Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Αποκλειστικό, ΚΑΥΤΟ καί ΣΠΑΝΙΟ! Η Φ Ρ Ι Κ Η, του νά ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, στόν ΣΤΡΑΤΟ της ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ!



(ΦΩΤΟ: "Βόρεια Κορέα - Στρατός και γυναίκες στρατιώτες" από τον Roman Harak (Άδεια: CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/roman-harak/5015260495/) (https://www.flickr.com/photos/roman-harak/)


Από την Julia Campbell, HRNK Research Intern
Επιμέλεια: Raymond Ha, HRNK Director of Operations and Research

14 Ιουλίου 2022

Ο λαός της Βόρειας Κορέας υφίσταται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καθημερινή βάση. 

Αυτές περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση παιδιών για εργασία και την επιβολή σκληρών τιμωριών για «εγκλήματα», που θεωρούνται επικίνδυνα για το καθεστώς, όπως η παρακολούθηση νοτιοκορεατικών (τηλεοπτικών) δραμάτων, η διανομή περιεχομένου ξένων μέσων ενημέρωσης, ή η προσπάθεια διαφυγής από τη χώρα... 
OTAN O NYN ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ
ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΝΕΩΤΕΡΟΣ
ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ...Α Δ Υ Ν Α Τ  Ο Σ !!!!!

Ωστόσο, υπάρχουν υποομάδες ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, μία από τις οποίες είναι οι γυναίκες του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Στη Βόρεια Κορέα, οι γυναίκες βιώνουν ακραία καταπίεση από τους άνδρες που βρίσκονται σε θέσεις επίσημης εξουσίας. 

Αυτό μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο για τις γυναίκες στο στρατό. 

Οι γυναίκες στη Βόρεια Κορέα υποχρεούνται να υπηρετούν στο στρατό, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Σύμφωνα με την Daily NK, το 2015, η Βόρεια Κορέα κατέστησε υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 17 και 20 ετών. 

Οι γυναίκες υποχρεούνται να υπηρετούν μέχρι την ηλικία των 23 ετών. [1] Μερικές από τις φρικτές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο στρατό περιλαμβάνουν σεξουαλική επίθεση, βάναυσες σωματικές τιμωρίες, αναγκαστικές αμβλώσεις, έλλειψη προϊόντων γυναικείας υγιεινής και χρήση απειλών για εξευτελισμό και φίμωση των γυναικών. 

Αυτό το δοκίμιο περιγράφει αυτές τις συνθήκες με περισσότερες λεπτομέρειες εξιστορώντας τις μαρτυρίες αρκετών γυναικών που υπηρέτησαν στον στρατό της Βόρειας Κορέας, επίσημα γνωστό ως Κορεατικός Λαϊκός Στρατός (KPA).

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC, η Lee So-Yeon, πρώην στρατιώτης του KPA, περιγράφει τις συνθήκες που αντιμετώπισε. Αρχικά, η πατριαρχική ιδεολογία τονίστηκε στο στρατό. Εκτός από τη βασική εκπαίδευση, οι γυναίκες έπρεπε να κάνουν δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα. Οι άνδρες απαλλάσσονταν από τέτοιες δουλειές. 


Με ανεπαρκή τροφή και αγχωτική εκπαίδευση, η Lee εξηγεί ότι οι γυναίκες θα σταματούσαν να έχουν περίοδο, και αν είχαν, θα έπρεπε να επαναχρησιμοποιήσουν σερβιέτες και να τις πλύνουν όταν οι άνδρες δεν κοίταζαν. 

Θυμάται επίσης ότι οι γυναίκες σπάνια μπορούσαν να κάνουν ντους λόγω της έλλειψης ζεστού νερού. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα λάστιχο για να κάνουν ντους, και μερικές φορές βάτραχοι και φίδια έβγαιναν από το λάστιχο. [2] 

Η Lee και οι συνάδελφοί της στρατιώτες δεν λάμβαναν τα απαραίτητα για σωστή υγιεινή.

Η σεξουαλική επίθεση και ο βιασμός ήταν επίσης διαδεδομένες. Η Lee δεν το βίωσε η ίδια, αλλά είπε ότι πολλές από τις συντρόφους της το είχαν βιώσει. 

Δηλώνει: «Ο διοικητής του λόχου έμενε στο δωμάτιό του στη μονάδα μετά από ώρες και βίαζε τις γυναίκες στρατιώτες υπό τις διαταγές του. 

Αυτό θα συνέβαινε ξανά και ξανά χωρίς τέλος». [3] Ο βιασμός στο στρατό ήταν συνηθισμένος και τα θύματα συχνά εκβιάζονταν να σιωπήσουν. 

