Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Πιλότος φωτογράφος καταιγίδων καταγράφει εκπληκτικές εικόνες από τις πιο έντονες καταιγίδες από τα 40.000 πόδια


(Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)



6/14/2024

Ενημέρωση: 6/14/2024



Από ύψος 40.000 ποδιών, ο φωτογράφος πιλότος καταιγίδων Santiago Borja καταγράφει μια σειρά από εικόνες που κόβουν την ανάσα από τις πιο έντονες καταιγίδες.

Πρώην μηχανικός συστημάτων λογισμικού, ο κ. Borja είναι από το Εκουαδόρ και πετάει με ένα Boeing 767 για μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία στην περιοχή.
 
Πριν γίνει φωτογράφος καταιγίδων, ο κ. Borja ενδιαφερόταν για τη φωτογραφία ως χόμπυ και χρησιμοποίησε μια παλιά φωτογραφική μηχανή - την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του - πριν μετακομίσει σε μια ψηφιακή SLR.

«Οι καταιγίδες ανέκαθεν με γοήτευαν και αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να αποτυπώσω τόσο όμορφα και εκπληκτικά φαινόμενα», είπε. «Δοκίμασα διαφορετικές ρυθμίσεις και τεχνικές μέχρι που τελικά βρήκα έναν τρόπο να συλλαμβάνω με συνέπεια τις καταιγίδες από ένα κινούμενο αεροπλάνο».



Μια ενεργή καταιγίδα ανεβαίνει γρήγορα πάνω από ζεστά, υγρά δάση του Αμαζονίου. Ο κ. Borja πετάει συχνά πάνω από αυτήν την περιοχή, καθώς είναι η συντομότερη διαδρομή για να φτάσετε στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια στην Ευρώπη. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)


Ο κ. Borja, ο οποίος συνήθως πετάει μεταξύ 30.000 και 40.000 ποδιών πάνω από τη γη, συναντά συχνά καταιγίδες cumulonimbus που ποικίλλουν σε ένταση.

«Θα έλεγα ότι είναι πολύ σπάνιο όταν δεν συναντάμε καταιγίδες», είπε. «Σχεδόν σε κάθε πτήση υπάρχει κάποια μέτρια δραστηριότητα καταιγίδας στο περιβάλλον μας».




Μια καταιγίδα αναπτύσσεται πάνω από την Αμαζονία του Ισημερινού όταν ένας από τους ισχυρούς κεραυνούς της φεύγει ξαφνικά από την καταιγίδα και εντοπίζει μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή στον αέρα πριν χτυπήσει το έδαφος μακριά από την καταιγίδα. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)



Ως πιλότος αεροπορικής εταιρείας, ο κ. Borja δεν είναι σε θέση να τροποποιήσει τη διαδρομή του, οπότε εκμεταλλεύεται τις διάφορες ευκαιρίες για να τραβήξει μια καλή εικόνα.

«Εάν το αεροπλάνο είναι πολύ κοντά στην καταιγίδα ή στο σύστημα σύννεφων, οι αναταράξεις και τα ίδια τα σύννεφα το καθιστούν αδύνατο», είπε. «Χρειάζομαι ήρεμο αέρα για να μπορέσω να συλλάβω αυτές τις καταιγίδες».


«Piercing the Sky»: Μια καταιγίδα που διαπερνά την οροφή των σύννεφων, ανακαλύπτει τον ήλιο που δεν μπορούσε να φτάσει πριν. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πώς ο κ. Borja μπορεί να πετάξει και να τραβήξει τέτοιες απίστευτες λήψεις ταυτόχρονα.

Στην οποία απαντά ότι, δεδομένου ότι πετάει συχνά υπερατλαντικές διαδρομές, οι άλλοι τρεις πιλότοι μαζί του ελέγχουν εκ περιτροπής το αεροσκάφος, αφήνοντάς του τέσσερεις ώρες ανάπαυσης για να κοιμηθεί και να τραβήξει φωτογραφίες.

Ο πιλότος δεν μπορεί να μεταφέρει πολλά φωτογραφικά εργαλεία μαζί του ανά πάσα στιγμή, οπότε σχεδόν πάντα χρησιμοποιεί την DSLR πλήρους κάδρου με φακό 28-300 mm.

«Για καταιγίδες, δεν χρειάζομαι πραγματικά μακρύ φακό, αλλά αυτός είναι ο φακός μου για κάθε περίσταση», είπε.

Το πιο περήφανο επίτευγμά του ήταν η αποτύπωση της «Καταιγίδας του Ειρηνικού», μιας φωτογραφίας που τραβήχτηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2004. Αυτή η εικόνα αναγνωρίστηκε από το National Geographic και προβλήθηκε ευρέως από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

«Κατέληξα να μάθω πολλά για τη μετεωρολογία και την επιστήμη μιλώντας με όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν για αυτή την εικόνα», δήλωσε ο κ. Borja. Αυτή η επιτυχία του επέτρεψε να δημοσιεύσει το βιβλίο του – "#The Storm Pilot".



