Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η διακριτική προειδοποίηση του Μακρόν στη Σερβία



Με αφορμή την επίσκεψή του στη Σερβία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε άρθρο του στο σερβικό περιοδικό Politika, καλεί τη Σερβία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον της Σερβίας. 

Αλλά αυτά τα λόγια, που ακούγονται καλά στη διπλωματική γλώσσα, έχουν μια πικρή επίγευση. 

Πίσω από τη διπλωματική πρόσοψη υπάρχει το αίτημα να υποταχθεί η Σερβία στα δυτικά συμφέροντα.



2 Σεπτεμβρίου 2024
από Dejan Lazić
Χρόνος ανάγνωσης: 5,2 λεπτά




Η πολεμική κραυγή «Η Σερβία πρέπει να πεθάνει» έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και δείχνει τη βάναυση αποφασιστικότητα να γονατίσει η Σερβία – είτε μέσω στρατιωτικής δύναμης, οικονομικής πίεσης ή διπλωματικών ελιγμών. 

Αυτή η έκφραση επινοήθηκε για πρώτη φορά από τους Αυστροούγγρους προπαγανδιστές κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Συμβόλιζε τις επιθετικές προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων της εποχής να καταστρέψουν τη Σερβία ως κυρίαρχο κράτος, ή τουλάχιστον να την αποδυναμώσουν σε σημείο που να μην αποτελεί πλέον απειλή για τα συμφέροντά τους.



«Η Σερβία πρέπει να πεθάνει» – ξανά και ξανά

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η ρητορική επαναλήφθηκε από τις φασιστικές δυνάμεις για να νομιμοποιήσουν τα βάναυσα μέτρα τους εναντίον του σερβικού πληθυσμού

Ειδικά στα κατεχόμενα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις του Άξονα, υποστηριζόμενες από τοπικούς συνεργάτες, συνέχισαν αυτή την πολιτική καταπίεσης και εξόντωσης.



Ο επιθετικός πόλεμος του ΝΑΤΟ του 1999 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, αυτή η παλιά εχθρότητα φαίνεται να αναβιώνει με μια νέα μορφή. 

Η πίεση στη Σερβία να υποκύψει στα δυτικά συμφέροντα και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θυμίζει την ιστορική επιθετικότητα που έχει υποστεί η χώρα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στο σερβικό περιοδικό Politika ότι η Σερβία μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα φαινομενικά φιλικά και καλοπροαίρετα λόγια περιέχουν μια προειδοποίηση και μια υπενθύμιση: Είτε η Σερβία υποτάσσεται στις δυτικές αξίες και δομές, είτε παραμένει απομονωμένη και αδύναμη.

Ο Μακρόν τονίζει ότι η Σερβία δεν χρειάζεται να φοβάται για την ταυτότητα και την κυριαρχία της εάν ενταχθεί στην Ε.Ε.. Αλλά πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι υποσχέσεις όταν συγκρίνονται με το παρελθόν;

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ το 1999, στους οποίους συμμετείχαν 13 υποτιθέμενα δημοκρατικά κράτη και κράτη δικαίου, οδήγησαν σε μια εκστρατεία καταστροφής 78 ημερών κατά της Γιουγκοσλαβίας. 

Στοχοποιήθηκαν όχι μόνο στρατιωτικοί στόχοι, αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και γέφυρες.

Στη νότια πόλη Niš, χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς στις 7 Μαΐου 1999, οι οποίες απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, και έπεσαν στην πολυσύχναστη πλατεία της αγοράς και κοντά σε ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ένα άλλο σκληρό παράδειγμα περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου ήταν η επίθεση σε επιβατική αμαξοστοιχία στις 12 Απριλίου 1999 στο φαράγγι Grdelica. 
Μια βόμβα του ΝΑΤΟ χτύπησε το τραίνο, το οποίο βρισκόταν σε μια γέφυρα εκείνη τη στιγμή. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία οδήγησαν σε ραδιενεργό μόλυνση και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον στις πληγείσες περιοχές.



