Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Πενήντα χρόνια πριν: Χιλή, 11 Σεπτεμβρίου 1973: Τα συστατικά ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος


https://twitter.com/jmkarg/status/1039478598929973248

Πριν από μισό αιώνα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο χιλιανός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, συνέτριψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη λαϊκή κυβέρνηση Unidad του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ο στόχος ήταν να αντικατασταθεί μια προοδευτική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση από μια βάναυση στρατιωτική δικτατορία.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από τη CIA. Ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ έπαιξε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική συνωμοσία.1

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ναθάνιελ Ντέϊβις και μέλη της CIA πραγματοποίησαν συναντήσεις με κορυφαίους στρατιωτικούς της Χιλής μαζί με τους ηγέτες του Εθνικού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού μετώπου Patria y Libertad. Ενώ ο μυστικός ρόλος της κυβέρνησης Νίξον είναι επαρκώς τεκμηριωμένος, αυτό που σπάνια αναφέρεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι το γεγονός ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα υποστηρίχθηκε επίσης από ένα τμήμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Patricio Aylwin, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Χιλής το 1989, έγινε επικεφαλής του κόμματος DC τους μήνες που προηγήθηκαν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Σεπτεμβρίου του 1973 (Μάρτιος έως Σεπτέμβριος 1973). Ο Aylwin έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του «Διαλόγου» μεταξύ της κυβέρνησης Unidad Popular και των Χριστιανοδημοκρατών. Ο προκάτοχός του Renan Fuentealba, ο οποίος εκπροσωπούσε τη μετριοπαθή πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (PDC), ήταν σταθερά αντίθετος με τη στρατιωτική επέμβαση. Ο Fuentealba ευνοούσε έναν διάλογο με τον Αλιέντε (la salida democratica). Εκτοπίστηκε από την ηγεσία του κόμματος τον Μάϊο του 1973 υπέρ του Patricio Aylwin.

Το κόμμα DC χωρίστηκε στη μέση, μεταξύ εκείνων που ευνοούσαν τη «salida democratica» και της κυρίαρχης φράξιας Aylwin-Frei, η οποία ευνοούσε «μια στρατιωτική λύση». 2

Στις 23 Αυγούστου, η χιλιανή Camera de Diputados συνέταξε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Αλιέντε «προσπάθησε να επιβάλει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς». Ο Patricio Aylwin ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας αυτής της πρότασης. Ο Patricio Aylwin πίστευε ότι μια προσωρινή στρατιωτική δικτατορία ήταν «το μικρότερο από τα δύο κακά». 3

Αυτή η πρόταση εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του DC, του Partido Nacional και του PIR (Ριζοσπαστική Αριστερά).

Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Χιλής Εντουάρντο Φρέϋ, είχε δώσει το πράσινο φως στον στρατό. Αναμφίβολα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πρέπει να έπαιξαν μυστικό ρόλο στην αλλαγή ηγεσίας στο PDC.

Και η συνέχεια στο «χιλιανό μοντέλλο» που προαναγγέλθηκε ως «ιστορία οικονομικής επιτυχίας» εξασφαλίστηκε όταν, 16 χρόνια αργότερα, ο Patricio Aylwin εξελέγη πρόεδρος της Χιλής στη λεγόμενη μετάβαση στη δημοκρατία το 1989.

Την εποχή του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, ήμουν επισκέπτης καθηγητής οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής (Instituto de Economia, Universidad Catolica de Chile. Τις ώρες που ακολούθησαν τον βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου της La Moneda, οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες επέβαλαν 72ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όταν το πανεπιστήμιο άνοιξε ξανά αρκετές ημέρες αργότερα, άρχισα να συνθέτω την ιστορία του πραξικοπήματος από γραπτές σημειώσεις. Είχα ζήσει τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 καθώς και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 29ης Ιουνίου 1973. Αρκετοί από τους φοιτητές μου στο Universidad Catolica είχαν συλληφθεί από τη στρατιωτική χούντα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας, άρχισα να ξεφυλλίζω σωρούς εγγράφων και αποκομμάτων εφημερίδων, τα οποία συνέλεγα σε καθημερινή βάση από την άφιξή μου στη Χιλή στις αρχές του 1973. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του υλικού, ωστόσο, χάθηκε και καταστράφηκε από τον βοηθό μου ερευνητή, φοβούμενος πολιτικά αντίποινα τις ημέρες μετά το πραξικόπημα.