Ένα ισχυρό κύτταρο cumulonimbus αναβοσβήνει πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια της πόλης του Παναμά καθώς το κυκλώνουν πάνω σε ένα Boeing 767 στα 37.000 πόδια. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)


Η φωτογραφία καταιγίδας «απαιτεί πολλή τύχη και πολλές δοκιμές και λάθη», σύμφωνα με τον κ. Borja. Δεδομένου ότι το πιλοτήριο συνορεύει με γυάλινα παράθυρα υψηλής ποιότητας που δεν παράγουν μεγάλη λάμψη, αυτό γίνεται πλεονέκτημα γι' αυτόν. Ωστόσο, άλλες μεταβλητές όπως το φως είναι πέρα από τον έλεγχό του.

«Όσο περισσότερο φως, τόσο πιο δύσκολο είναι να συλληφθεί μια καταιγίδα», είπε. "Μερικές φορές με πανσέληνο ή έντονα φώτα της πόλης, το τοπίο είναι φανταστικό αλλά πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί."

Μια μανιασμένη καταιγίδα πλησιάζει την πόλη του Παναμά, καθώς ο κ. Μπόρχα και ο πιλότος του απομακρύνονται και από τους δύο. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)


Ο ταπεινός φωτογράφος καταιγίδας ήταν πάντα πρόθυμος να μάθει περισσότερα για την τέχνη του.

«Έχω επεκτείνει σημαντικά τις φωτογραφικές μου γνώσεις και πρακτικές χάρη στους ανθρώπους που γνώρισα μέσα από αυτό το ταξείδι», δήλωσε ο κ. Borja. «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με σπουδαίους φωτογράφους, οι οποίοι μου έδωσαν μερικά σπουδαία μαθήματα».




Οι νυχτερινές καταιγίδες φαίνονται πιο δροσερές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε και δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)



Συμβουλεύει τους ανερχόμενους φωτογράφους καταιγίδας να μάθουν καλά τις δεξιότητες της φωτογραφίας, αλλά να μην λαμβάνουν αυτές τις οδηγίες ως άκαμπτους κανόνες, διαφορετικά κινδυνεύουν να περιορίσουν τη δημιουργικότητά τους.

«Διδάχθηκα ότι δεν μπορείς να πάρεις μια μεγάλη έκθεση από ένα κινούμενο αεροπλάνο με μια φορητή κάμερα, και όμως, κατάφερα να καταλήξω σε μια στρατηγική για να το κάνω να λειτουργήσει», είπε.
 



(Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)


Μοιράζοντας τις εντυπωσιακές εικόνες του με τον κόσμο, θέλει οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη φύση και όλα όσα έχει να προσφέρει.

«Ζούμε όλο και περισσότερο μέσα στις ανθρώπινες δομές και το περιβάλλον μας», δήλωσε ο κ. Borja. «Μου αρέσει πολύ να πετάω και να κοιτάζω τον πλανήτη μας από απόσταση όπου εμείς οι άνθρωποι είμαστε ανεπαίσθητοι.

«Πολύ συχνά ξεχνάμε να κοιτάξουμε ψηλά και να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα που μας δίνει η φύση δωρεάν».


Νωρίς το πρωί κατάβαση στο Κίτο με κοντινή θέα στο ηφαίστειο Cotopaxi. (Ευγενική προσφορά του Santiago Borja)

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.nyc και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter





 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

4 σχόλια:

  1. Τί μοῦ θύμισες βραδιάτικα, καλή μας Μαριγούλα!
    Καλὰ λέω ὅτι εἶσαι πολυτάλαντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά καλέ μου φίλε Θεόδωρε Κολοκοτρώνη!!

      Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Και φαντάζομαι πόσα τέτοια μαγευτικά φαινόμενα έχεις δει κι εσύ πετώντας πάνω από τη Γη!!

      Είναι μια τελείως διαφορετική οπτική όταν έχεις αφήσει όλη τη βουή και τις έννοιες της γης για λίγο.

      Και πάλι χρόνια πολλά, καλά κι ευτυχισμένα!

      Διαγραφή
    2. Είναι πράγματι προνόμιο νά μπορείς νά βλέπεις από τόσο ψηλά τήν Γή μας, αλλά καί τά διάφορα καιρικά φαινόμενα.
      Ευχαριστούμε πολύ Μαριγώ Ζαραφοπούλα μας, που μας ταξίδεψες πάλι, όπως καί τόν Θεόδωρο Κολοκοτρώνη γιά τήν συμμετοχή του καί είθε νά τόν βλέπουμε συχνότερα στό μετερίζι μας.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!