Διπλωματική ρητορική ή κυνική νουθεσία;

Σε αυτό το πλαίσιο, η διπλωματική ρητορική του Μακρόν φαίνεται σαν μια παρωδία των δεινών που έχει υποστεί η Σερβία στα χέρια του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ. 

Εάν ο Μακρόν ενδιαφερόταν πραγματικά να παράσχει στη Σερβία ένα ασφαλές μέλλον, θα έπρεπε να αναγνωρίσει το παρελθόν, να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να επανορθώσει. 

Ειδικότερα, οι περιοχές και τα θύματα που έχουν πληγεί σκληρά αξίζουν περισσότερα από κενές υποσχέσεις – αξίζουν την αναγνώριση των θυμάτων και μια πραγματική χειρονομία συγγνώμης.

Αλλά αντ' αυτού, ο Μακρόν φαίνεται να προειδοποιεί διακριτικά τη Σερβία: είτε η χώρα συναινεί στα δυτικά συμφέροντα και αποστασιοποιείται από τη Ρωσσία και την Κίνα, είτε κινδυνεύει να πιεστεί ξανά. 

Η ένταξη της Σερβίας στις BRICS θα αποτελούσε προσβολή στα μάτια της Δύσης και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε περαιτέρω απομόνωση.



«Πράσινη Συμφωνία»: Πράσινη Υποδούλωση της Σερβίας

Εκτός από τη διπλωματική και ιστορική διάσταση, η λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει επίσης ρόλο στην τρέχουσα πολιτική υποταγής. 

Η Πράσινη Συμφωνία, που παρουσιάστηκε από την Ε.Ε. ως ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι στην πραγματικότητα ένα άλλο μέσο από το κουτί των βασανιστηρίων για τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της Σερβίας. 

Υπό το πρόσχημα της προστασίας του κλίματος, η Σερβία πρόκειται να αναγκαστεί να λάβει δαπανηρά μέτρα που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομία της και θα αυξήσουν την εξάρτησή της από την Ε.Ε., θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και θα υποταχθεί στα δυτικά συμφέροντα.



Ανεξαρτησία ή υποταγή;

Τελικά, είναι σαφές ότι η Σερβία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Είτε υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικών συμμαχιών, είτε υποτάσσεται στις δυνάμεις που κάποτε βομβάρδισαν την κυριαρχία της στο έδαφος. Η απόφαση θα έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, εάν η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, πρέπει να γνωρίζει ότι ο δρόμος της υποταγής στους όρους της Ε.Ε. και στις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας είναι απλώς μια άλλη μορφή ξένης αποφασιστικότητας. 

Μένει να δούμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η ηγεσία της Σερβίας και αν θα αντιταχθεί ή θα ενδώσει στις παλιές και νέες μορφές καταπίεσης.


Βιβλιογραφία:

Politika – EU i njenim članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija u njihovom okrilju: https://www.politika.rs/sr/clanak/629401/EU-i-njenim-clanicama-potrebna-je-snazna-i-demokratska-Srbija-u-njihovom-okrilju

Anti-Spiegel – Macron: Nur die Europäische Union kann die Unabhängigkeit Serbiens sichern: https://anti-spiegel.ru/2024/macron-nur-die-europaeische-union-kann-die-unabhaengigkeit-serbiens-sichern/

NachDenkSeiten – NATO-Angriffskrieg gegen Jugoslawien 1999: https://www.nachdenkseiten.de/?p=111879




Η εικόνα "Protest Necete kopati Beograd 2024-08-10-5" της Emilija Knezevic αδειοδοτείται βάσει CC BY 4.0.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η Αμερική «το ζητάει». Οι Κινέζοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες ενέργειές τους εναντίον των Φιλιππίνων
Η πίεση αυξάνεται στην Ανατολή, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζει επιθετικά να συνεργάζεται με τα γύρω έθνη. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ηρεμήσουν την κατάσταση έχουν αντιμετωπιστεί με αρκετές αυστηρές προειδοποιήσεις για πόλεμο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν βρίσκεται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, για να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Σι ότι έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί αυτή τη σημαντική σχέση υπεύθυνα», δήλωσε ο Σάλιβαν.