Αυτό το αδημοσίευτο άρθρο γράφτηκε πριν από 50 χρόνια (βλ. παρακάτω). Συντάχθηκε σε μια παλιά γραφομηχανή τις εβδομάδες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 1973.

Αυτό το πρωτότυπο προσχέδιο άρθρου μαζί με δύο αντίγραφα άνθρακα κυκλοφόρησαν μεταξύ λίγων στενών φίλων και συναδέλφων στο Καθολικό Πανεπιστήμιο. Δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Για 30 χρόνια βρισκόταν σε ένα κουτί εγγράφων στο κάτω μέρος ενός ντουλαπιού αρχειοθέτησης.

Έχω μεταγράψει το κείμενο από το κιτρινισμένο προσχέδιο [το 2003]. Εκτός από μικρές επεξεργασίες, δεν έχω κάνει αλλαγές στο αρχικό άρθρο.

Η ιστορία αυτής της περιόδου έχει έκτοτε τεκμηριωθεί επαρκώς, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της κυβέρνησης Νίξον και του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Αλιέντε και την εγκατάσταση ενός στρατιωτικού καθεστώτος.


Chicago Economics: Νεοφιλελεύθερη πρόβα του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής (SAP)

Ο κύριος στόχος του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή ήταν τελικά να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ατζέντα. Το τελευταίο, στην περίπτωση της Χιλής, δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς πιστωτές υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Η «αλλαγή καθεστώτος» επιβλήθηκε μέσω μιας μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης πληροφοριών, η οποία έθεσε τις βάσεις για το στρατιωτικό πραξικόπημα. Σαρωτικές μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των τιμών και του παγώματος των μισθών) εφαρμόστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου 1973.


Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό, η στρατιωτική χούντα με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ διέταξε αύξηση της τιμής του ψωμιού από 11 σε 40 εσκούδος, μια μεγάλη αύξηση κατά 264% εν μία νυκτί. Αυτή η «θεραπεία οικονομικού σοκ» είχε σχεδιαστεί από μια ομάδα οικονομολόγων που ονομάζονταν «Chicago Boys».

Ενώ οι τιμές των τροφίμων είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, οι μισθοί είχαν παγώσει για να διασφαλιστεί «η οικονομική σταθερότητα και να εξορκιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις».

Από τη μια μέρα στην άλλη, μια ολόκληρη χώρα είχε βυθιστεί στην αβυσσαλέα φτώχεια· Σε λιγότερο από ένα χρόνο η τιμή του ψωμιού στη Χιλή αυξήθηκε τριάντα έξι φορές (3700%). 85% του πληθυσμού της Χιλής είχε οδηγηθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ολοκλήρωσα την εργασία μου πάνω στην «αδημοσίευτη εργασία» με τίτλο «Τα συστατικά ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος» (βλ. κείμενο παρακάτω) στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1973. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μετά τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, συνέταξα στα ισπανικά μια αρχική «τεχνική» αξιολόγηση των θανατηφόρων μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων της χούντας με τίτλο

"La Medición del Ingreso Minimo de Subsistencia y la Politica de Ingresos para 1974′ . 

Φοβούμενος τη λογοκρισία, περιόρισα την ανάλυσή μου στην κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στον απόηχο των μεταρρυθμίσεων της χούντας, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, χωρίς να κάνω κανενός είδους πολιτική ανάλυση.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών του Καθολικού Πανεπιστημίου ήταν αρχικά απρόθυμο να δημοσιεύσει την έκθεση. Το έστειλαν στη Στρατιωτική Χούντα για έγκριση πριν από την δημοσίευσή της.

Έφυγα από τη Χιλή για το Περού τον Δεκέμβριο του 1973. Η έκθεση κυκλοφόρησε ως έγγραφο εργασίας (200 αντίτυπα) από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή μου.

