Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ένας χαμένος κόσμος: Αυτό το νεφοσκέπαστο παλαιότερο όρος στον κόσμο φιλοξενεί άγρια ζωή που μπορείτε να βρείτε μόνο εδώ


Από την Anna Mason
21 Ιουλίου 2023

Καλώς ήρθατε στο Roraima, το παλαιότερο και πιο μυστηριώδες βουνό στον κόσμο.

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτό, αυτό συμβαίνει επειδή μόνο οι πιο σκληραγωγημένες και ανθεκτικές ψυχές κάνουν το ταξείδι σε αυτό το απόκοσμο μέρος στη Νότια Αμερική. Η φύση έχει συνωμοτήσει για να κρατήσει τμήματα τουριστών μακριά από ένα βουνό που περιβάλλεται από θρύλους, με το μοναδικό οικοσύστημά του να διατηρείται απομονωμένο για εκατομμύρια χρόνια (https://education.nationalgeographic.org/resource/tepui-roraima/).

Μέρος του Εθνικού Πάρκου Canaima, το Roraima βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα στα σύνορα με τη Βραζιλία και τη Γουϊάνα. Άφθονο σε παράξενα και όμορφα φυτά και ορνιθοπανίδα, είναι ένα τεράστιο βουνό σε σχήμα τραπεζίου που καλύπτει έκταση 12 τετραγωνικών μιλίων (31 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Υπάρχουν περίπου 100 βουνά σε σχήμα τραπεζίου που υψώνονται πάνω από τις υγρές ζούγκλες της Νότιας Αμερικής.

(Alexey Shiyan/Shutterstock)

(sunsinger/Shutterstock)
(Rodrigo Sepulveda/Shutterstock)

Το Roraima βρίσκεται πάνω από 9.000 πόδια (2.800 μέτρα) (https://geologyscience.com/gallery/geological-wonders/mount-roraima-venezuela/) ύψος στο υψηλότερο σημείο του και είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα. Αυτά τα επίπεδα οροπέδια στον ουρανό είναι γνωστά ως "tepuis", που σημαίνει "σπίτι των Θεών".

Ενώ περίπου το ένα τέταρτο της ογκώδους μάζας της Roraima πέφτει στη Βραζιλία και τη Γουϊάνα, η πλειοψηφία βρίσκεται στη Βενεζουέλα και από αυτή την πλευρά προσεγγίζουν οι περισσότεροι εξερευνητές. Αυτό το μονοπάτι - η διαδρομή Paratepui - απαιτεί μια εξαντλητική πολυήμερη πεζοπορία που διασχίζει επικίνδυνα ποτάμια με τα πόδια, πριν από μια ολισθηρή, βραχώδη διαδρομή προς την κορυφή. Αν αυτό δεν σαν φαίνεται αρκετά δύσκολο, μια χούφτα ειδικών ορειβατών είναι γνωστό ότι έρχονται αντιμέτωποι το γυμνό βράχο στην άλλη πλευρά, τη Γουιάνα.

(Curioso.Photography/Shutterstock)

(Vladimir Melnik/Shutterstock)

Αυτό το μοναδικό περιβάλλον φιλοξενεί μια σειρά από είδη ζώων και πτηνών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη, ένα από τα πιο περίεργα είναι ο βοτσαλωτός φρύνος. Αυτό το μικροσκοπικό μαύρο πλάσμα δεν μπορεί να κολυμπήσει ή να πηδήξει, αντ' αυτού κουλουριάζεται σε μια μπάλα και κυλάει μακριά όταν αισθάνεται ότι απειλείται, ξεγελώντας τα αρπακτικά που νομίζουν ότι πρόκειται για βότσαλο.

Μεταξύ άλλων περίεργων ανακαλύψεων είναι μια ποικιλία σαρκοφάγων φυτών, συμπεριλαμβανομένου του φυτού Marsh Pitcher, τα σωληνοειδή φύλλα του οποίου φαντάζουν κατευθείαν με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ο αυτόχθονας μαύρος φρύνος του Roraima, ο οποίος έχει μια μοναδική συμπεριφορά πτώσης. (Pedro Moraes/Shutterstock)

Σαρκοφάγα φυτά στάμνας στο όρος Roraima. (Holger Hennern/Shutterstock)


Τα φυτά Bonnetia είναι κοινά στην περιοχή Roraima. (Adwo/Shutterstock)

Οι κρύσταλλοι χαλαζία βρίσκονται επίσης συνήθως στο όρος Roraima. (Δημιουργοί Wirestock/Shutterstock)

Σύμφωνα με το ταξειδιωτικό περιοδικό περιπέτειας Sidetracked, μια ομάδα έξι ορειβατών κατέγραψε (https://www.sidetracked.com/fieldjournal/roraima-success-in-the-lost-world/) το επικίνδυνο ταξείδι τους στην κορυφή, το οποίο ξεκίνησε με ένα ταξείδι 33 μιλίων (53 χιλιομέτρων) μέσα στη ζούγκλα, διασχίζοντας βάλτους και κάθετες κατολισθήσεις λάσπης και προσπαθώντας να αποφύγουν δηλητηριώδεις αράχνες, φίδια και σκορπιούς. Κατάφεραν να ανέβουν στο μέτωπο του γκρεμού 2000 ποδιών (περίπου 600 μέτρων), σε αντίθεση με πολλούς που προσπάθησαν για αιώνες να επιχειρήσουν ένα παρόμοιο κατόρθωμα.

Στη βάση της διαδρομής Paratepui, οι πεζοπόροι καλωσορίζονται από το τεράστιο θέαμα πολλών καταρρακτών που ξεχύνονται από την κορυφή του Roraima. Μόλις αγωνιστούν για την κορυφή, εισέρχονται σε ένα εξωγήινο τοπίο παράξενων βραχωδών σχηματισμών, φυσικών φαραγγιών, κήπων με αγριολούλουδα και κρυστάλλινων λιμνών.

Για τους Ινδιάνους Pemón (https://www.beautifulworld.com/south-america/guyana/mount-roraima/), αυτόχθονες που ζουν στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα, η Roraima είναι το κούτσουρο ενός γιγαντιαίου δέντρου που κάποτε φιλοξενούσε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου.

(Adwo/Shutterstock)

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στη διεύθυνση: https://www.theepochtimes.com/newsletter
ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/bright/the-lost-world-this-cloud-shrouded-oldest-mountain-in-the-world-has-wildlife-you-can-only-find-here-5312503?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2023-07-31&src_cmp=gv-2023-07-31&utm_medium=email&est=8eaawkr0A4cEqBivZsW9aDfQwCSMOyf9%2BrbT2HJMMt9KDPX3Avar20jO178%3D
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Κ. Γρίβας: Βιώσαμε έναν υβριδικό πόλεμο με τις φωτιές σε Ρόδο και Νέα Αγχίαλο
    https://www.youtube.com/watch?v=zEuHQk04xfQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!