Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Κ α τ ά σ κ ο π ο ι σαν εμάς: Το κατηγορητήριο εναντίον του Julian Assange. ( Αληθινά Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο ! Γιά διαβασμένους & απαιτητικούς )

 



28 Ιουλίου 2022, Suzie Halewood* 


Μετάφραση: Απολλόδωρος

Το κατηγορητήριο [https://www.justice.gov/opa/press-release/file/1165556/download] του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια για τον Julian Assange είναι ένα περίεργο έγγραφο. 

Μέχρι το τέλος του δεν μπορείς να μην αισθανθείς ότι αν κάποιος πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, αυτός θα έπρεπε να είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA. 



 Ο Assange κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη λήψη εθνικών πληροφοριών, απόκτηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας και συνωμοσία με σκοπό τη διείσδυση σε υπολογιστή. 

Πράγμα που είναι μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο για οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες του αλφαβήτου, όπως η CIA, το FBI και η NSA ή, για το θέμα αυτό, η Apple, η Microsoft, το Facebook, η Nielsen και οι υπόλοιποι. 

 Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, "συνωμοσία" είναι ένα μυστικό σχέδιο μιας ομάδας ανθρώπων να κάνουν κάτι επιβλαβές ή παράνομο. 

Αλλά δεν υπήρχε τίποτα μυστικό σε αυτό. 

Ο Assange χρησιμοποίησε το όνομά του, διαφήμισε για υλικό "ηθικής σημασίας" στον ιστότοπο Wikileaks και ανακοίνωσε δημόσια την αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών στο 26ο συνέδριο Chaos Communication τον Δεκέμβριο του 2009. 

 Η ιστοσελίδα της CIA [https://www.cia.gov/about/από την άλλη πλευρά μιλάει για "μυστική δράση" και "συντονισμένη κατασκοπεία", ενώ η 'MI-5' [https://www.mi5.gov.uk/how-spies-operate] "κρυφακούει, παρακολουθεί τηλεφωνικές κλήσεις και επικοινωνεί μυστικά" προκειμένου να κατασκοπεύει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

 Ήταν επιβλαβές; 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη "θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών". 

Αλλά πριν από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, το Wikileaks αναδιατύπωσε πληροφορίες όπως ονόματα εμπιστευτικών πληροφοριοδοτών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές. 

Μόνο όταν απειλήθηκε από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, ο Assange προειδοποίησε ότι αυτή η "ελαχιστοποίηση της βλάβης" δεν θα μπορούσε να είναι εγγυημένη αν κάτι συνέβαινε στον ίδιο ή στο Wikileaks, καθώς κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας του υλικού που δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί διανέμονταν συνήθως και απαιτούσαν μόνο έναν κωδικό πρόσβασης για να γίνει το υλικό άμεσα διαθέσιμο. 

 Επιπλέον, ο αμερικανικός στρατός [https://www.counterpunch.org/2021/10/05/the-cia-plot-to-kidnap-or-kill-julian-assange-in-london-is-a-story-that-is-being-mistakenly-ignored/παραδέχθηκε σε δικαστική ακρόαση το 2013 ότι μια ομάδα 120 αξιωματικών της αντικατασκοπείας δεν είχε καταφέρει να βρει ούτε ένα άτομο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που να είχε πεθάνει εξαιτίας των αποκαλύψεων του WikiLeaks. 

 Όσον αφορά τη νομιμότητα, ο Assange δεν υπέγραψε συμφωνία μη αποκάλυψης διαβαθμισμένων πληροφοριών. 

Αυτό που έκανε ήταν να πάρει ένα φύλλο απευθείας από το εγχειρίδιο της CIA: 

"Οι αξιωματικοί των επιχειρήσεών μας στρατολογούν καλά τοποθετημένους ανθρώπους με πρόσβαση σε πληροφορίες". 
Η ιστοσελίδα της CIA συνεχίζει να επισημαίνει ότι η κατασκοπεία μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι: 

"Οι κατάσκοποι κινδυνεύουν με φυλάκιση, με απώλεια της εργασίας τους, της φήμης τους ή της οικογένειας και των φίλων τους. 
Ορισμένοι κινδυνεύουν ακόμη και με εκτέλεση αν συλληφθούν". 

 Ο Mike Pompeo - τότε επικεφαλής της CIA - αποφάσισε ότι έπρεπε να υπάρχει σύνδεση με τη Ρωσία, γεγονός που επέτρεψε τη μετάβαση των Wikileaks και του Assange από το συνταγματικά προστατευόμενο πεδίο της δημοσιογραφίας στο στοχοποιήσιμο πεδίο της "μη κρατικής εχθρικής υπηρεσίας πληροφοριών". 

Αυτό σήμαινε ότι ο Assange μπορούσε να δικαστεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. 

