Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Σ η μ α δ ι α κ ό...



Ἔ, ναί, πῶς ἀλλιῶς θά μποροῦσε νά χαρακτηρίσῃ κανείς τό γεγονός πώς ἕνας Μητσοτάκης, ὡς πρωθυπουργός τῆς Ἑλλάδος, ἀνεγνώρισε ἐπισήμως τό Ἰσραήλ, 42 χρόνια μετά τήν ἀνακήρυξίν του ὡς κράτους (14 Μαΐου 1948) καί ἕνας ἄλλος Μητσοτάκης καί πάλιν ὡς πρωθυπουργός ἔρχεται νά ἑορτάσῃ τήν 30ετία αὐτῆς τῆς ἀναγνωρίσεως ἐπισήμως καί μετά κοινῶν δηλώσεων ἕως καί τοῦ ἀνωτάτου ἄρχοντος τῆς χώρας ! 




Ἦταν ἡ «θεμελίωσις» τῶν ἐλληνο-ἰσραηλινῶν σχέσεων, ἐκείνη ἡ ἀναγνώρισις καί εἶναι ἡ ἀπόδειξις αὐτῆς τῆς θεμελιώσεως ἡ 30ετία πού πέρασε ἤ μήπως κάτι ἀκόμη περισσότερο;

Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη διαδικασία οικοδόμησης διαύλων με το κράτος του Ισραήλ ήταν, αν μη τι άλλο, καταλυτικός

Επι των ημερών του, δε, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα το Ισραήλ και de jure, όχι απλώς de facto * 

Μέχρι την ανάδειξη του Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και ειδικά επί ημερών Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα διατηρούσε αγαστές σχέσεις με μια σειρά αραβικών κρατών, αλλά και με την Παλαιστίνη, με την προσωπική σχέση Παπανδρέου-Αραφάτ να είναι γνωστή τοις πάσι. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όμως, ήδη από την επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 1988, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί για την προώθηση της αναγνώρισης του Ισραήλ...



Μέ τόν τότε πρόεδρο τοῦ Ἰσραήλ,
Χάϊμ Χέρτσογκ 


...Ο Μητσοτάκης, όμως, έκανε πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στις επαφές του στο Ισραήλ το ’88. 

Κάπως έτσι, περίπου ενάμιση μήνα αφού έχει αναλάβει και τυπικά την πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 1990, στις 21/5/1990, γίνεται επισήμως πράξη η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση. 

Υπουργός Εξωτερικών ήταν τότε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ για την ελληνική πλευρά υπέγραφε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Οικονόμου, με τη διαδικασία να λαμβάνει χώρα εκτός των δύο κρατών, στις Βρυξέλλες.



Πρωθυπουργοί Ἑλλάδος-Ἰσραήλ : Κων/νος Μητσοτάκης-Σιμόν Πέρες 


...δύο χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Ισραήλ, όντας δε και υπουργός Εξωτερικών...


Ἐννοεῖται πώς ἐπεσκέφθη καί τό μνημεῖο Ὁλοκαυτώματος  (Yad Vashem)




-Καί οἱ φωτό ἀπό τό ἴδιο θέμα)

*  Η λατινική φράση de jure (από τις λατινικές λέξεις de (από) και jus-juris, της 3ης κλίσης, ουδέτερο, αφαιρετική jure (νόμος, δίκαιο), ελληνική προφορά «ντε γιούρε») σημαίνει «εκ του νόμου» ή «εκ του δικαίου»

Στην νομοθεσία, συχνά σημαίνει «αυτό που επιβάλλεται από το δίκαιο ή το νόμο ή γενικά το ηθικά ορθό».(ἐδῶ)

 Η λατινική φράση de facto (ντε φάκτο, εκ των de (από) και factum (γεγονός, πράξη) σημαίνει «εκ των γεγονότων» ή «εκ των πραγμάτων». Στην νομοθεσία, συχνά σημαίνει «αυτό που εφαρμόζεται πρακτικά αλλά που δεν επιβάλλεται από τον νόμο», ή «μια πράξη ή μια πραγματικότητα όχι επίσημα κατοχυρωμένη»(ἐδῶ)

Πού σημαίνει πώς ἀνεγνώρισε τό κράτος τοῦ Ἰσραήλ ὡς ἐκ τοῦ Νόμου, τοῦ Δικαίου ὅφειλε νά κάνῃ.

