Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

John Clauser: Νομπελίστας της Φυσικής: «Δεν υπάρχει κλιματική κρίση»


από τον 
Αναπληρωτή Καθηγητή Dr. Stephan Sander-Faes

12 Ιουλίου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 4,3 λεπτά

Ο κβαντικός φυσικός και νομπελίστας (2022) Dr. John Clauser (https://newscenter.lbl.gov/2022/10/04/john-clauser-awarded-2022-nobel-physics/), ομότιμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, δήλωσε τα ακόλουθα στα τέλη Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο του συνεδρίου «Quantum Korea 2023» (https://quantum-korea.kr/en_main/?mc_code=2010): «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κλιματική κρίση». Επεισόδιο 135.267.894 της σειράς "Τι δεν αναφέρουν τα κορυφαία και ποιοτικά μέσα ενημέρωσης".


Ο John Clauser (81), ένας Αμερικανός κβαντικός θεωρητικός και πειραματικός φυσικός με μακρά και επιτυχημένη καρριέρα, ειδικεύεται στον πνευματικά και ακαδημαϊκά απαιτητικό τομέα της κβαντικής μηχανικής. Μέσα από το έργο του σε αυτόν τον τομέα, έχει συμβάλει σε πρωτοποριακή έρευνα και ιδέες που προκαλούν σκέψεις που έχουν αμφισβητήσει την κατανόησή μας για τον κόσμο.

Ως απόδειξη του βάθους και του αντίκτυπου της επιστημονικής του συνεισφοράς, του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μόλις πέρυσι. Το βραβείο του απονεμήθηκε «για πειράματα με εμπλεγμένα φωτόνια, απόδειξη παραβίασης των ανισοτήτων Bell και πρωτοποριακή εργασία στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας». Θεωρείται από πολλούς ως το αποκορύφωμα της καρριέρας ενός επιστήμονα, αυτό το επίτευγμα έχει εδραιώσει περαιτέρω τη φήμη του ως οραματιστή στην κοινότητα της φυσικής.

Ο Clauser στο συνέδριο "Quantum Korea 2023"

Μια διεθνώς σημαντική εμφάνιση του νομπελίστα Clauser πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο του υψηλού κύρους συνεδρίου "Quantum Korea 2023". Αυτή η εκδήλωση υψηλού προφίλ πραγματοποιήθηκε στις 26-29 Ιουνίου 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επιστήμης και Πληροφορικής στο Dongdaemun Design Plaza (DDP) στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ. Ο Clauser εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κατανάλωσης πληροφοριών, όπως ανέφεραν ομόφωνα αρκετά μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας.

Τα ακόλουθα αποσπάσματα προέρχονται από την Seoul Economic Daily (https://co2coalition.org/wp-content/uploads/2023/06/JohnClauserClimateChangeKorean.pdf), όπως αναφέρθηκε από το "CO2 Coalition" (https://co2coalition.org/news/nobel-laureate-dr-john-clauser-i-dont-believe-there-is-a-climate-crisis/), μια δεξαμενή σκέψης της οποίας ο Clauser είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου:

«Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο της διάκρισης της αλήθειας από το ψέμμα».

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι γεμάτος παραπληροφόρηση. Εναπόκειται στον καθένα από εσάς να ενεργήσει ως κριτής και να διακρίνει μεταξύ αλήθειας και ψεύδους με βάση ακριβείς παρατηρήσεις των φαινομένων.

Ο διάσημος κβαντικός φυσικός Δρ John Clauser (81), ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής πέρυσι για την έρευνά του στον τομέα της κβαντικής μηχανικής, τόνισε στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης "Quantum Korea 2023" που διοργάνωσε το Υπουργείο Επιστημών, ΤΠΕ και Μελλοντικού Σχεδιασμού με θέμα "Korea's Quantum Leap" στις 26 Σεπτεμβρίου στο Dongdaemun Design Plaza (DDP) στη Σεούλ. Εξήγησε: «Η παραπληροφόρηση διαδίδεται από εκείνους που επιδιώκουν πολιτικά και καιροσκοπικά κίνητρα». Επιπλέον, σημείωσε, «ακόμη και chatbots όπως το ChatGPT μπορούν να πουν ψέμματα καλύτερα από τους ανθρώπους», τονίζοντας ότι «η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψέμματος είναι ένα δύσκολο έργο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους υπολογιστές».

Ο Clauser εξέτασε κριτικά τη διάδοση των πληροφοριών και παρότρυνε τους νέους Κορεάτες επιστήμονες και φοιτητές μηχανικής που ήταν παρόντες να ανταποκριθούν στην κοινωνική τους ευθύνη. Αυτό σημαίνει, πρωτίστως, έλεγχο των γεγονότων και ακριβή ενημέρωση του κοινού, ιδίως όσον αφορά τα πιθανά μειονεκτήματα των διαδραστικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που παράγουν μη επαληθευμένες πληροφορίες και τις διαβιβάζουν στους χρήστες. Τόνισε τη σημασία των επιστημόνων στην κοινωνία και τους κάλεσε να εργαστούν για τον έλεγχο των γεγονότων και τη διάδοση πληροφοριών.

Επιστήμη και κοινωνία σε καιρούς «κλιματικής τρέλλας»

Έθιξε το αμφιλεγόμενο θέμα της κβαντικής μηχανικής, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ερευνητική του εμπειρία για να διευκρινίσει την άποψή του: «Η αλήθεια μπορεί να βρεθεί παρατηρώντας φυσικά φαινόμενα». Και συνέχισε: «Οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει πληροφορίες μέσω προσεκτικής παρατήρησης και πειραματισμού και έχουν αποτρέψει τη διάδοση της παραπληροφόρησης μέσω δημοσιεύσεων και αξιολογήσεων από ομοτίμους». Και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται ραγδαία, ο ρόλος των επιστημόνων ως διαιτητών είναι απαραίτητος».

Ο Δρ Clauser, ο οποίος είναι γνωστός για την κριτική στάση του σχετικά με την «κλιματική αλλαγή», διέγνωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι κλιματική κρίση και επέκρινε τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή για τη διάδοση παραπληροφόρησης:

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πραγματική κλιματική κρίση. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα στη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού και μια συναφής ενεργειακή κρίση. Το τελευταίο επιδεινώνεται άσκοπα από αυτό που θεωρώ ότι είναι ελαττωματική επιστήμη του κλίματος».

Ο Δρ Clauser, ο οποίος είναι γνωστός ως σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, έγινε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «CO2023 Coalition» τον Μάϊο του 2023, ενός οργανισμού που ισχυρίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ευεργετικές για τη ζωή στη Γη.

Το «ηθικό δίδαγμα» αυτής της περιόδου είναι πιθανώς: η άριστη έρευνα δεν προστατεύει από τη «βλασφημία».

Πόσο λαμπρό πρέπει να είναι το έργο του John Clauser αν κάποιος με τέτοιες «αιρετικές» απόψεις μπορεί ωστόσο να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Εικόνα: Ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέκεται δίπλα στους νικητές του βραβείου Νόμπελ των ΗΠΑ για το 2022 στη Χημεία, τη Φυσική και τις Οικονομικές Επιστήμες (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:President_Joe_Biden_stands_alongside_the_2022_U.S._Nobel_Prize_Winners_in_Chemistry,_Physics,_and_Economic_Sciences.jpg), επισημασμένο ως κοινό κτήμα, λεπτομέρειες στο Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:PD-US)

ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/07/12/physik-nobelpreistraeger-john-clauser-keine-klima-krise/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!