Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου: Νίκη του SPD με εκβιαστικές τακτικές και μάχη γενεών

Συμβολική εικόνα των εκλογών γενεών στο Βρανδεμβούργο. γ) R24/KI

Μια ευρεία προεκλογική εκστρατεία κατά του AfD από όλα τα καθιερωμένα κόμματα, οι απειλές του Woidke για παραίτηση και οι ανώτεροι έδωσαν στο SPD μια οριακή νίκη στο Βρανδεμβούργο. Ωστόσο, το AfD φέρνει τις νεώτερες γενιές. Έτσι θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει εν συντομία το αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών.

Στο Βρανδεμβούργο, το SPD υπό τον πρωθυπουργό Dietmar Woidke κέρδισε μια οριακή νίκη στις τοπικές εκλογές του 2024. Με ένα ισχνό προβάδισμα έναντι του AfD, το SPD ήταν σε θέση να διατηρήσει τη θέση του ως η ισχυρότερη δύναμη στη χώρα, αλλά οι συνθήκες αυτής της νίκης υπογραμμίζουν τις βαθιές αλλαγές και προκλήσεις στο πολιτικό τοπίο της Ανατολικής Γερμανίας.


Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αβέβαιο μέχρι το τέλος. Μόνο το τελικό αποτέλεσμα έφερε βεβαιότητα: Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το SPD έφτασε το 30,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από το AfD με 29,2%. 

Αυτό το μικρό προβάδισμα μόλις 1,7 ποσοστιαίων μονάδων απεικονίζει την τεταμένη πολιτική κατάσταση στο Βρανδεμβούργο. Με 12,1%, το CDU όχι μόνο υποχώρησε πίσω από το BSW (13,5%), αλλά κατέγραψε επίσης το χειρότερο αποτέλεσμα στα ανατολικά. Επιπλέον, το AfD λαμβάνει επίσης μια μειοψηφία αρνησικυρίας στο Βρανδεμβούργο.




Ένας αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη του SPD ήταν η ασυνήθιστη τακτική του πρωθυπουργού Woidke. Σε μια δραματική έκκληση (την οποία ορισμένοι είδαν επίσης ως εκβιασμό), απείλησε να παραιτηθεί εάν το κόμμα του δεν αναδειχθεί ως η ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές. Αυτή η στρατηγική αποδείχθηκε επιτυχής στην κινητοποίηση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα που ήταν πρόθυμα να αλλάξουν, ειδικά εκείνων που ήθελαν να αποτρέψουν τη νίκη του AfD.


Η ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων των ψηφοφόρων αποκαλύπτει μια συναρπαστική εικόνα της κοινωνίας του Βρανδεμβούργου. Ενώ το AfD έγινε η ισχυρότερη δύναμη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, το SPD οφείλει τη νίκη του πάνω απ 'όλα στους ηλικιωμένους. Στην ομάδα των άνω των 60 ετών, το SPD κατάφερε να διατηρήσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του AfD, το οποίο τελικά έγειρε την πλάστιγγα.



Η μετατόπιση μεταξύ των νέων ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. 
Οι Πράσινοι, παραδοσιακά ισχυροί μεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων, γνώρισαν μια δραματική πτώση σε αυτή την ομάδα. Έχασαν περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. 

Πολλοί από αυτούς τους νέους ψηφοφόρους μετακινήθηκαν στο AfD, το οποίο είναι τώρα η ισχυρότερη δύναμη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αυτή η τάση δείχνει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια των νέων με τα καθιερωμένα κόμματα και τη στροφή τους σε λαϊκιστικές εναλλακτικές λύσεις.


Το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται από πολλούς παρατηρητές ως εκλογές τακτικής. Πολλοί ψηφοφόροι, όπως φαίνεται, δεν ψήφισαν το SPD κυρίως από πεποίθηση, αλλά για να αποτρέψουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του AfD

Αυτή η εξέλιξη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της κουλτούρας της πολιτικής συζήτησης, όταν οι ουσιαστικές συζητήσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα υπέρ τακτικών εκτιμήσεων.

