ραγισμένο πυθμένα λίμνης στην πληγείσα από την ξηρασία περιοχή Lake Mead στο Boulder City, Nev., στις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Josh Edelson/AFP μέσω Getty Images, Frederic J. Brown/AFP μέσω Getty Images


«Το άγχος για το κλίμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά με τη νοοτροπία ότι είναι μια σημαντική απάντηση που δείχνει φροντίδα και ενδιαφέρον για το περιβάλλον».

Ο Nelson, από την άλλη πλευρά, πρότεινε να απενεργοποιηθούν οι άνθρωποι από τις ανησυχίες τους.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε ευκαιρία έχουμε θα πρέπει απλώς να τους δείξουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για αυτό το οικολογικό άγχος», είπε. «Νομίζω ότι δείχνοντάς τους τα δεδομένα θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα».

Όσον αφορά το μέλλον και την πιθανότητα το οικολογικό άγχος να γίνει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, η Porrey δήλωσε: «Ενώ δεν μπορούμε ακόμη να επισημάνουμε μόνο το οικολογικό άγχος ως την κύρια αιτία των αυξημένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, δεν είναι δύσκολο να κάνουμε παραλληλισμούς μεταξύ των δύο συγκλινόντων ζητημάτων και να κάνουμε κάποιες υποθέσεις ότι, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους, Το οικολογικό άγχος και άλλες σχετικές ψυχικές ασθένειες συμβάλλουν σε μια συνολική αυξανόμενη ανάγκη για φροντίδα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο».

Ο Whitmarsh συμφώνησε ότι οι περιπτώσεις οικολογικού άγχους αυξάνονται, αλλά όχι με εκθετικό ρυθμό: «Υπάρχει πολύ λίγη διαχρονική έρευνα που παρακολουθεί τα επίπεδα άγχους του κλίματος - το μελετήσαμε σε μόλις δύο χρόνια και βρήκαμε μόνο μια πολύ μικρή αύξηση».

Αντίθετα, ο Nelson πιστεύει ότι το οικολογικό άγχος θα μειωθεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

«Η εκστρατεία εκφοβισμού είναι απολύτως καταδικασμένη να αποτύχει»
, είπε.

«Είναι τόσο εύκολο να τρομάξεις τα παιδιά, αλλά να τρομάξεις πραγματικούς ενήλικες που έχουν διακρίνει τα ψέμματα του COVID κ.λπ. Νομίζω ότι αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει».




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Σύντομα "Made in Türkiye": Παραγωγή νέων Volkswagen Bulli σε εξωτερική ανάθεση
Το εμβληματικό "Bulli" της Volkswagen εισέρχεται στην έβδομη γενιά του. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα τον «νέο μεταφορέα» σε έκθεση αυτοκινήτου. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλλα, ωστόσο, παράγεται στην Τουρκία.



Ακραίες βροχοπτώσεις δύο φορές πιο πιθανές; Μόνο αν αρνηθείς τo αφήγημα!
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλημμύρισαν μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης στα μέσα Σεπτεμβρίου επιχειρείται να παρουσιαστούν ως τόσο ισχυρά λόγω της κλιματικής αλλαγής και μοναδικά. Προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα αγνοούνται σκόπιμα. Κάποιος μπορεί μόνο να πει ξανά με τον Bruno Kreisky: «Μαθαίνοντας την ιστορία, κύριε συντάκτη».














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!