Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

κ α λ η ν ύ χ τ α! (ΤΑΙΝΙΑ)








Η συγκινητική - και μερικές φορές σπαρακτική - ιστορία του νεαρού εκτοπισμένου Willy Beech και του απομονωμένου κυρίου Tom.


Η ιστορία

Ο William Beech ζει στο Deptford του Λονδίνου με την κακοποιητική μητέρα του. Το 1939, με την απειλή γερμανικών βομβαρδιστικών, εκκενώνεται στην ασφάλεια της υπαίθρου. Καταλήγει στο Little Weirwold, υπό την κηδεμονία του "Mister Tom", ενός γκρινιάρη ηλικιωμένου. Ωστόσο, ούτε ο William ούτε ο Tom είναι όπως φαίνονται και καθώς αναπτύσσεται μια διστακτική φιλία μεταξύ τους, ο κύριος Tom αρχίζει να αποβάλλει την κακή του ψυχραιμία. Στη συνέχεια, όμως, η μητέρα του καλεί τον William πίσω στο Λονδίνο...


Γιατί το επιλέξαμε
Μια ιστορία εν καιρώ πολέμου που έχει γίνει ένα σύγχρονο κλασσικό.


Από πού προήλθε
Όταν η Michelle Magorian άρχισε να γράφει το Goodnight Mister Tom, εργαζόταν ως ηθοποιός θεάτρου. Εμπνεύστηκε από ένα τραγούδι στο Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat, το οποίο απαριθμεί πολλά χρώματα: το πράσινο και το καφέ στο τραγούδι την έκαναν να σκεφτεί ένα νεαρό αγόρι και έναν γέρο και η ιδέα γεννήθηκε. Το πρώτο προσχέδιο της πήρε τρία χρόνια για να γράψει και το δεύτερο ένα χρόνο μετά από αυτό.


Η Magorian επέλεξε τον τίτλο επειδή ήθελε να επικεντρωθεί τόσο στον William όσο και στον Mister Tom. Αν και ο ίδιος ο William δεν κατονομάζεται στον τίτλο, λέει τη φράση «καληνύχτα, κύριε Tom» στο βιβλίο.


Η εξέλιξη
Το Goodnight Mister Tom κέρδισε το Guardian Children's Fiction Prize το 1982, ένα χρόνο μετά την έκδοσή του. Έχει κερδίσει πολλά άλλα βραβεία και θεωρείται από πολλούς ως κλασικό. Το 1998, το βιβλίο έγινε ταινία, και υπήρξε επίσης θεατρικό έργο και μιούζικαλ (δύο φορές!).


Σχετικές ιστορίες

Το 1984, η Magorian δημοσίευσε το Back Home, μια άλλη ιστορία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα 12χρονο κορίτσι που επιστρέφει στη Βρετανία μετά από πέντε χρόνια ζωής στις ΗΠΑ. Αν και δεν είναι η συνέχεια, το Back Home έχει κάποιες ομοιότητες με το Goodnight.









ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





κ α λ η ν ύ χ τ α ! ! !  🌝🌠🐑

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!