Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραγόντων χημικού πολέμου;




Το Ισραήλ πραγματοποίησε μαζικές βομβιστικές επιδρομές στη Βηρυτό, τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα χθες και σήμερα τις πρωινές ώρες. 
Οι επιθέσεις στρέφονται εναντίον πολιτικών κτιρίων κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών. 

Από την κοιλάδα Bekaa υπάρχουν αναφορές όχι μόνο για βόμβες, αλλά και για την απελευθέρωση τοξικών αερίων.



28 Σεπτεμβρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,4 λεπτά


Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή που έπληξαν κατοικημένες γειτονιές στην περιοχή Haret Hreik στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Mayadeen και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αυτό συμβαίνει παράλληλα με τη μαζική επίθεση που διεξάγει το «Ισραήλ» από τη Δευτέρα εναντίον του νότιου Λιβάνου και της περιοχής Μπεκάα στα ανατολικά του, στην οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον τεράστιο αντίκτυπο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή-στόχο.

Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι η καταστροφή που προκλήθηκε από την επίθεση «είναι καταστροφική και πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί», ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των ερειπίων και την αναζήτηση επιζώντων και τραυματιών.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν πραγματοποιήσει την επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού. 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενη γνώση των ισραηλινών επιθέσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της πολιτικής Δύσης προμηθεύουν με ανυπομονησία βόμβες, πυρομαχικά και όπλα στο Ισραήλ και έτσι υποστηρίζουν ενεργά τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου και έτσι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Από την κοιλάδα Bekaa, οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε βομβιστικές επιθέσεις αναφέρουν μια μυρωδιά που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες.

Τα αέρια προκάλεσαν υγρά μάτια και αίσθημα καύσου στο πρόσωπο και στο ακάλυπτο δέρμα. Η μυρωδιά ήταν παρόμοια με τα δακρυγόνα, προκάλεσε βήχα και μερικές φορές έμετο.

Ο αέρας ήταν πραγματικά ομιχλώδης. Όλοι οι άνθρωποι είχαν επίσης συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Αυτές οι ασθένειες ήταν ευρέως διαδεδομένες, όχι μόνο στην κοιλάδα Bekaa, αλλά και στο νότιο Λίβανο. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν. Θα μπορούσε να ήταν και πάλι λευκός φώσφορος, με τον οποίο το Ισραήλ είχε ήδη επιτεθεί στο νότιο Λίβανο νωρίτερα.

Στα βίντεο από τη Βηρυτό της χθεσινής επίθεσης, οι καφετί χρωματισμοί που δεν προέρχονται από τα εκρηκτικά είναι επίσης εντυπωσιακοί. Μοιάζουν με νιτρώδη αέρια.



Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν πυρκαγιές και μαζικές καταστροφές σε αρκετές τοποθεσίες και κτίρια στα νότια προάστια, οδηγώντας σε ένα κύμα αναγκαστικών εκτοπισμών.

Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με «ζώνες φωτιάς» σε τμήματα των νοτίων προαστίων.

Η Χεζμπολάχ απέρριψε τις κατηγορίες για αποθήκευση όπλων μεταξύ αμάχων.



Εκπρόσωποι του Ισραήλ ισχυρίστηκαν σε δήλωσή τους ότι η Χεζμπολάχ είχε κρύψει όπλα σε σπίτια αμάχων, αλλά η ισλαμική αντίσταση στο Λίβανο εξέδωσε δήλωση απορρίπτοντας τέτοιους ισχυρισμούς. 

Το γραφείο τύπου της Χεζμπολάχ εξέδωσε δήλωση σημειώνοντας ότι «απορρίπτει τους ψευδείς ισχυρισμούς της ισραηλινής κατοχής σχετικά με την παρουσία όπλων ή κρύπτες όπλων στα πολιτικά κτίρια που στόχευσε το πρωί του Σαββάτου στα νότια προάστια της Βηρυτού».




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Σε απάντηση, σύμφωνα με τις αναφορές, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και οι εταίροι της Χεζμπολάχ εισβάλλουν στα σπίτια των χριστιανών και τους διώχνουν!



Πολλοί Σύριοι γιορτάζουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ λόγω του ρόλου της τρομοκρατικής ομάδας στις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, η Χεζμπολάχ βοήθησε την κυβέρνηση του Αλαουίτη προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ως μέρος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» Ιράν-Σιιτών. Η Χεζμπολάχ διέπραξε πολλές φρικαλεότητες καθώς αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Συρίας για να συντρίψει τη σουνιτική αντίσταση. Οι Σύριοι έχουν βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των επιχειρήσεων του Ισραήλ και χαίρονται για τις στοχευμένες επιθέσεις του εβραϊκού κράτους στο Λίβανο. Ο Σύριος δημοσιογράφος Hadi al-Abdallah έγραψε: «Ακόμα κι αν ο ίδιος ο διάβολος ερχόταν και σκότωνε τους κακοποιούς της Χεζμπολάχ, θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι».






Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «σχεδόν όλα τα τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς - 23 από τα 24 τώρα.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχει ηττηθεί και η ομάδα λειτουργεί τώρα ως αντάρτικη οργάνωση, ανέφερε το KAN την Παρασκευή, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του IDF. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «σχεδόν όλα τα τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς - 23 από τα 24 τώρα». Για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, επικεντρωνόμαστε στην εκκαθάριση των εναπομεινάντων μαχητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο IDF «απομακρύνει ανώτερους διοικητές και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές».



Μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση HEAL Palestine σκοτώθηκε τραγικά στη Γάζα όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητό της, λέγοντας αργότερα στην οικογένεια ότι ήταν μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας.
Παλαιστίνιοι ένοπλοι στη Λωρίδα της Γάζας πυροβόλησαν και σκότωσαν μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, πυροβολώντας το αυτοκίνητό της σε αυτό που κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν στην οικογένειά της ότι ήταν μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Islam Hejazy, διευθυντής προγράμματος της HEAL Palestine στη Γάζα, αναχαιτίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή Χαν Γιούνις στα νότια του θύλακα. Ένοπλοι που επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα ψέκασαν το όχημα με δεκάδες σφαίρες, σύμφωνα με κατοίκους και την οικογένεια της γυναίκας. «Ήταν μητέρα δύο μικρών παιδιών και ανθρωπίστρια με την υψηλότερη ηθική και επαγγελματισμό», έγραψε η HEAL Palestine στη σελίδα της στο Facebook.



Τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση την Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι έχουν διαταράξει την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Τα πολεμικά πλοία κατέρριψαν σχεδόν δύο δωδεκάδες εισερχόμενους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ διέσχιζαν μια στενή είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα. Κανένα από τα σκάφη δεν χτυπήθηκε και κανένας ναυτικός δεν τραυματίστηκε, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Fox News. Το USS Stockdale και το USS Spruance, μαζί με ένα παράκτιο πολεμικό πλοίο, το USS Indianapolis, διέσχιζαν το στενό Bab al-Mandab όταν τα πολεμικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από ένα μπαράζ εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και drones, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. «Είδαμε μια σύνθετη επίθεση που ξεκίνησε από τους Χούθι και κυμαινόταν από πυραύλους κρουζ και κύματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. «Η αντίληψή μου είναι ότι αυτοί είτε ενεπλάκησαν, καταρρίφθηκαν ή απέτυχαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!