Σύμφωνα με τον Hyun-Joo Lim, ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, «Η δυνατότητα ένταξης στο Εργατικό Κόμμα της Κορέας είναι ένας ουσιαστικός δρόμος για μια ασφαλή, επιτυχημένη ζωή στη Βόρεια Κορέα και ένας σημαντικός λόγος για τις γυναίκες να ενταχθούν στο στρατό είναι να γίνουν μέλη του κόμματος. 

Ανώτεροι άνδρες αξιωματούχοι συχνά το εκμεταλλεύονται αυτό ως μέσο χειραγώγησης και παρενόχλησης νεαρών γυναικών, απειλώντας να εμποδίσουν τις πιθανότητές τους να ενταχθούν στο κόμμα εάν αρνηθούν ή προσπαθήσουν να καταγγείλουν την κακοποίηση. [4] Ανίκανες να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έναν ατελείωτο κύκλο πόνου.

Μια άλλη ανησυχητική πτυχή του να είσαι γυναίκα στον στρατό της Βόρειας Κορέας είναι τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες όταν μένουν έγκυες. 

Οι γυναίκες κατηγορούνται για την εγκυμοσύνη, έτσι χρησιμοποιούν επικίνδυνες μεθόδους για να κάνουν έκτρωση. 

Αυτό περιλαμβάνει «να σφίξουν το στομάχι τους με μια στρατιωτική ζώνη για να κρύψουν την αυξανόμενη εγκυμοσύνη τους, να πάρουν ανθελμινθικά φάρμακα (αντιπαρασιτικά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν παρασιτικά σκουλήκια από το σώμα) ή να πηδήξουν και να κυλήσουν κάτω από τους ψηλούς λόφους των βουνών». 

Ο Lim προσθέτει μια τρομακτική λεπτομέρεια, βασισμένη σε μαρτυρίες δραπετών: «είναι σύνηθες να βρίσκουμε έμβρυα στις τουαλέτες του στρατού». [5] 

Το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πρόθυμες να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και ασφάλεια με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζει τον φόβο τους και δείχνει πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τις γυναίκες στο στρατό της Βόρειας Κορέας.

Η μαρτυρία της Βορειοκορεάτισσας δραπέτη Jennifer Kim (ψευδώνυμο), που αρχικά παρουσιάστηκε σε μια συνέντευξη βίντεο από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα (HRNK), παρέχει μια άλλη απεικόνιση των εμπειριών των γυναικών στο KPA. [6] 

Η Κιμ και άλλες γυναίκες στρατιώτες αντιμετώπισαν σκληρές τιμωρίες. Θυμάται μια τιμωρία που περιλάμβανε τη βύθιση των χεριών σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια την τοποθέτησή τους σε σιδερένιες ράβδους. 

Όταν αφαιρέθηκαν τα χέρια, αφαιρέθηκε και ένα στρώμα σάρκας. Αυτό θα συνέβαινε σε όλες τις γυναίκες αν έστω και ένα άτομο έκανε λάθος.

Η Κim δέχθηκε σεξουαλική επίθεση όταν υπηρετούσε στον στρατό. Κλήθηκε στο γραφείο ενός πολιτικού συμβούλου όταν ήταν 23 ετών και είχε ένα ένστικτο για το τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά δεν μπόρεσε να αρνηθεί την εντολή του. 

Η Kim δηλώνει: «Αν αρνιόμουν το αίτημά του, δεν θα μπορούσα να γίνω μέλος του Εργατικού Κόμματος της Κορέας... 

Αν επέστρεφα στην κοινωνία χωρίς να μπορώ να συμμετάσχω στο κόμμα, θα θεωρούμουν  προβληματικό παιδί και θα στιγματιζόμουν για το υπόλοιπο της ζωής μου». [7] 

Η Kim κατέληξε να μείνει έγκυος και βίωσε μια τραυματική έκτρωση. Η Kim περιγράφει τη φρικτή εμπειρία της ως εξής. «Πήγα στο στρατιωτικό ιατρείο... 

Ένας στρατιωτικός χειρουργός με περίμενε ήδη. 

Μου έκανε έκτρωση χωρίς αναισθησία... Με στοιχειώνει ακόμα και σήμερα». [8] Αυτό είχε διαρκή αντίκτυπο στη ζωή του Κιμ. Εξακολουθεί να παλεύει με ψυχικά προβλήματα, δεν μπορεί να κάνει παιδιά και δυσκολεύεται να έχει έναν καλό γάμο. 

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπειρία του Κιμ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Η Da-Eun Lee, μια Βορειοκορεάτισσα δραπέτης που ζει στη Νότια Κορέα, μιλά για τις φρικτές εμπειρίες της στο στρατό σε μια συνέντευξη βίντεο που επικαλείται το Business Insider[9] Όταν ήταν 18 ετών, ένας 45χρονος υποστράτηγος ζήτησε να της μιλήσει μόνος. 

