Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραπαίει στο χείλος της κατάρρευσης, το SPD πετυχαίνει μια πύρρειο νίκη με τη βοήθεια μπερδεμένων συνταξιούχων, το AfD κερδίζει άλλη μια μειοψηφία αρνησικυρίας





Χθες, το Βρανδεμβούργο εξέλεξε νέο κοινοβούλιο κρατιδίου. Αυτή ήταν η τελευταία από τις τρεις εκλογές στην Ανατολική Γερμανία που οδήγησαν το πολιτικό μας κατεστημένο στα όρια της λογικής του αλλά και των πόρων του.


Πηγαίνοντας στην ψηφοφορία, ο στόχος των κυβερνώντων μας, πάνω απ' όλα, ήταν να σταματήσουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία από το να καταγράψει άλλη μια νίκη. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι κακοί φασίστες του AfD έπρεπε να έρθουν δεύτεροι, έτσι ώστε ο εν ενεργεία υπουργός του SPD Πρόεδρος του Βρανδεμβέργη, Dietmar Woidke, να μπορέσει να σχηματίσει κάποιο είδος μονότονης και αναποτελεσματικής κυβέρνησης και να προχωρήσει όπως πριν με ό, τι υποτίθεται ότι είναι η Δημοκρατία. 

Σε αυτό, οι δυνάμεις όλων όσων είναι ανίκανοι, χωρίς αποκλεισμούς και σεξουαλικά αποκλίνοντες κέρδισαν μια παράξενη μισή νίκη, επιβάλλοντας στους καλούς (αν και έντονα προπαγανδισμένους) ανθρώπους του Βρανδεμβούργου έναν παράξενο πολιτικό αστερισμό, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. 
Η κυρίαρχη συναίνεση καταρρέει στις ραφές και η παραξενιά μόλις αρχίζει.

Το μόνο πραγματικά καλό αποτέλεσμα για το κατεστημένο είναι ότι το SPD πράγματι προσγειώθηκε οριακά στην πρώτη θέση, οδηγώντας τον πίνακα αποτελεσμάτων με 30,9% των ψήφων και 32 έδρες στο Landtag. Υποθέτοντας ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα συνεχίσουν τη μακρά κυριαρχία τους στο Βρανδεμβούργο. Κοντά στα τακούνια του SPD είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, με 29,2% των ψήφων και 30 έδρες. Μόνο δύο άλλα κόμματα κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του 5% για εκπροσώπηση. Πρόκειται για την αριστερή λαϊκιστική Bündnis Sahra Wagenknecht, με 13,5% των ψήφων και 14 έδρες· και το CDU, με ένα βαθιά ταπεινωτικό 12,1% των ψήφων και 12 έδρες.

Όπως και στη Θουριγγία, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Πράσινοι και το FDP. Και τα δύο αυτά κόμματα κυβερνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η συνενοχή τους στη χαοτική τρέλλα της κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» του Olaf Scholz τα έχει καταστήσει τοξικά για τεράστια τμήματα του εκλογικού σώματος. Οι Πράσινοι βρίσκονται εκτός Landtag στο Βρανδεμβούργο, έχοντας κερδίσει μόνο το 4,1% των ψήφων, ενώ το φιλελεύθερο FDP δεν μπόρεσε καν να κερδίσει την εύνοια του 1% των ψηφοφόρων του Βρανδεμβούργου.

Υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να επισημανθούν σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα:

1) Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραπαίει για άλλη μια φορά στο χείλος της κατάρρευσης: Είναι επικίνδυνο να προβλέψουμε το τέλος του συνασπισμού του Scholz, επειδή αποτελείται από χαζούς καριερίστες που κατά πάσα πιθανότητα θα προσκολληθούν στην εξουσία μέχρι να ξεπεραστεί από τα χοντρά, ιδρωμένα χέρια τους, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο ευάλωτοι όσο τώρα. Η συνεχιζόμενη σύνδεση με την παρούσα κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει το FDP όχι μόνο σε ασχετοσύνη στην Ανατολική Γερμανία, αλλά σε έκλειψη σε εθνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του κόμματος Christian Lindner λέει ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει ένα «φθινόπωρο αποφάσεων» μετά την εκρίζωση του Βρανδεμβούργου. Ο αντιπρόεδρος Wolfgang Kubicki είχε σκληρότερα λόγια χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο Welt:


«Υπάρχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το πώς να επαναφέρουμε την οικονομία στα πόδια της και να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας [εντός του συνασπισμού Scholz SPD/Green/FDP]. Και είτε θα καταφέρουμε να βρούμε έναν λογικό κοινό παρονομαστή εδώ τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, είτε δεν έχει πλέον νόημα για τους Ελεύθερους Δημοκράτες να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό».

Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τα αποτελέσματα του FDP στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία, τη Σαξονία και τώρα στο Βρανδεμβούργο. Ο αγώνας για την επίτευξη του 1% των ψήφων τρεις φορές στη σειρά σημαίνει ότι «οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν περιθωριοποιηθεί». Ο Kubicki μίλησε επίσης για την κακή απόδοση των Πρασίνων και είπε: «Οι άνθρωποι έχουν τελειώσει με τον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών».

Πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις θα ληφθούν αυτό το φθινόπωρο και δεν νομίζω ότι με τις τρέχουσες επιδόσεις, αυτός ο συνασπισμός θα είναι ακόμα στη θέση του μέχρι τα Χριστούγεννα».

