Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Β α ρ ι ά «καμπάνα» στήν 'Google' γιά Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Η συλλογή δεδομένων χρηστών, προς όφελος των ....διαφημιστικών !


 

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, που αναμένεται να στοιχίσει πολλά εκατομμύρια δολλάρια στον αμερικανικό γίγαντα της τεχνολογίας

Η Google παραβίασε τον νόμο για τήν συλλογή δεδομένων εντοπισμού, παραπλανώντας τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές, όπως αποφάνθηκε αυστραλιανό δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση, που αναμένεται να στοιχίσει πολλά εκατομμύρια δολλάρια στήν εταιρία.


Η υπόθεση αυτή, που έφερε ενώπιον της Δικαιοσύνης η αυστραλιανή επιτροπή ανταγωνισμού και κατανάλωσης, θεωρείται ιστορικής σημασίας. 

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι το 2017 και το 2018 η Google παραπλάνησε ορισμένους χρήστες τηλεφώνων και τάμπλετ που είχαν εγκαταστήσει το λειτουργικό της σύστημα Android, συλλέγοντας τις πληροφορίες εντοπισμού τους ακόμη και αφού είχαν επιλέξει να μη μοιραστούν τα δεδομένα «ιστορικού εντοπισμού».

Το δικαστήριο έκρινε κυρίως, ότι η Google δεν είχε διευκρινίσει πως επιτρέποντας τήν συνέχεια της «Web & App Activity» στό πλαίσιο μιας ξεχωριστής παραμέτρου στίς συσκευές τους περιλάμβανε τα δεδομένα εντοπισμού τους. 

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν, ότι η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών, ή χωρίς τήν ρητή συγκατάθεσή τους.... 

Τέτοια δεδομένα είναι πολύτιμα για τους διαφημιστές που προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με την περιοχή...

newsbreak,18-04-2021


2 σχόλια:

 1. 100 ειδικοί τάσσονται κατά της προώθησης του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

  ένας διεθνής συνασπισμός, περίπου 100 ομάδων υπεράσπισης και ειδικών στην ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζουν ότι προωθώντας το Instagram σε παιδιά κάτω των 13 ετών θα εκμεταλλευτεί τα παιδιά με ποικίλους τρόπους, θέτοντας την υγεία και ασφάλειά τους σε κίνδυνο.

  τον Μάρτιο, το Instagram ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για παιδιά κάτω των 13 ετών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το Instagram "με ασφάλεια". (!!! την είδαμε...)

  οι ειδικοί και οι ομάδες καταναλωτών με επιστολή τους στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook mark zuckerberg επέκριναν την κίνηση αυτή, δηλώνοντας ότι αποτελεί πρόκληση της ιδιωτικότητας και της υγείας των παιδιών, καθώς εκείνα δεν είναι αναπτυξιακά εξοπλισμένα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις κατά την περιήγησή τους στην πλατφόρμα.

  επίσης, στην επιστολή τους αναφέρονται στο μακρύ ιστορικό εκμετάλλευσης των νέων που έχει το fb και καθιστά ακατάλληλη την εταιρεία ως θεματοφύλακα των προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών και μηνυμάτων των παιδιών.

  συνεχίζοντας, αναφέρονται στο σοβαρό ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων για τα οποία η εταιρεία δεν έχει κάνει κάτι για να μην επαναληφθεί και μάλιστα επισημαίνουν ότι τα στοιχεία εκατομμυρίων εφήβων-χρηστών του fb προωθούνται σε εταιρείες μάρκετινγκ.

  η επιστολή αναφέρεται εκτενώς και σε 20 μελέτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, όπως οι κίνδυνοι υγείας (προβλήματα ύπνου, κατάθλιψης, αύξηση των αυτοκτονιών), ο κίνδυνος του εκφοβισμού, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, ιδιαίτερα σε κορίτσια που δηλώνουν ότι πιέζονται να δημοσιεύσουν τολμηρές selfies κλπ.

  τελειώνοντας η επιστολή κάνει λόγο και ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό ζήτημα ασφάλειας: το 2019, εξαιτίας ενός ελαττώματος στην εφαρμογή, το Messenger Kids επέτρεψε στα παιδιά να συνομιλήσουν με αγνώστους, παρακάμπτοντας το γονικό έλεγχο. (!!)

  περισσότερα στο:

  100 Experts Tell Facebook: Don’t Launch Instagram for Kids Under 13

  https://childrenshealthdefense.org/defender/facebook-instagram-children/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=fec62f60-50d8-499d-bfc9-06399dd6b15d

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ε και;;;; πληρώνουν ποτέ αυτοί οι κολοσοί τόσο μεγάλα πρόστιμα;;; και αν υποτίθεται πληρώσουν το πρόστιμο πού ακριβώς και σε ποιό ταμείο τα δίνουν;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!