Κατασκοπεία [https://legal-dictionary.thefreedictionary.com/espionage είναι "η πρακτική της μυστικής συλλογής πληροφοριών για μια ξένη κυβέρνηση ή μια ανταγωνιστική βιομηχανία με σκοπό να θέσει κάποιος τη δική του κυβέρνηση ή εταιρεία σε κάποιο στρατηγικό ή οικονομικό πλεονέκτημα". 

 Εκτός του ότι το Wikileaks είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, οι "Πιο καταζητούμενες διαρροές" του 2009 οργανώθηκαν ανά χώρα (καμία άλλη χώρα δεν ζητά την έκδοση του Ασάνζ για δίκη), οπότε ο στόχος δεν μπορεί να ήταν το "στρατηγικό πλεονέκτημα" αν δεν είχε στοχοποιηθεί καμία χώρα και αν το Wikileaks δεν είχε ιδέα ποιες χώρες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν τα μυστικά τους. 




 Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Assange "βοήθησε, υποκίνησε, συμβούλευσε, παρακίνησε, προκάλεσε και προκάλεσε εσκεμμένα την απόκτηση εγγράφων από τον Manning". 

Αλλά ο Manning απλώς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. 

 Για να αποδειχθεί η παρακίνηση, οι ένορκοι των ΗΠΑ θα πρέπει σίγουρα να καταλήξουν στο συμπέρασμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Manning δεν έδωσε τα έγγραφα με τη θέλησή της ή ότι η προβολή εγγράφων ή βίντεο μετά από αναζητήσεις για "retention+of+interrogation+videos" ("διατήρηση+της+ανάκρισης+βίντεο") και "detainee+abuse" (κρατούμενος+κακοποίηση) δεν θα ήταν αρκετή για να παρακινήσει κάποιον να αναφέρει τις άθλιες δραστηριότητες της χώρας του, οι οποίες ήταν και αποκρουστικές και παράνομες. 

 Ο Assange κατηγορείται επίσης ότι συμφώνησε να βοηθήσει τον Manning να σπάσει έναν κατακερματισμένο κωδικό πρόσβασης - όχι για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες (όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο, πριν από το περιστατικό με τον κατακερματισμένο κωδικό πρόσβασης ο Manning είχε ήδη παράσχει στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα) - αλλά για να προστατεύσει την ταυτότητα του Manning. 

 Το απόλυτο χαστούκι για τον Pompeo ήταν η απελευθέρωση στο Wikileaks των ίδιων των εργαλείων χάκερ της CIA, που χρησιμοποιήθηκαν για να κλέψουν πληροφορίες και να κάνουν τις επιχειρήσεις χάκινγκ να φαίνονται ως πράξη ενός ξένου έθνους. 

Το Vault 7 [https://www.sbs.com.au/news/article/prominent-australians-have-rallied-in-sydney-for-julian-assange-whats-the-latest-on-his-case/rrwf4juv2] ήταν "μια συλλογή από κακόβουλο λογισμικό, ιούς, trojans και exploits "μηδενικής ημέρας"" που χρησιμοποιήθηκαν για να διεισδύσουν σε συστήματα ασφαλείας και να χακάρουν smartphones, έξυπνες τηλεοράσεις και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το WhatsApp. 

 Το γεγονός ότι το ευαίσθητο Vault 7 παραδόθηκε οικειοθελώς από έναν πρώην προγραμματιστή της CIA θα πρέπει να έχει πονέσει πολύ. 

Σε αντίθεση με τις μεθόδους βασανιστηρίων της CIA που χρησιμοποιούνται για την απόσπαση πληροφοριών με μεθόδους όπως το waterboarding, οι απειλές προς τις οικογένειες των κρατουμένων και οι εικονικές εκτελέσεις, ο Ασσάνζ αρκούσε απλώς να το ζητήσει και οι πιστοί έτρεχαν τρέχοντας. 

Ήταν 'ροκ σταρ'. 

Οι άνθρωποι ήθελαν να τον ευχαριστήσουν. 
Δεν χρειαζόταν καμμία πειθώ. 

 Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Manning κατέβασε περίπου 90.000 εκθέσεις σημαντικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 400.000 εκθέσεις σημαντικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ, 800 εκθέσεις αξιολόγησης κρατουμένων του Γκουαντάναμο και 250.000 τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

 Το Wikileaks δημοσίευσε λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, το διαβόητο βίντεο "Light 'em all up" με ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να πυροβολεί νεκρούς δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο υπαλλήλους του Reuters, τηλεγραφήματα που έδειχναν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν παγκόσμιους ηγέτες (μεταξύ των οποίων και εκείνους της Γερμανίας, Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) και έγγραφα που αποκαλύπτουν πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ ως "οικονομικά όπλα" [https://twitter.com/Underground_RT/status/1117773924773834754?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117773924773834754%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F456740-wikileaks-biggest-ever-leaks%2F] εναντίον κυβερνήσεων που δεν είναι διατεθειμένες να υποκύψουν στη θέληση των καλών παλιών ΗΠΑ, των οποίων οι "δυτικές αξίες" τις οδήγησαν σε εβδομήντα εισβολές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερες από πενήντα αλλαγές καθεστώτων και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. 

