Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Έτσι Κ α τ έ σ τ ρ ε ψ ε την ΙΖΟΛΑ & Άλλες Ελληνικές Βιομηχανίες, η Εθνική Τράπεζα. (Πού ΠΟΤΕ δέν υπήρξε "της Ελλάδος"!...)
«Ηταν γνωστό πως η παραγωγή της 'Ιζόλα' εδίδετο επί πιστώσει, με δόσεις, εν τούτοις ένα πρωΐ μάς είπαν ότι δεν προεξοφλούν κανένα γραμμάτιο. 
Το έκαναν για να μας κλείσουν. 

'Ηταν  ε σ κ ε μ μ έ ν ο

Η Εθνική Τράπεζα ήταν ο εκτελεστής.
Πασχαλινή διαφήμιση ψυγείων ΙΖΟΛΑ - πριν από ακριβώς 50 χρόνια ...

Ποιος της έδωσε την εντολή ας το πει η ίδια. Αυτή έχει την ευθύνη» .......... έλεγε ο κος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ της 'ΙΖΟΛΑ' σε συνέντεξή του το 1998!!!

ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΛΕΦΤΑ!!!

Με έχουν καταστρέψει
οι τράπεζες!!!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/1998

Ο κ. Γεώργιος Δράκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ο πατέρας του ήταν αυτοδημιούργητος βιομήχανος, γεννημένος στην Θήβα. 

Τελείωσε το Γυμνάσιο στο σχολείο του Μακρή και το 1932 μπήκε στην ΑΣΟΕΕ. 
Συγχρόνως εργαζόταν στην πατρική επιχείρηση. 

Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ

Το 1937 η οικογένεια Δράκου αγοράζει τα μερίδια των συνεταίρων της στην Ιζόλα και κ. Δράκος αρχίζει να ασχολείται με τον βιομηχανικό τομέα. 

Το 1951 παρουσιάζουν την πρώτη ελληνική ηλεκτρική κουζίνα. 
Από τον Οκτώβριο του 1975 και για 12 ολόκληρα χρόνια προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποφύγει την καταστροφή τής Ιζόλα που εν τω μεταξύ είχε μεταβληθεί σε όμιλο εταιρειών. 

Είναι παντρεμένος 60 χρόνια με τήν γυναίκα του την Ελλη και απέκτησαν ένα γιό και μία κόρη.

OVGT: Η εξέλιξη του ψυγείου

ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ χαρακτηρίσει πρωτοπόρο της ελληνικής βιομηχανίας, ήταν πρόεδρος ενός βιομηχανικού ομίλου με 9 εταιρείες, υπήρξε εκ των ιθυνόντων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος επί σειρά ετών, τα προϊόντα του υπήρξαν συνώνυμα με τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και όμως σήμερα ο πρόεδρος της Ιζόλα κ. Γιώργος Δράκος δηλώνει: 
«Εχασα»! 

Και βέβαια ο κ. Δράκος δεν είναι ο μόνος βιομήχανος που έχασε. 
Εχασε ολόκληρη η δεύτερη γενιά των βιομηχάνων και η χώρα που οδηγήθηκε στην αποβιομηχάνιση με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, από τις οποίες προσπαθούμε να συνέλθουμε με άγνωστη έκβαση της προσπάθειας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δράκος.

Όταν ο ελληνικός Τύπος κατακλύστηκε από διαφημίσεις ηλεκτρικών ...

Το τι οδήγησε την 'Ιζόλα' και τον κ. Δράκο στην πικρή διατύπωση «έχασα» έχει αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια σε σειρά βιβλίων που έγραψε ο ίδιος, και μάλιστα και στα ελληνικά και στα αγγλικά. 

Και ενώ, όπως λέει, πήρε πλήθος απαντήσεων συμπαθείας αλλά και επιφυλάξεων από τράπεζες του εξωτερικού για τα όσα καταγγέλλει, η Εθνική Τράπεζα, την οποία θεωρεί υπαίτιο της καταστροφής του, ΔΕΝ του απάντησε, ούτε καν για να του πει ότι τα όσα γράφει δεν είναι, ενδεχομένως, αλήθεια.

VintageFiles: Παλιές Ελληνικές έντυπες διαφημίσεις. (Νο3)
«Ηταν γνωστό πως η παραγωγή της Ιζόλα εδίδετο επί πιστώσει, με δόσεις, εν τούτοις ένα πρωί μάς είπαν ότι δεν προεξοφλούν κανένα γραμμάτιο. 

Το έκαναν για να μας κλείσουν.

Ηταν εσκεμμένο. 

Η Εθνική Τράπεζα ήταν ο εκτελεστής. 

Ποιος της έδωσε την εντολή ας το πει η ίδια. 

Αυτή έχει την ευθύνη». 

Με αυτά τα λίγα λόγια συνοψίζει το γιατί έχασε.

Σήμερα του ζητάμε τη ματιά του στα πράγματα «έτσι σοφός που έγινε, με τόση πείρα». 

Εξ άλλου και ο ίδιος αυτούς τους στίχους από την «Ιθάκη» του Καβάφη χρησιμοποιεί για να κλείσει το βιβλίο του «Στον Αστερισμό της Δημιουργίας» που αφορά την αρχή και το τέλος του ομίλου των εταιρειών 'Ιζόλα'.