2) Οι σοσιαλδημοκράτες «κέρδισαν» με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με την πρώτη ματιά, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να έχουν πετύχει μια εκπληκτική νίκη στο Βρανδεμβούργο. Χάνουν σταθερά το ποσοστό των ψηφοφόρων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά χθες όχι μόνο βγήκαν στην κορυφή, αλλά πρόσθεσαν επίσης σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στην εμφάνισή τους το 2019. Όχι άδικα, ξεπέρασαν επίσης το AfD, το οποίο κυριαρχούσε στις δημοσκοπήσεις του Βρανδεμβούργου από τις αρχές του 2023.

Μόνο όταν κοιτάζετε τις λεπτομέρειες, αρχίζετε να καταλαβαίνετε πώς επιτεύχθηκε αυτή η νίκη και τι φάρσα είναι. Το SPD είναι τόσο αντιδημοφιλές σε εθνικό επίπεδο, που ο καγκελάριος του SPD Scholz έγινε σχεδόν αόρατος καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ώστε να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους. Ο υπουργός του Βρανδεμβούργου πρόεδρος Woidke, εν τω μεταξύ, αποστασιοποιήθηκε προσεκτικά από τις αμαρτίες του εθνικού SPD. Ακόμη και αυτό δεν θα ήταν αρκετό, αν τα άλλα κόμματα δεν είχαν υποστηρίξει το SPD στο Βρανδεμβούργο καθαρά για να αποτρέψουν μια νίκη του AfD. Έτσι, ο υπουργός του CDU πρόεδρος της Σαξονίας, Michael Kretschmer, έφτασε κοντά στο να υποστηρίξει πλήρως τον Woidke και το SPD του Βρανδεμβούργου τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Καθώς η λαϊκιστική αντίσταση ενάντια στην πολιτική ελίτ μεγαλώνει, βλέπουμε ότι τα κόμματα του κατεστημένου ενεργούν όλο και περισσότερο όχι ως αντίπαλοι αλλά από κοινού, σαν να ήταν απλώς διαφορετικές φατρίες του ίδιου κόμματος.

Όσο για τους ψηφοφόρους του SPD; Ένα εκπληκτικό 75% από αυτούς λένε ότι ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες όχι από πολιτική πεποίθηση, αλλά απλώς για να αποτρέψουν μια νίκη του AfD. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν με όλους κάτω των 60 ετών και πραγματικά κυριάρχησαν μόνο στη δημογραφική ομάδα των 70+. Το AfD δείχνει ένα αντίθετο μοτίβο, εμφανιζόμενο ως το ξεκάθαρο φαβορί των ψηφοφόρων σε ηλικία εργασίας μεταξύ 16 και 44 ετών. Το μέλλον δεν είναι με τα μέρη του καρτέλ και σύντομα οι στρατηγικοί ελιγμοί τους δεν θα είναι πλέον μαθηματικά δυνατοί.

3) Περισσότερο χάος συνασπισμού σε κρατικό επίπεδο: Η τελευταία θέση του CDU του Βρανδεμβούργου, η οποία, όπως είδαμε, προέκυψε από τον εσωτερικό συντονισμό μεταξύ των κομμάτων καρτέλ για τον αποκλεισμό του AfD, έχει άβολες συνέπειες. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι το CDU, με μόλις 12 έδρες, δεν μπορεί να προσφέρει στο SPD των 32 εδρών κυβερνητική πλειοψηφία. Δεδομένου ότι κανείς δεν θα συνεργαστεί με το AfD, το SPD του Βρανδεμβούργου δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει την αριστερή λαϊκιστική Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Οι πρώτες δηλώσεις στον Τύπο τόσο από το BSW όσο και από το CDU κάνουν να ακούγεται ότι κανένας από τους δύο δεν είναι πολύ ενθουσιώδης για τη διακυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το BSW δήλωσε ότι δεν θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις συνασπισμού με το SPD έως ότου οι Σοσιαλδημοκράτες μιλήσουν με το CDU. Το CDU, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν θα μιλήσει καθόλου με το SPD, επειδή οι ψηφοφόροι δεν τους έδωσαν «καμία εντολή». Όταν ολοκληρωθεί ο χορός, είναι σαφές ότι το SPD θα πρέπει να επιτύχει κάποιο είδος συμφωνίας με το BSW, και το τελευταίο δεν θα το κάνει εύκολο. Ο κορυφαίος υποψήφιος της BSW στο Βρανδεμβούργο, Robert Crumbach, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει πρέπει να «μιλήσει πολύ ξεκάθαρα κατά της εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία» και επίσης να κάνει μια σαφή δήλωση υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία.

Και άφησα το κερασάκι στην τούρτα για το τέλος: Το CDU θυσιάστηκε και έστειλε όλους τους ψηφοφόρους του για να διατηρήσει την κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου υπό την ηγεσία του SPD ενάντια στο ανερχόμενο AfD. 

Τώρα το BSW θα ενεργήσει ως βασιλιάς και το SPD του Βρανδεμβούργου θα πρέπει πιθανώς να πει διάφορα πρακτικά ανούσια αλλά συμβολικά σημαντικά και εσωτερικά ταπεινωτικά πράγματα για την ηλιθιότητα του πολέμου στην Ουκρανία, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί το χάος του συνασπισμού. 

Τα έκαναν όλα αυτά, και θα πρέπει να συνεργαστούν με το AfD, επειδή, όπως και στη Θουριγγία, το AfD έχει επιτύχει με τις 30 έδρες του τη λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας. Ο,τιδήποτε απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων του Landtag για να περάσει, θα απαιτήσει ψήφους AfD και θα είναι σε θέση να αποσπάσει ένα τίμημα για τη συνεργασία τους.


Καλή δουλειά καθυστερούν, ελπίζω ότι άξιζε τον κόπο.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!