Σάββατο 29 Μαΐου 2021

26 Μαίου 1834. Κ α τ α δ ί κ η σέ ΘΑΝΑΤΟ του Κολοκοτρώνη μέ δάκτυλο Γερμανών!....

 



26η Μαΐου 1834. 

Ημέρα Ντροπής για τον Ελληνισμό.

Καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη με δάκτυλο Γερμανών!


Ο Κολοκοτρώνης, όταν άκουσε κάποιον να του λέει, «άδικα σε σκοτώνουν, στρατηγέ», απάντησε: 
«Γι’ αυτό λυπάσαι; Καλύτερα που με σκοτώνουν άδικα, παρά δίκαια!».

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της επαναστάσεως του 1821, την οποία επανειλλημένα βοήθησε να μην σβήσει, καταδικάστηκε σε θάνατο από την Γερμανική Αντιβασιλεία που κυβερνούσε την Ελλάδα μέχρι να ενηλικιωθεί ο βασιλιάς Όθωνας, με πλαστές κατηγορίες προδοσίας και υποκίνησης συνωμοσίας για ανατροπή του Όθωνα. 

Μαζί του, δικάστηκε και καταδικάστηκε ένας ακόμη αγνός αγωνιστής της επαναστάσεως, ο εξάδελφός του Δημήτριος Πλαπούτας. 

Με τις ίδιες κατηγορίες είχαν αρχικά συλληφθεί και ο Γεναίος Κολοκοτρώνης, ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Νικηταράς, αλλά δεν δικάστηκαν.



Η θανατική απόφαση του δικαστηρίου δεν υπεγράφη από 2 εκ των 5 δικαστών, τον Αναστ. Πολυζωΐδη και τον Γεώρ.Τερτσέτη, παρά τις απειλές του υπουργού δικαιοσύνης Κων. Σχοινά, και την απειλή να δικαστούν οι ίδιοι (και πραγματικά δικάσθηκαν οι Πολυζωΐδης και Τερτσέτης, αλλά δεν καταδικάστηκαν).

Η ποινή των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα μετετράπη σε οιρκτή 20 ετών, αλλά οι 2 φυλακισμένοι ελευθερώθηκαν τον επόμενο Μάϊο με την γενική αμνηστία που δόθηκε με την ευκαιρία της ενηλικίωσης του βασιλιά Όθωνα, ο οποίος μάλιστα τίμησε στη συνέχεια και τους δύο αγωνστές, τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα...

Σημειώνω εδώ, ότι ο Πολυζωΐδης με την στάση του αυτή στη δίκη του Κολοκοτρώνη, πέτυχε να «εξαγνιστεί» εν μέρει για την λυσσαλέες και άδικες επιθέσεις του εναντίον του Καποδίστρια. 

Ο Γεώργιος Τερτσέτης έγραψε αργότερα απομνημονεύματα του Θεοδ. Κολοκοτρώνη με τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836».

Στήν φωτογραφία η φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι.
https://proskynitis.blogspot.com/2021/05/26-1834.html

2 σχόλια:

  1. Αρα, με δάκτυλο Γερμανών απελευθερώθησαν και τιμήθηκαν. Αυτό γιατί δεν το αναγράφετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διότι δεν υπήρχε τέτοια διαθεση από μέρους τους. Η μετατροπή της ποινής και τελικά η απελευθέρωση,οφείλεται μάλλον στο εξευμενισμό των αντιδράσεων αλλά και στο να φτιάξουν το προφίλ του Όθωνος. Οι ξένες δυνάμεις και δη η Γερμανία ανέκαθεν κυνηγάνε τους φορείς του ελληνισμού και της ορθοδοξιας. Θέλουν να κόψουν τις ρίζες μας για να μας ελέγξουν. Και για αυτά υπάρχουν αποδείξεις. Αλλά δεν διδάσκονται στα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!