 Αν το κατηγορητήριο αντιστρεφόταν και έγραφε JULIAN PAUL ASSANGE κατά ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (κατηγορούμενος) θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις 37 σελίδες που κατάφερε να δημιουργήσει το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ. 

 Ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας [https://www.fourthestate.org/the-journalism-code-of-practice/είναι να λέμε την αλήθεια στην εξουσία. 

Η ελευθερία του λόγου προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση, η οποία όχι μόνο εγγυάται την ελευθερία του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά καλύπτει επίσης την ελευθερία της δημοσίευσης και της διανομής. 

 Ο John F. Kennedy, ο οποίος στην ομιλία του 1961 για τον Πρόεδρο και τον Τύπο [https://millercenter.org/the-presidency/presidential-speeches/april-27-1961-president-and-press-speech προειδοποιούσε για τους σοβαρούς κινδύνους της αυξημένης λογοκρισίας και της απόκρυψης, πίστευε ότι κανένας πρόεδρος δεν πρέπει να φοβάται τον δημόσιο έλεγχο, ότι οι διαφωνούντες δεν πρέπει να φιμώνονται αλλά να επαινούνται και ότι ο κόσμος δεν είναι γραφτό να είναι μια φυλακή στην οποία ο άνθρωπος περιμένει τη μοίρα του. 

 Πώς μπορεί να είναι έγκλημα η καταγγελία ενός εγκλήματος; Για πολλούς θα ήταν μάλλον καθήκον. 

Το μόνο "έγκλημα" του Assange ήταν ότι ταπείνωσε την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών - κυρίως τον Pompeo και τη CIA. 

 Τα Wikileaks δεν έχασαν ποτέ δικαστική υπόθεση όταν αμφισβητήθηκαν - οι πληροφορίες τους ήταν αξιόπιστες επειδή πήγαιναν στην πηγή και οι αποκαλύψεις των Wikileaks ήταν σε μεγάλο βαθμό προς το δημόσιο συμφέρον, επειδή το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι χρηματοδοτούν τα φορολογικά του δολάρια. 

 Η Priti Patel δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "απλώς ακολουθούσε εντολές" όταν υπέγραψε το ένταλμα έκδοσης. 

Το δίκαιο σαφώς δεν είναι το δυνατό της σημείο. 

Εκτός από το γεγονός ότι ο Assange έχει φυλακιστεί πολύ πέραν της μέγιστης δωδεκάμηνης φυλάκισης [https://www.sentencingcouncil.org.uk/outlines/failure-to-surrender-to-bail/για παράλειψη εγγύησης, η Patel συμφώνησε επίσης να τον εκδώσει σε μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή. 

 Όταν η αιτούσα χώρα διαθέτει τη θανατική ποινή [https://www.mortons-solicitors.co.uk/death-penalty-and-extradition-law-in-the-uk/], το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθως ζητά τη διαβεβαίωση ότι το άτομο δεν θα λάβει τη θανατική ποινή σε περίπτωση έκδοσής του. 

Εάν δεν δοθεί διαβεβαίωση, τότε η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαγορεύσει την απομάκρυνση του εν λόγω προσώπου από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί πράκτορες της CIA [https://news.yahoo.com/kidnapping-assassination-and-a-london-shoot-out-inside-the-ci-as-secret-war-plans-against-wiki-leaks-090057786.html?AID=11557380&PID=8099906&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9rb3VrZmFtaWx5LmJsb2dzcG90LmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAHb5dpDlqQUO_ya3_x8296K2j174iozYvabVz9rrTYIWutZWFxJElvXX3PHsLN1grziC_pLDSb8LArP_fC2f7kL2y-vehjQ2Fk0vvizgc1zQGSYiOogUzLAVCJ55IYWMvqeXiV0e_XKrgYY9_4q8HxksM7b1YW3WuOJRf6LbvHfJ] έχουν μιλήσει για τα σχέδια της CIA να απαγάγει και να δηλητηριάσει τον Assange, οι ΗΠΑ έχουν ξεμείνει από αξιόπιστες διαβεβαιώσεις. 

 Εάν εκδοθεί και κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, η ομάδα υπεράσπισης του Assange προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή 175 ετών!!! 

Σε περίπτωση που οι ποινές τρέξουν ταυτόχρονα, θα είναι δέκα. 

Ο Assange είναι φυλακισμένος από το 2012. 

Έχει εκτίσει την ποινή του. 


 *Η Suzie Halewood είναι μαθηματικός και σκηνοθέτης. 

 ********** Δικτυογραφία: Spies Like Us: The Assange Indictment – OffGuardian 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!