Την διέταξε να γδυθεί, δηλώνοντας ότι έπρεπε να «την επιθεωρήσει για υποσιτισμό, πιθανώς για να την στείλει σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται υποσιτισμένοι στρατιώτες». Η Lee θυμάται ότι «δεν είχα πολλές επιλογές», υποθέτοντας ότι «υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό». 

Ο υποστράτηγος τότε την διέταξε να βγάλει τα εσώρουχά της. Όταν εκείνη αρνήθηκε και ούρλιαξε, την χτύπησε βάναυσα μέχρι που αιμορραγούσε και είχε κουνιόντουσαν τα δόντια της. 

Την απείλησε επίσης να σιωπήσει ισχυριζόμενος ότι θα έκανε τη ζωή της «μια ζωντανή κόλαση». 

Η πρώην στρατιώτης εξηγεί στη συνέχεια πώς δεν υπήρχε κανείς στον οποίο θα μπορούσε να καταγγείλει την κακοποίησή της και ότι πολλές άλλες γυναίκες έχουν επίσης βιώσει αυτό το είδος κακοποίησης. [10]

Οι γυναίκες στρατιώτες στο στρατό της Βόρειας Κορέας υποβάλλονται σε σοβαρές παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και αναγκαστικών αμβλώσεων. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σεξουαλική επίθεση και η χειραγώγηση των γυναικών είναι συνηθισμένες. Οι γυναίκες δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. 

Επειδή οι γυναίκες φιμώνονται, δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Πρέπει να ζήσουν βλέποντας τον κακοποιό τους να μένει ατιμώρητος. Οι γυναίκες μπορεί ακόμη και να βιώσουν συνεχή κακοποίηση από τους κακοποιητές τους λόγω της έλλειψης λογοδοσίας. 

Αυτό το δοκίμιο έχει ως στόχο να αναδείξει, για άλλη μια φορά, τι συμβαίνει στις γυναίκες στο στρατό της Βόρειας Κορέας και να ρίξει φως στις μαρτυρίες τους για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη φρικτή μεταχείριση που βιώνουν.

Η Julia Campbell είναι κατώτερη στη Σχολή Παγκόσμιων και Διεθνών Σπουδών Hamilton Lugar του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με ειδίκευση στις γλώσσες και τους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας με συγκέντρωση στα κορεατικά.

[1] Choi Song-min, «Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία επεκτείνεται στις γυναίκες», Καθημερινά NK, 28 Ιανουαρίου 2015. https://www.dailynk.com/english/mandatory-military-service-extends/.
[2] Megha Mohan, «Βιασμός και καμία περίοδος στο στρατό της Βόρειας Κορέας», Ειδήσεις BBC, 21 Νοεμβρίου 2017. https://www.bbc.com/news/stories-41778470.
[3] Ό.π.
[4] Hyun-Joo Lim, «Πώς είναι η ζωή για τις γυναίκες της Βόρειας Κορέας – σύμφωνα με τους αποστάτες», Ο Ανεξάρτητος, 7 Σεπτεμβρίου 2018. https://www.independent.co.uk/world/north-korean-women-rights-kim-jongun-domestic-violence-sexual-harassment-a8525086.html.
[5] Ό.π.[6] HRNK, "The Shocking Life of a North Korean Female Soldier: The Reality of North Korea!", 29 Νοεμβρίου 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=MCsbikKfWLc.
[7] Lorraine King, «Βορειοκορεάτης στρατιώτης αποκαλύπτει φρικτά βασανιστήρια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον στρατό του Kim Jong-un», Ο καθρέφτης, 21 Δεκεμβρίου 2021. https://www.mirror.co.uk/news/world-news/north-korean-soldier-reveals-horrific-25751688.
[8] Ό.π.[9] Η συνέντευξη βίντεο, με αγγλικούς υπότιτλους, μπορεί να προβληθεί στο https://www.youtube.com/watch?v=gbcxTJKJOVI.

[10]Alex Lockie, «Γυναίκες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας περιγράφουν φρικτή σεξουαλική κακοποίηση από ανώτερους αξιωματικούς», Business Insider, 28 Αυγούστου 2017. https://www.businessinsider.com/female-north-korean-soldier-horrific-sexual-abuse-2017-8.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.nkhiddengulag.org/blog/the-horrors-of-being-a-woman-in-the-north-korean-military


1 σχόλιο:

  1. Τ Ρ Ο Μ Ο Σ !
    Φ Ρ Ι Κ Η !
    Μία χώρα απ' άκρους εις άκρον ΣΚΕΤΟ Κ Α Τ Ε Ρ Γ Ο !
    Η αγριότερη μάλλον κομμουνιστική ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ παγκοσμίως!....
    Δύστυχες κοπέλλες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!