Η συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Βερολίνο περιελάμβανε επίδειξη γερμανικού στρατιωτικού υλικού, σύμφωνα με την εφημερίδα
Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν στη γερμανική πόλη της Δρέσδης για μυστικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ισχυρίστηκε η Bild. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα υποδοχής χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να παρουσιάσει τις τελευταίες καινοτομίες των κατασκευαστών όπλων της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κορυφαία αμυντική εταιρεία της Γερμανίας Rheinmetall ανακοίνωσε ότι είχε σχεδόν διπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη της το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο γίγαντας των εξοπλισμών δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των παραγόντων που «βελτίωσαν σημαντικά τις επιχειρηματικές επιδόσεις». Σε άρθρο της την Πέμπτη, η Bild ανέφερε ότι διοικητές χερσαίων δυνάμεων 35 ευρωπαϊκών εθνών, καθώς και της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, είχαν συγκεντρωθεί για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στη Δρέσδη, που πιστεύεται ότι διήρκεσε από την Τρίτη έως την Πέμπτη. Σύμφωνα με τη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα, η εκδήλωση καλύφθηκε από μυστικότητα, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ανησυχιών για κατασκοπεία.



Οι εργαζόμενοι ωθούνται να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες ή να περάσουν ευαίσθητα δεδομένα στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ο Rodion Miroshnik
Η Ουκρανία ασκεί πίεση στο προσωπικό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη Ρωσσία, απειλώντας να σκοτώσει τα μέλη των οικογενειών τους εάν αρνηθούν να συνεργαστούν με το Κίεβο, ισχυρίστηκε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης Ρόντιον Μιροσνίκ. «Πολλές οικογένειες έχουν χωριστεί» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας και το Κίεβο προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτό, δήλωσε στο RIA Novosti το Σάββατο ο Miroshnik, ο οποίος είναι επιφορτισμένος από το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου αναζητούν σκόπιμα συγγενείς μελών του προσωπικού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Μιροσνίκ.



Τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν γύρω από τη σφαγή του Volyn, στην οποία 100.000 Πολωνοί σφαγιάστηκαν από εθνικιστές μαχητές, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη της Βαρσοβίας, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απείλησε να εμποδίσει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, εκτός εάν υποκύψει στις απαιτήσεις της Βαρσοβίας σχετικά με τη σφαγή του Volyn την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μια μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές. Ο Τουσκ ανέλαβε τη δέσμευση στον απόηχο ενός πολιτικού σκανδάλου στην Πολωνία μετά την καταστροφική επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος έκανε πολλές εξαιρετικά αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την ιστορία των δύο χωρών. «Οι Ουκρανοί, με όλο τον σεβασμό μας και την υποστήριξή μας στη στρατιωτική τους προσπάθεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. σημαίνει επίσης ένταξη σε μια πολιτική και ιστορική κουλτούρα. Έτσι, μέχρι να υπάρξει σεβασμός για αυτά τα πρότυπα από την πλευρά της Ουκρανίας, η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Τουσκ.



Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προβλέψιμες προοπτικές ανάκαμψης των δεσμών μεταξύ των εθνών
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν σταδιακά να τις βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον. Σε συνέντευξή του στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Russia 1, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον καταπατά συνεχώς τα συμφέροντα της Μόσχας και ασκεί πίεση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν φτάσει σε «σημείο ρωγμής» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει μια ανοιχτά εχθρική θέση απέναντι στη Ρωσία υποστηρίζοντας την Ουκρανία.



