Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Πείτε ΑΝΤΙΟ στα ΤΑΞΕΙΔΙΑ χωρίς άδεια


Οι Αμερικανοί θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Ευρώπη το 2024. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι που έχουν πάει στην Κούβα ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να έρθουν στις ΗΠΑ, λόγω τρομοκρατίας.

Μια φορά κι έναν καιρό, οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούσαν να ταξειδέψουν σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες χωρίς να ζητήσουν άδεια από καμμία κυβέρνηση πέρα από την επίδειξη διαβατηρίου στο αρχικό σημείο εισόδου. Ήταν – και εξακολουθεί να είναι, για μερικούς μήνες – ένα θαυμάσιο αν και υποτιμημένο επίτευγμα για την ελευθερία.

Δυστυχώς, οι μέρες των ταξειδιών χωρίς προσκόμματα θα αποτελεί σύντομα μια ανάμνηση. Ξεκινώντας από μια μέχρι στιγμής απροσδιόριστη ημερομηνία στις αρχές του 2024, οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι 62 άλλων χωρών που απολαμβάνουν επί του παρόντος επισκέψεις χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ (https://www.schengenvisainfo.com/non-schengen-countries/) θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος και να υποβάλουν μια ηλεκτρονική αίτηση (συμπεριλαμβανομένων ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, εργασιακής εμπειρίας, ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ και αρχικού δρομολογίου) και στη συνέχεια να περάσουν έναν ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ / έλεγχο ιστορικού ασφαλείας, πριν απολαύσουν αυτό το κρουασάν στο εύθυμο Paree. Το ζοφερό όνομα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξειδιού (ETIAS) (https://www.schengenvisainfo.com/etias/) προβλέπεται να κοστίσει 7 ευρώ ανά αίτηση και να χρειαστεί έως και 14 ημέρες για την έκδοση απόφασης.

Προτού αρχίσετε να κουνάτε τη γροθιά σας στους ευρωκράτες που μισούν την ελευθερία, να ξέρετε ότι το ETIAS είναι η καθυστερημένη ηπειρωτική απάντηση σε ένα σύστημα που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στους κατοίκους φιλικών χωρών από το 2009, που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξειδιωτικής Άδειας (https://esta.cbp.dhs.gov/) ή ESTA (https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_System_for_Travel_Authorization). Όπως και το ETIAS, η ESTA είναι μια απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα και συνδυάζει μέτριες αμοιβές (21 δολλάρια) με λιγότερο από στιγμιαίους χρόνους διεκπεραίωσης (72 ώρες που υποσχέθηκαν). Και οι δύο είτε τροποποιούν είτε τορπιλίζουν (ανάλογα με την άποψή σας) την έννοια των αμοιβαίων ταξειδιών «απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης» μεταξύ χωρών υψηλής εμπιστοσύνης (https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_Waiver_Program).

Τα αμερικανικά διαβατήρια έχουν εδώ και καιρό αντιμετωπιστεί στο κόκκινο χαλί παγκοσμίως (https://www.henleyglobal.com/passport-index), λόγω του οικονομικού βάρους της χώρας και του παραδοσιακού ηγετικού ρόλου στη διαπραγμάτευση των διεθνών εμποδίων στην κυκλοφορία ανθρώπων (και αγαθών). Αυτή η τελευταία ηθική άρχισε να επιδεινώνεται μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με την άνοδο της δικομματικής πολιτικής κατά της παράνομης μετανάστευσης (https://reason.com/2015/08/26/when-the-entire-democratic-party-was-lik/) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και στη συνέχεια στα σοβαρά, αφού οι Σαουδάραβες υπήκοοι κονιορτοποίησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με αεροπειρατεία στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Οι συστάσεις εφαρμογής του νόμου 9/11 της Επιτροπής του 2007 (https://en.wikipedia.org/wiki/Implementing_Recommendations_of_the_9/11_Commission_Act_of_2007) έδωσαν εντολή στους ταξειδιώτες από χώρες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (οι οποίες τώρα αριθμούν 40) να υποβάλουν αίτηση χρησιμοποιώντας ένα μηχανικά αναγνώσιμο διαβατήριο, να προσφέρουν εθελοντικά πολλές προσωπικές πληροφορίες και να απαντήσουν σωστά σε μια σειρά πιθανών ερωτήσεων. Όπως ανέφεραν μερικοί από εμάς τότε (https://reason.com/2008/04/22/mi-visa-es-su-visa/), «Ό,τι κι αν επιβάλλουμε στον κόσμο, ο κόσμος θα καταφέρει να μας επιβληθεί».

Έκτοτε έχουμε επιβάλει ακόμη περισσότερους περιορισμούς, τους οποίους πολλοί Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν αυτό το καλοκαίρι προς μεγάλη τους απογοήτευση. Πρώτον, ο αποκλεισμός το 2015 (υποστηριζόμενος από αρκετούς φιλελεύθερους νομοθέτες https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_Waiver_Program_Improvement_and_Terrorist_Travel_Prevention_Act_of_2015) των διπλών υπηκόων τόσο μιας υπάρχουσας χώρας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης όσο και του Ιράν, του Ιράκ, του Σουδάν ή της Συρίας, καθώς και οποιουδήποτε (εκτός από εκείνους σε επιλεγμένα επαγγέλματα) που είχε επισκεφθεί οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες από το 2011 (https://reason.com/2015/11/19/visa-waiver-program-under-attack-from-li/). Στη συνέχεια, το 2016, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) πρόσθεσε τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη στον κατάλογο.