Γιατί, βλέπετε, ἡ πρώτη του ...ὑποχρέωσις,τό πρῶτο του μέλημα ὡς πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος (εἴπαμε, μετά ἀπό 1,5 μῆνα ἀπό τῆς ἀναλήψεως τῆς πρωθυπουργίας τό ἐκαμε) ἦταν αὐτό, ἀπαραιτήτως, διότι πῶς ἀλλιῶς θά ἀποδείκνυε πόσο ...πιστός εἶναι; 

Καί αὐτή του ἡ πίστις ἔλαβε καί τίς ἀνάλογες ...τιμές :



 ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια συγκυρία οικοδόμησης διεθνών συμμαχιών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ίσως πιο σημαντική, όμως, από τη συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου θα είναι η παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του  Global Forum τοῦ AJC στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να τιμηθεί η προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις.

Δύο χρόνια πρό τῆς πρωθυπουργίας του,ὁ πατήρ Μητσοτάκης ἐπισκέπτεται τό Ἰσραήλ καί ὑπόσχεται ἀναγνώρισιν Ὀκτώβριος 1988). 

Δύο χρόνια πρό τῆς πρωθυπουργίας του, ὁ υἱός Μητσοτάκης ἐπισκέπτεται τό Ἰσραήλ ( Ἰούνιος 2018). 
Τί ὑποσχέθηκε ἄρα γε ὁ υἱός ;


Remembering Heroic Friends of Israel: Konstantinos Mitsotakis ( Ἐνθύμησις τῶν ἡρωϊκῶν φίλων τοῦ Ἰσραήλ : Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης



Την ανάγκη να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού που πλέον είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Global Forum το οποίο τίμησε την σημαντική προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Ισραήλ.(ἐδῶ)

Ἔ δέν θά ἀναλάμβανε καί αὐτός κάποιο ...χρέος ; Καί τί χρέος ! 

ξενοφοβία, νατιβισμός ( ἐντοπιότητα),ῥατσισμός = ἰσλαμοποίησιν Ἑλλάδος


Ἕνας ἀκόμη «ἡρωϊκός φῖλος» τῶν Ἰσραηλιτῶν ! 


Ἔτσι εἶναι. 

Καί ὅλα τά ἄλλα ἔρχονται τόσο ...φυσιολογικῶς, καθότι εἴπαμε ...χρέος εἶναι αὐτό !

Καί πάνω ἀπ᾿ὅλα ἡ προστασία τῶν ...περιουσίων ! 

Τό ὑπέρτατο χρέος !





...Αθήνα και Ιερουσαλήμ, δύο πρωτεύουσες, δύο πόλεις με ιστορική κληρονομιά που καθόρισε τον χαρακτήρα του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, ένωσαν δυνάμεις και καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της Ανατολική Μεσογείου.

...Οι Ισραηλινοί ακούν και τραγουδούν  ελληνικά τραγούδιαοι Έλληνες υποδέχονται τους Ισραηλινούς επισκέπτες με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αυτή είναι η εικόνα δύο λαών που σφυρηλατούν τις σχέσεις τους…  

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελλάδα και το Ισραήλ για την ισχυρή βούλησή τους να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που θα φέρει ακόμη πιο κοντά τους λαούς των δύο κρατών


Ἀκόμη πιό κοντά; 

Ἔ,πόσο πιό κοντά; 

Σημαδιακό,  λέμεεε...! 

Ἡ Πελασγική


"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!