Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στις χώρες BRICS





Στην επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο, η συμμαχία των κρατών θα επεκταθεί και πάλι.

Είναι πιθανό ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα ενταχθεί για πρώτη φορά.

2 Σεπτεμβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,7 λεπτά




Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ομάδα BRICS. Οι αντίστοιχες προθέσεις έχουν ήδη κοινοποιηθεί προσεκτικά, ανέφερε το TKP, αλλά στο παρασκήνιο προφανώς έχουν ήδη κάνει κάτι σοβαρό. Με την ένταξή της στις BRICS, η Τουρκία θέλει να «σφυρηλατήσει νέες σχέσεις πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της».

Προσανατολισμός προς τα ανατολικά

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την αίτηση, αλλά το Bloomberg αναφέρει σχετικά με αυτό αναφερόμενο σε «άτομα εξοικειωμένα με το θέμα». 

Η ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα BRICS θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Εξάλλου, η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ που έχει ελιχθεί σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ, η Κίνα και η Ρωσσία, κυριαρχούν στην εμπορική συμμαχία BRICS.

Οι BRICS δεν είναι στρατιωτική συμμαχία. Αντίθετα, η Ινδία και η Κίνα, μεταξύ άλλων, είναι δύο κράτη των οποίων οι συγκρούσεις έχουν γίνει σχεδόν παράδοση. 

Ωστόσο, η ένταξη της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητή ως αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα είναι πιθανό να έχει διευθετηθεί μια για πάντα με την προσχώρηση των BRICS.

Το Bloomberg γράφει:

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν.

Η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της να διατηρήσει σχέσεις με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, εκπληρώνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανέφεραν.

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπέβαλε αίτηση ένταξης στις BRICS πριν από λίγους μήνες από απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στην επί δεκαετίες προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσαν οι πηγές. Η αίτηση είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα διαφωνιών με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, πρόσθεσαν οι πηγές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η τουρκική προεδρία αρνήθηκαν να σχολιάσουν.



Το 2023, ο όμιλος επεκτάθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2024 στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσσίας. 


Αρκετές δεκάδες χώρες από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις BRICS. 


Επτά χώρες έχουν ήδη υποβάλει επίσημη αίτηση ένταξης πριν από την Τουρκία: το Καμερούν, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Συρία, η Ταϊλάνδη, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαλαισία και ο σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, θέλουν επίσης να ενταχθούν φέτος. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επέκταση από ό, τι το 2023.

Εντός της Ευρώπης, μόνο η Σερβία έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δυνατές φωνές υπέρ ενός τέτοιου βήματος. Ωστόσο, η αίτηση ένταξης δεν αναμένεται σε καμμία περίπτωση φέτος, ακόμη και αν ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic πρόκειται να προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής στη Ρωσσία
.



Εικόνα: AlexTref871Νίζνι Νόβγκοροντ 05-07-2024 Bolshaya Pokrovskaya Street 09CC BY-SA 4.0





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Καλά κάνει αφού μπορεί.
    Διαβάζω κατά καιρούς κάποια σχόλια γενικά στο διαδίκτυο επικριτικά για την Ελλάδα που δεν είναι κι αυτή μέσα και ότι αυτό το σχέδιο το έχει απορρίψει από το 2015.
    Και ρωτώ, γιατί το 2015 μπορούσαμε; Αφού έχουμε δεθεί χειροπόδαρα στην Ε.Ε., στην ΟΝΕ - ΕΚΤ- EUROGROUP, αποπληρώνουμε το ΔΝΤ(IMF) και τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSM και ESM, αποδεχτήκαμε μαζί με την Ε.Ε. το πρόγραμμά Γέφυρα, αποδεχτήκαμε το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ψηφίσαμε όλα τα Μνημόνια μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους, εντάξαμε την δημόσια περιουσία στο Ταμείο Επενδύσεως(αποκρατικοποιήσεων) για 99 χρόνια με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!