Παρά τις περιπέτειες είναι αισιόδοξος. «Παραγωγός», λέει, «σημαίνει αισιόδοξος άνθρωπος.Φυτεύει και περιμένει την απόδοση του κόπου του». 

Για την ελληνική βιομηχανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι βιώσιμη. 
«Βιώσιμο είναι καθετί που πιστεύεις και εγώ πιστεύω στην ελληνική βιομηχανία, αρκεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που να την πιστεύουν. 
Εμείς τη φυσική τεμπελιά μας την αποκρύπτουμε με συνεχείς δικαιολογίες.

Έντυπες διαφημίσεις με επώνυμους Έλληνες | Retromaniax

Ακόμη και η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πρόσχημα. 
Στην αρχή ζούσαμε από τα εμβάσματα των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τους πόρους που συνέρρευσαν από το Σχέδιο Μάρσαλ, από την Κοινότητα αργότερα. 

Κανείς υπεύθυνος πολιτικός δεν είπε στους Ελληνες να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους και να την κατευθύνουν σε προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικά. 
Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν για έργα βιτρίνας και για την ανοικοδόμηση βιλλών στα χωριά» δηλώνει.

Αν λοιπόν και ως βιομήχανος δεν μπορεί να αρνηθεί τη βιομηχανία, η συμβουλή του σε έναν νέο άνθρωπο, που θα ήθελε να ασχοληθεί με το επιχειρείν σήμερα, θα ήταν: «Γίνε έμπορος». 

«Οι Ελληνες», εξηγεί, «έχουν στο αίμα τους το μεταπράττειν και την παροχή υπηρεσιών. 

Οι ιστορικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να αποκτήσουν βιομηχανική συνείδηση. 
Ετσι, ενώ η δική μου γενιά άφησε τη βιομηχανική παραγωγή στο 23% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σήμερα είναι στο 15%. 

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΙΖΟΛΑ ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ - Car.gr

Από πού αντλώ αισιοδοξία; 
Από τήν διεθνοποίηση της οικονομίας, οπότε οι τοπικοί παράγοντες θα έχουν διαρκώς και λιγότερη σημασία. 

Να του πω να μη δανειστεί κεφάλαια από τις τράπεζες; 

Είναι σαν να του λέω να αυτοπεριορίσει την ανάπτυξη. 
Το δημόσιο χρήμα πρέπει να αξιοποιείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, που οφείλει να έχει όραμα. Το να είναι προσεκτικός, επιφυλακτικός, συνεπής είναι δεδομένα».

Πού αποδίδει την αποβιομηχάνιση της Ελλάδας; «Στον φθόνο» λέει κατηγορηματικά. «Η κοινωνία και οι πολιτικοί έδειξαν φθόνο για την ελληνική βιομηχανία. 

Οι πολιτικοί για χάρη του λεγόμενου πολιτικού κόστους εξέθρεψαν τον φθόνο της κοινωνίας προς τους βιομηχάνους και την βιομηχανία. 
Ηγέτης όμως είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις και τις εφαρμόζει» καταλήγει.

Και οι βιομήχανοι δεν έκαναν λάθη; «Ουδείς αλάθητος. 
Ομολογώ πως ορισμένοι βιομήχανοι δεν έδωσαν όση όφειλαν προσοχή στον κοινωνικό παράγοντα. 

Η θρυλική ΙΖΟΛΑ επέστρεψε και... κοντράρει τους Γερμανούς ...

Πολλοί φέρθηκαν στυγνά.
Αλλά και αυτοί που δεν φέρθηκαν στυγνά δεν είδαν κάποια, έστω, ηθική αναγνώριση ώστε να γίνουν παράδειγμα και για τους υπολοίπους. 

Η Ιζόλα πρωτοριακά εφήρμοσε διανομή κερδών της στους εργαζόμενους. 
Εκείνη την εποχή μοίρασε μερικά εκατομμύρια στους εργαζομένους της. 
Δεν άκουσα κανένα μπράβο... 

Η θρυλική εταιρεία ηλεκτρικών ΙΖΟΛΑ που κυριάρχησε για 50 χρόνια ...

Λάθος ήταν και το ότι δεν πουλήσαμε τις βιομηχανίες μας στους ξένους όταν έπρεπε μένοντας πιστοί στο όραμα μιας ελληνικής βιομηχανίας ή μιας βιομηχανίας της οποίας η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών θα ήταν σε ελληνικά χέρια».
"Ιωάννης Καποδίστριας"

2 σχόλια:

  1. Εμένα με εκνευρίζει που όλα πρέπει να περνούν από την Εθνική και γενικότερα από τις τράπεζες.Δε μπορείς να έχεις ούτε μια συναλλαγή με το κωλοκράτος που να μην περνά από τις τράπεζες και δη την εθνική(που μόνο εθνική δεν είναι).Τις ζημιές τους τις μοιράζονται με όλη την Ελλάδα.Τα κέρδη τους με κανέναν.Πόσα πληρώνουν ως φόρο στο κράτος για τα κέρδη τους;Τίποτα.Ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι;Γιατί να μην πληρώνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο ποτε τον "εθναρχη" τον λενε εθνικη Ο καραμανλης εδωσε τις εντολες οι αλλοι εκτελουσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!