Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Πρόεδρος Σ ε ρ β ί α ς : « Όχι καλά νέα, η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κοσσυφοπεδίου»....

 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε την



παρελθούσα Τετάρτη, ότι η Ελλάδα διαβεβαιώνει το Βελιγράδι, ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Πρίστινα και Αθήνας «δεν είναι καλή είδηση» για τήν Σερβία...



Αυτό απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα, όπως αναφέρει η ραδιοτηλεόραση Κοσσυφοπεδίου- RTK.

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω προτού μάθουμε κάτι. Δεδομένου ότι υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις σχέσεις, ανυπομονώ να δω, αν είναι απλώς ένα εμπορικό γραφείο ή κάτι περισσότερο μεταξύ Ελλάδος και Κοσσυφοπεδίου, όπως λένε, δηλαδή μεταξύ Πρίστινα και Αθήνας. 
Θα δούμε », είπε ο Πρόεδρος Βούτσιτς στην 'Pink TV'.

Η Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο ενέτειναν πρόσφατα τήν συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Στα τέλη Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου (MFA) και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πραγματοποίησαν το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Κοσσυφοπεδίου-Ελλάδας, εστιάζοντας τη συνάντηση στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, το φόρουμ διοργανώθηκε από τα δύο υπουργεία σε συντονισμό με το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα και σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου (KCC) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτή η χώρα έχει το Γραφείο Συνδέσμου της στην Πρίστινα. Εκτός από την Ελλάδα, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αναγνωριστεί από τα μέλη της ΕΕ: ​​Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και Ισπανία.

Στις 19 Απριλίου, η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλιφέρη, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Αθηνών στην Πρίστινα, δήλωσε στο Radio Free Europe ότι η θέση της Ελλάδας για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «παραμένει αμετάβλητη», αλλά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή πορεία του. Και σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Αφρίμ Χότι πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αναγνωρίσει σύντομα το Κοσσυφοπέδιο και εκτιμά ότι αυτή η χώρα δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, λόγω των προβλημάτων που έχει με την Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, ο Λουλζίμ Πέτσι, πρώην διπλωμάτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ανάπτυξης - KIPRED, λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να επηρεάσει την απόφαση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Κύπρου και της Ισπανίας για τη στάση που κρατούν.

--

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


http://greeknation.blogspot.com/2021/05/blog-post_911.html

1 σχόλιο:

  1. Εδω ο Μητσοτακης διαακειται φιλικα στους Τουρκους
    και φροντιζει οπως οι ερωτευμενοι να μην τους πληγωσει και ζυγιζει ακομη και τα λογια του
    το κοσυφοπεδιο ειναι το προβλημα.
    Διανυουμε η εποχη του παραλογου μας εκανε ο Μητσοτακης
    εχθρους με τους ομοδοξους φιλους μας και
    φιλους με τους αλλοδοξους ασπονδους εχθρους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!