Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019


26η Νοεμβρίου του 1946. 

Αποτέλεσμα εικόνας για κομμουνιστοσυμμορίτες

Σ  υ  μ  μ  ο  ρ  ι  τ  ο  π  ό  λ  ε  μ  ο  ς . 
Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστώνστο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες. 
(Ο «Δημοκρατικός Στρατός» ονομάστηκε έτσι ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου). Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. 
Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού. 

(Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. 
Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά). 

Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 οι συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς . 
Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως μόνο 100 . 

Έτσι ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα. Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. 

Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο. 

Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά (!!!! ΑΥΤΟΙ ΗΣΑΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ!) και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της!!!!!!!!!!!!!!

(ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ 'ΕΛΑΣ', ΑΛΛΑ ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ !) 

Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 
12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν. 

Οι αντάρτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. 
Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε μετα ο Στρατός. Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς . 

Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ). Οι κομμουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν. 

Οι αντάρτες δεν επέστρεψαν στο Πάϊκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια. Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.

[Απόσπασμα μεγαλυτέρας αναρτήσεως  από: http://deltio11.blogspot.com/2019/11/26.html]

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!