Η χώρα των Άλπεων πρέπει να συνεργαστεί στενότερα σε θέματα ασφάλειας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προέτρεψαν Ελβετοί εμπειρογνώμονες
Είναι καιρός η Ελβετία, η οποία είναι ουδέτερη από το 1515, να επαναπροσδιορίσει το αδέσμευτο καθεστώς της, δήλωσε μια ομάδα Ελβετών εμπειρογνωμόνων, σε έκθεση που παρήγγειλε το υπουργείο Άμυνας στη Βέρνη. Οι επικριτές, σε απάντηση, κατηγόρησαν την επιτροπή πίσω από την εφημερίδα για μεροληψία και επιμένουν ότι η ουδετερότητα κατοχυρώνεται για πάντα στο σύνταγμα της χώρας. Η επιτροπή μελέτης, η οποία συστάθηκε πριν από ένα χρόνο, παρουσίασε ένα έγγραφο την Πέμπτη με 100 συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας του αλπικού έθνους.



«Το Κ.Κ.Κ. είναι αντίθετο στον έλεγχο των εξοπλισμών...»
Σύμφωνα με το ΚΚΚ, τα ανθρωποειδή ρομπότ της Κίνας «πλησιάζουν γρήγορα τους παγκόσμιους αντιπάλους», με προόδους όπως η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένα από τα ρομπότ της που έχουν στρατιωτικές δυνατότητες. Απεικονίζουμε ανόητες περιπολίες ρομπότ να επιβάλλουν το επόμενο «συγκολλημένο» κλείδωμα πανδημίας, με πιο θανατηφόρα αποτελέσματα. Όπως σημειώνει ο Anders Corr στην εφημερίδα The Epoch Times, τα ανθρωποειδή ρομπότ της Κίνας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο θα μπορούσαν εύκολα να εξοπλιστούν με όπλα και πιθανότατα έχουν ήδη εξοπλιστεί. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει επιδείξει οπλισμένα ιπτάμενα drones και τετράποδα ρομπότ AI που μοιάζουν με σκύλους με πολυβόλα τοποθετημένα στην πλάτη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκυλιά ρομπότ δολοφόνοι μπορούν να πυροβολήσουν αυτόνομα τα όπλα τους.



Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στο Κασμίρ, για την οποία οι δύο γείτονες πολέμησαν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar επιτέθηκε στο γειτονικό Πακιστάν, υποσχόμενος ότι το Νέο Δελχί θα αντιδράσει με «συνέπειες» στις ενέργειες του Ισλαμαμπάντ. Ο υπουργός φαίνεται να αναφέρεται στην αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα στο Κασμίρ, μια περιοχή για την οποία οι γείτονες της Νότιας Ασίας έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Μιλώντας σε εκδήλωση στην ινδική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Jaishankar δήλωσε: «Η εποχή του αδιάλειπτου διαλόγου με το Πακιστάν έχει τελειώσει. Οι πράξεις έχουν συνέπειες». Τόνισε ότι το Νέο Δελχί δεν είναι «παθητικό» και θα «αντιδράσει» είτε οι σχέσεις του με το Ισλαμαμπάντ πάρουν θετική είτε αρνητική κατεύθυνση.



Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise υποστηρίζει ότι δεν εναπόκειται στον πρόεδρο «να κάνει πολιτικό παζάρι», στοχεύοντας στις προσπάθειες του Εμμανουέλ Μακρόν από τον Ιούλιο να βρει έναν πρωθυπουργό που δεν θα ανατραπεί αμέσως με ψήφο εμπιστοσύνης.
Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) ζήτησε το Σάββατο 31 Αυγούστου από άλλες πολιτικές ομάδες να υποστηρίξουν την προσπάθειά του να παραπέμψει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για «σοβαρές παραλείψεις» στα συνταγματικά του καθήκοντα. Ο Μακρόν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το LFI και τους Πράσινους, Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές συμμάχους του για την άρνησή του να ονομάσει την υποψήφιά τους Λούσι Κάστετς πρωθυπουργό μετά τις ασαφείς κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

1 σχόλιο:

  1. Απίστευτο, καταργούνται σιγά σιγά και τα μνημόσυνα
    https://www.youtube.com/watch?v=AMmgXkRIiQE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!