Στο Περού, όπου εντάχθηκα στο Τμήμα Οικονομικών του Καθολικού Πανεπιστημίου του Περού, μπόρεσα να γράψω μια πιο λεπτομερή μελέτη των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων της χούντας και των ιδεολογικών της θεμελίων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε το 1975 στα ισπανικά (https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2023/08/HACIA-EL-NUEVO-MODELO-ECON%C3%93MICO-CHILENO-INFLACI%C3%93N-Y-REDISTRIBUCI%C3%93N-DEL-INGRESO-on-JSTOR.html) και στα αγγλικά.


Περιττό να πω ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 με σημάδεψαν επίσης βαθιά στο έργο μου ως οικονομολόγος.

Μέσω της αλλοίωσης των τιμών, των μισθών και των επιτοκίων, οι ζωές των ανθρώπων είχαν καταστραφεί· Μια ολόκληρη εθνική οικονομία είχε αποσταθεροποιηθεί. Η μακροοικονομική μεταρρύθμιση δεν ήταν ούτε «ουδέτερη» –όπως ισχυρίζεται το ακαδημαϊκό κατεστημένο– ούτε ξεχωριστή από την ευρύτερη διαδικασία του κοινωνικού και πολιτικού μετασχηματισμού.

Άρχισα επίσης να κατανοώ τον ρόλο των επιχειρήσεων στρατιωτικών πληροφοριών για την υποστήριξη αυτού που συνήθως περιγράφεται ως διαδικασία «οικονομικής αναδιάρθρωσης».

Στα προηγούμενα γραπτά μου για τη στρατιωτική χούντα της Χιλής, έβλεπα τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις της «ελεύθερης αγοράς» ως ένα καλά οργανωμένο εργαλείο «οικονομικής καταστολής».

Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψα στη Λατινική Αμερική ως επισκέπτης καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στη βόρεια βιομηχανική καρδιά της Αργεντινής υπό την αιγίδα ενός προγράμματος της ΔΟΕ.

Η παραμονή μου συνέπεσε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976. Ήταν «Ο Βρώμικος Πόλεμος». "La Guerra Sucia". Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν· οι "Desaparecidos" δολοφονήθηκαν. Η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στην Αργεντινή ήταν «αντίγραφο καρμπόν» του πραξικοπήματος υπό την ηγεσία της CIA στη Χιλή.

Και πίσω από τις σφαγές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν επίσης επιβληθεί μεταρρυθμίσεις στην «ελεύθερη αγορά», αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη των πιστωτών της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη.

Οι θανατηφόρες οικονομικές συνταγές του ΔΝΤ στο πλαίσιο του «προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής» δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει επίσημα. Η εμπειρία της Χιλής και της Αργεντινής υπό τα «Chicago boys» ήταν «μια πρόβα τζενεράλε» των πραγμάτων που θα ακολουθούσαν.


Ο David Rockefeller (Κέντρο) συναντάται με τον στρατηγό Jorge Videla και τον
 υπουργό Οικονομικών Martinez de Hoz


Εν ευθέτω χρόνω, οι οικονομικές σφαίρες του «συστήματος της ελεύθερης αγοράς» χτυπούσαν τη μία χώρα μετά την άλλη.

Από την επίθεση της κρίσης χρέους της δεκαετίας του 1980, η ίδια «οικονομική ιατρική» του ΔΝΤ έχει εφαρμοστεί συνήθως σε περισσότερες από 150 αναπτυσσόμενες χώρες.


Από την προηγούμενη εργασία μου στη Χιλή, την Αργεντινή και το Περού, άρχισα να διερευνώ τις παγκόσμιες επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων. Τροφοδοτούμενη αδυσώπητα από τη φτώχεια και την οικονομική εξάρθρωση, μια Νέα Παγκόσμια Τάξη διαμορφωνόταν.

(Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπε Michel Chossudovsky, The Globalization of Poverty and the New World Order, Second Edition, Global Research, 2003) (https://store.globalresearch.ca/store/the-globalization-of-poverty-and-the-new-world-order/)

Αυτή η προώθηση με μικρές τροποποιήσεις δημοσιεύθηκε αρχικά το 2003 για τον εορτασμό της 30ης επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Σεπτεμβρίου 1973.