Οι εκλογές αποκάλυψαν επίσης τη φθίνουσα σημασία ορισμένων κομμάτων στην ανατολική Γερμανία. Οι Πράσινοι και το FDP, που εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στο Βρανδεμβούργο και στα άλλα ανατολικά κρατίδια. Και τα δύο κόμματα απέτυχαν να περάσουν το εμπόδιο του πέντε τοις εκατό και ως εκ τούτου δεν θα εκπροσωπηθούν στο κρατικό κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για το πολιτικό τοπίο σε ολόκληρη την Ανατολική Γερμανία.

Οι επιπτώσεις των εκλογών του Βρανδεμβούργου φτάνουν πολύ πέρα από τα κρατικά σύνορα. Ο αντιπρόεδρος του FDP Wofgang Kubicki έχει ήδη κάνει εικασίες για ένα πιθανό πρόωρο τέλος του συνασπισμού του φωτεινού σηματοδότη (Ampelkoalition) σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Εξέφρασε αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν τη νευρικότητα στις τάξεις των κυβερνώντων κομμάτων ενόψει των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Βρανδεμβούργο.


Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή των εκλογών ήταν η απώλεια της άμεσης εντολής του πρωθυπουργού Woidke. Με μόνο επτά ψήφους διαφορά, έχασε από τον υποψήφιο του AfD στην εκλογική του περιφέρεια. Αυτό το αποτέλεσμα συμβολίζει την ευθραυστότητα της πολιτικής κατάστασης και την αυξανόμενη δύναμη του AfD και σε τοπικό επίπεδο.

Το AfD, από την πλευρά του, βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιβεβαίωση της θέσης του. Αξιωματούχοι του κόμματος εξήγησαν ότι το συχνά αναφερόμενο «τείχος προστασίας» εναντίον του AfD ήταν πλέον παρελθόν, καθώς δεν μπορούσε πλέον να αγνοηθεί λόγω των ισχυρών επιδόσεων. Αυτή η στάση θέτει τα άλλα κόμματα αντιμέτωπα με την πρόκληση του πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν το ενισχυμένο AfD στο μέλλον.

Συνοπτικά, οι κρατικές εκλογές του 2024 στο Βρανδεμβούργο ήταν κάτι περισσότερο από μια περιφερειακή ψηφοφορία. 

Αποκαλύπτουν βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις, πολιτικές μετατοπίσεις μεταξύ των γενεών και θέτει τεράστιες προκλήσεις για τα καθιερωμένα κόμματα. 

Η οριακή νίκη του SPD μπορεί να υπόσχεται βραχυπρόθεσμη σταθερότητα, αλλά οι υποκείμενες τάσεις - ιδίως η δύναμη του AfD μεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων και η αδυναμία των μεσαίων κομμάτων - δείχνουν ταραχώδεις καιρούς στην πολιτική της Ανατολικής Γερμανίας και πιθανώς σε όλη τη Γερμανία.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι άνω των 60 ετών έσωσαν το SPD - σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες το AfD είναι μπροστά
Ο Dietmar Woidke χάνει την εκλογική του περιφέρεια από το AfD στις τοπικές εκλογές - με 7 ψήφους - και κερδίζει τις εκλογές ταυτόχρονα με το SPD. Το AfD επιτυγχάνει μια μειοψηφία αρνησικυρίας. Ακολουθούν BSW και CDU. Οι Πράσινοι, η Αριστερά, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και το FDP δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του πέντε τοις εκατό.



"Το SPD κερδίζει επειδή κρύβεται ο Scholz" - ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο
Οι εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου παρακολουθήθηκαν στενά από τον ξένο τύπο για ενδείξεις πολιτικής κατεύθυνσης της Γερμανίας. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στη σημασία που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι περιφερειακές εκλογές για τον καγκελάριο Scholz. Ο πιο συχνά κυκλοφορούντας τίτλος ήταν: «Οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz αποκρούουν τους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία».



Το μεγάλο αδιέξοδο του Βρανδεμβούργου
Το SPD αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στο Βρανδεμβούργο την Κυριακή, ακολουθούμενο στενά από το AfD, και στη συνέχεια έρχεται το νεοφερμένο BSW. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και τι το προκαλεί, εξηγεί ο δημοσιογράφος του Πότσνταμ Matthias Krauß σε συνέντευξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!