Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Άγιος Ιερομάρτυς Μπότβιντ του Σέντερμανλαντ της Σουηδίας.



Ο Άγιος Μποτβίντ είναι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός ιεραπόστολος της Σουηδίας, κατά τον 11ο αιώνα και μαθητής του Αγίου Ζιγεφρείδου της Βέξιε/Växjö (15η Φεβρουαρίου ).



 Ο Άγιος Μποτβίντ γεννήθηκε στο Σέντερμανλαντ (Södermanland) της Σουηδίας στην πόλη Μποτκίρκα (Botkyrka) από οικογένεια ειδωλολατρών. 

Σε ένα εμπορικό ταξίδι στην Αγγλία ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό, ασπάσθηκε την χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε.



 Στάλθηκε πίσω ως ιεραπόστολος στη Σουηδία από τον Άγιο Ζιγεφρείδο μαζί με τον Άγιο Δαϋιδ (25 Ιουνίου)και τον Άγιο Εσκίλ (12 Ιουνίου). 

Οι Άγιοι ιεραπόστολοι κήρυξαν πρωτίστως στο Σέντερμανλαντ (Södermanland) και το Βέστμανλαντ (Västmanland), στην περιοχή της λίμνης Μέλαρεν (Mälaren).

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μπότβιντ σκοτώθηκε με τσεκούρι στη νήσο Rågö, από έναν σκλάβο που είχε αγοράσει προκειμένου να τον ελευθερώσει. 

Ο σκλάβος καταγόταν από τους Βένδες και ο Άγιος τον είχε κατηχήσει στην χριστιανική πίστη με σκοπό να τον στείλει ως ιεραπόστολο στη χώρα του για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Ο Άγιος Μπότβιντ θάφτηκε στην Εκκλησία του Σάλεμ (Salems kyrka).

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του Αγίου Μπότβιντ συνδέεται με την πηγή του Αγίου Μπότβιντ (Sankt Botvids källa), η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της λίμνης Bornsjöns στο Δήμο Σάλεμ (Salems kommun) στην κομητεία της Στοκχόλμης.

Η Πηγή του Αγίου Μπότβιντ

Όταν έγινε ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου, τα ιερά λείψανα του Αγίου Μπότβιντ μεταφέρθηκαν στην εκκλησία στο σημερινό Μποτκίρκα.


Ο τάφος του Αγίου Μπότβιντ

Όταν η λάρνακα, που περιείχε τα λείψανά του τοποθετήθηκε προσωρινά κοντά στην όχθη της λίμνης Bornsjöns, αμέσως μια πηγή ανέβλυσε θαυματουργικά και συνεχίζει να παρέχει με καθαρό νερό μέχρι σήμερα...

Η μνήμη του τιμάται στις 28 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!