***


Σε προσωπικό επίπεδο

Χιλή, Σεπτέμβριος 1973

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1973, ήμουν 31 ετών. Οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου στο Universidad Catolica συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρτυ γενεθλίων στο σπίτι μου στο Σαντιάγο. Ήμασταν προβληματισμένοι και αναστατωμένοι με αυτό που εκτυλισσόταν, τρεις ημέρες πριν από το πραξικόπημα.

Σήμερα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Χιλής, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κύριο βάρος της νεοφιλελεύθερης καταπίεσης.

Flash forward στο Σεπτέμβριο του 2001

Τριάντα χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2001, πάλι στα γενέθλιά μου, ένας νεαρός άνδρας, ειδικός στους αλγόριθμους του διαδικτύου, ήρθε στο σπίτι μας στα περίχωρα του Μόντρεαλ, σε αναπηρικό καροτσάκι (ήταν ανάπηρος). Παραμένω υπόχρεος σε αυτόν. Μου έδωσε ένα ταχύρρυθμο μάθημα για το πώς να χρησιμοποιήσω τον αλγόριθμο και να ανεβάσω άρθρα στο διαδίκτυο.

Και την επόμενη μέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2001, δύο ημέρες πριν από τα δραματικά γεγονότα της 9/11, ξεκινήσαμε το globalresearch.ca.

Παραμένουμε υπόχρεοι στους αναγνώστες και συγγραφείς παγκοσμίως που έχουν συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Ερευνητικό Πρόγραμμα τα τελευταία 22 χρόνια.

-Michel Chossudovsky, 11 Σεπτεμβρίου 2003 [μικρές αναθεωρήσεις 10 Σεπτεμβρίου 2013, 11 Σεπτεμβρίου 2021, 31 Αυγούστου 2023]



ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

Xavier Figueroa

Σας ευχαριστώ για μια τόσο συνοπτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση των γεγονότων στη Χιλή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών φατριών μέσα στη χιλιανή κοινωνία δεν είχε συζητηθεί τόσο ανοιχτά όσο θα έπρεπε. Ο ρόλος των διαφόρων κομμάτων και οι προδοτικές συμπεριφορές τους για την ανατροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου συχνά παραβλέπονται. Οι αρχιτέκτονες της δυστυχίας που έφερε ο λαός της Χιλής «ενσωματώθηκαν στα πρόβατα» από τη CIA και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ως ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία σε μεταγενέστερες εκλογές. Τα περιουσιακά στοιχεία (απόγονοί τους) επαινούνται και εκλέγονται ως ήρωες, με το κενό μνήμης των πράξεων του παρελθόντος να παραβλέπεται για να τροφοδοτήσει το αφήγημα αριστεράς-δεξιάς.

Ως γιος προσφύγων από το πραξικόπημα, ο οποίος κατάφερε να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό σχολείο στις ΗΠΑ μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ο ρόλος των ιδιωτικών φιλανθρωπικών οργανώσεων με ενόχλησε. Το Ίδρυμα Ford, το Ίδρυμα Rockefeller, το Carnegie Endowment και άλλοι, ήταν εκεί για να χρηματοδοτήσουν τους εκτοπισμένους πνευματικούς υποστηρικτές του Allende για να παρακολουθήσουν σχολεία. Είχα πάντα την εντύπωση ότι αυτό είχε σχεδιαστεί πολύ νωρίτερα, κυρίως για να συλλάβει αυτούς τους πιθανούς νέους ηγέτες που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Χιλή ως προσηλυτισμένοι τεχνοκράτες. Οι σκέψεις σας;


Allen Jasson

Οι αρχιτέκτονες της δυστυχίας που έφερε ο βρετανικός λαός (Μπλερ κ.ά.) επίσης «ενσωματώθηκαν στα πρόβατα» από τη CIA και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ως ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία σε μεταγενέστερες εκλογές, βοηθούμενοι και υποκινούμενοι από τους Σιωνιστές που έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν τον Κόρμπιν. ΤΑ ΙΔΙΑ Σ@ΑΤΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ.