Έχοντας έτσι δελεαστεί από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες ημέρες της θητείας του ξεχώρισε αυτές ακριβώς τις επτά χώρες για απαγόρευση ταξειδιών και προσφύγων (https://reason.com/2017/01/30/for-a-study-in-failed-foreign-policy-loo/). Και δεν τελείωσε. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας επίσημος (αν και πολιτικός και αυθαίρετος https://reason.com/2014/12/24/the-state-departments-naughty-list/) χαρακτηρισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας για μια χώρα που θα κηρυχθεί αναδρομικά εκτός ορίων για τους υποψήφιους επισκέπτες χωρίς βίζα στην Αμερική.

Έτσι, από το 2019, οι πολίτες των χωρών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που είχαν επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα από το 2011 δεν ήταν πλέον επιλέξιμοι για μεταχείριση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2022 (με βάση μια καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ), η Κούβα προστέθηκε στη λίστα "don't-go-there" αναδρομικά από το 2021. Το σύστημα αιτήσεων ESTA ενημερώθηκε με μια ερώτηση για ταξείδια στην Κούβα μόλις αυτόν τον μήνα (https://www.jdsupra.com/legalnews/latest-immigration-updates-esta-program-5768530/).

Αυτό που για τους Ευρωπαίους έμοιαζε με ένα ερωτηματολόγιο ρουτίνας που χορηγείται κυρίως από αεροπορικές εταιρείες, έχει τώρα προκαλέσει το συγκλονιστικό αποτέλεσμα (https://www.theguardian.com/money/2023/feb/23/a-bonkers-us-rule-brands-me-a-terrorist-because-of-a-cuba-passport-stamp) ότι πρέπει να ξοδέψουν 160 δολλάρια και να περιμένουν πολλούς, πολλούς μήνες (https://reason.com/2022/07/21/why-do-travelers-to-the-u-s-have-to-wait-an-average-of-247-days-for-their-visa-interviews/) για να λάβουν ίσως (ή ίσως όχι!) άδεια να ταξειδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 300.000 Ευρωπαίοι μόνο από την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία επισκέφθηκαν την Κούβα το 2022, σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση (https://tourismanalytics.com/cuba.html).

Έτσι, λόγω της 9/11 και των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2014 παγκοσμίως και της κομματικής τραμπάλας της πολιτικής απέναντι στην κομμουνιστική Κούβα, οι ειρηνικοί Ευρωπαίοι που θέλουν να ξοδέψουν χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Είναι μια ανόητη πολιτική που σίγουρα θα κάνει την Αμερική φτωχότερη, ενώ θα έχει οριακό (αν υπάρχει) αντίκτυπο στην ασφάλεια.

Θα μπορούσε η ΕΕ να αντιδράσει με κάποιο τρόπο, εξαιρώντας περισσότερους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων από το ήδη τροποποιημένο σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης; Αφενός, οι πολιτικές θεωρήσεων είναι εξ ορισμού αμοιβαίες· Από την άλλη, η Ουάσιγκτον έχει μεγαλύτερο βάρος και μπορεί να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατική ταχύτητα από τις Βρυξέλλες. Οι πιο πιθανοί στόχοι για οποιαδήποτε μελλοντική τιμωρία θα ήταν οι Αμερικανοί που έχουν διπλή υπηκοότητα σε μειονεκτούσες χώρες (https://www.etiaseu.com/articles/etias-dual-citizenship), ή ίσως ακόμη και εκείνοι που έχουν ταξειδέψει σε χώρες που οι ευρωκράτες έχουν θεωρήσει απαγορευμένες. Να θυμάστε πάντα ότι συνέβη πρώτα εδώ.

Οι κυβερνήσεις λατρεύουν να έχουν ανθρώπους με μέγιστη δυνατότητα αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων (https://reason.com/2023/07/25/government-wants-to-control-your-digital-identity/), χρησιμοποιώντας ψηφιοποιημένη αναγνώριση. Για πολύ καιρό, ήταν οι εκκεντρικοί Αμερικανοί (https://reason.com/2003/08/01/suspected-terrorist-2/), με τις επίμονες αντιλήψεις τους για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία – το δικαίωμα να κινούνται στη ζωή χωρίς να δείχνουν χαρτιά σε ανθρώπους με όπλα – που ηγήθηκαν της αντίστασης ενάντια στο να είναι υπόλογοι, να πρέπει να ζητούν άδεια από αξιωματούχους. Τώρα είμαστε εμείς που πιέζουμε τον υπόλοιπο «ελεύθερο κόσμο» να έχει παγκόσμιες βιομετρικές και τραπεζικές πληροφορίες μόλις ένα κλικ μακριά από την κυβέρνηση (https://reason.com/2021/09/08/bidens-total-financial-surveillance/). Ντροπή.

ΠΗΓΗ: https://reason.com/2023/07/28/say-goodbye-to-permissionless-travel/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!