Allen Jasson

Ακριβώς όπως ο Μπλερ, η δυτική μηχανή προπαγάνδας είναι αμείλικτη στις προσπάθειές της να ντύσει τον Κίσινγκερ και να τον παρουσιάσει ως ένα είδος «αξιοσέβαστου πολίτη». Πρόκειται για έναν κατά συρροήν δολοφόνο, έναν εγκληματία πολέμου και ψυχοπαθή του χειρίστου είδους, ένας φαύλος εγκέφαλος χωρίς καθόλου ανθρώπινη ψυχή - αν είχε ποτέ ψυχή εξ αρχής.


Allen Jasson

Το 1972 στρατολογήθηκα στον αυστραλιανό στρατό για άλλον έναν από τους πολέμους των ψυχοπαθών της Αμερικής. Βιετνάμ. Αν δεν είχα στρατολογηθεί, θα είχα προσφερθεί εθελοντικά, γιατί πίστευα σε αυτό.

Πίστεψα την προπαγάνδα για τη θεωρία του ντόμινο και τον κίτρινο κίνδυνο, τα ίδια σ@ατά που σερβίρονται και τα οποία ακόμη πιστεύουν εκατομμύρια Αυστραλοί 50 χρόνια αργότερα. Μέχρι το 1975 είχα περάσει από κάποιες μαζικές πολιτικές αφυπνίσεις - μακάρι οι Αυστραλοί να πίστευαν αυτά που λέω σήμερα. Έμαθα για το χιλιανό πραξικόπημα, πολύ πιο βίαιο από το ύπουλο πραξικόπημα που συνέβη στην Αυστραλία το 1975, μελετώντας το έργο του Stafford Beer το 1981 [Δείτε τη Wikipedia: Στα μέσα του 1971, ο Beer προσεγγίστηκε από τον Fernando Flores, τότε υψηλόβαθμο μέλος της Χιλιανής Εταιρείας Ανάπτυξης Παραγωγής (CORFO) στη νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Salvador Allende, ως σύμβουλος σχετικά με την εφαρμογή των κυβερνητικών θεωριών του στη διαχείριση του κρατικού τομέα της οικονομίας της Χιλής.

Αυτό οδήγησε στη συμμετοχή του Beer στο έργο Cybersyn που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το οποίο στόχευε στη χρήση υπολογιστών και ενός δικτύου επικοινωνίας που βασίζεται σε τέλεξ για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την παραγωγή, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία των εργαζομένων και της κατώτερης διοίκησης. Αν και η Cybersyn εγκαταλείφθηκε μετά το θάνατο του Αλιέντε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Πινοσέτ το 1973, o Beer συνέχισε να εργάζεται στην Αμερική, συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας.

Το χιλιανό επεισόδιο - καθαρή ψυχοπαθητική δολοφονία - είναι ένας άλλος από τους χιλιάδες λόγους για την απόλυτη περιφρόνησή μου για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ - ιδιαίτερα τους αδελφούς Dulles και γιατί γνωρίζω εδώ και καιρό τι καθίκι είναι ο Henry Kissinger - η κόλαση επιφυλάσσει μια ιδιαίτερα καυτή περιποίηση για αυτό το βρώμικο κάθαρμα.

Αλλά προς το παρόν πρόκειται για τα ΙΔΙΑ Σ@ΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΙΩΝΑ - Προσευχηθείτε για μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία, και να καταποντιστεί η Αυτοκρατορία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό κάτω από μια βροχή φωτιάς από την Κίνα.


SenecaKnows97

Εξετάστε τις φυλετικές ρίζες του Kissinger. Αυτές οι ρίζες βρίσκονται παντού πίσω από τα πάντα


ΠΗΓΗ: https://michelchossudovsky.substack.com/p/fifty-years-ago-chile-military-coup?utm_source=substack&utm_medium=email



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Ανάρτηση ΧΑΣΤΟΥΚΙ μέ άπειρα ιστορικά καί όχι μόνο στοιχεία, γιά μία ακόμα βρωμερότατη υπόθεση σέ βάρος ενός λαού καί μίας χώρας, από τόν μεγαλύτερο ...."μάγειρα" καί "μάγο" των επεμβάσεων του 20ου αιώνος τόν - ήδη! - 100ετή Χένρυ Κίσσινγκερ!!!
    Εύγε Μαριγώ Ζαραφοπούλα καί ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!