Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γίνει στρατιωτική δύναμη




Σχολιασμός από τον Hermann Ploppa.

Φιλόδοξα σχέδια εξοπλισμών αντιμετωπίζονται με μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, τα προβλεπόμενα έργα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυξανόμενα ερείπια επενδύσεων. Αλλά: μην ανησυχείτε: ο φορολογούμενος θα πληρώσει για αυτό.

Στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν πολιτικό οργανισμό που φροντίζει την οικονομία και τις υποδομές των 27 εθνών της Ε.Ε. που αποτελούν μέρος της. Το ΝΑΤΟ είναι πιο υπεύθυνο για τον πόλεμο, έτσι δεν είναι; Η εντύπωση είναι παραπλανητική. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στρατιωτικές ειδικές ομάδες υπό τη διοίκηση της Ε.Ε. δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό μερικές φορές εμφανίζεται στο περιθώριο των ειδήσεων. Είναι αλήθεια, φυσικά, ότι η λεγόμενη άμυνα, δηλαδή η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων, εξακολουθεί να είναι θέμα των εθνικών κρατών.

Αλλά σταδιακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να σφετεριστεί όλο και περισσότερες στρατιωτικές αρμοδιότητες. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και de facto υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell δήλωσε: «Η βάναυση επίθεση της Ρωσσίας στην Ουκρανία έφερε τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη. Μετά από δεκαετίες υποχρηματοδότησης, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα – αλλά πρέπει να το κάνουμε καλύτερα και μαζί».  <1> 

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, Thiery Breton, ήθελε να πάει καλύτερα. Ο Γάλλος απαίτησε να δημιουργηθεί ένα πολεμικό δάνειο υπό την ηγεσία της Ε.Ε. ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλλο. 
Μια σύγχρονη παραλλαγή των πολεμικών ομολόγων, που τώρα ονομάζεται «ευρωομόλογα», έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τα χρήματα με τρόπο που να είναι ήπιος για τους φορολογούμενους.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Borrell και ο Breton θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά η τάση προς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες και σίγουρα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός. Και με την πάροδο των ετών, η Ε.Ε. έχει αναλάβει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες από τα εθνικά κράτη, έτσι ώστε σε όλο και περισσότερους τομείς είναι ήδη αλήθεια ότι το δίκαιο της Ε.Ε. παραβιάζει το δίκαιο των εθνών. 

Και αυτό δεν αναφέρεται μόνο στη ρύθμιση της καμπυλότητας των μπανανών. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν διαθέτει ακόμη δικές της στρατιωτικές μονάδες. Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. συγκροτεί τις λεγόμενες μάχιμες μονάδες από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε..



Όλο και περισσότερες κρατικές αρμοδιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτό είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λισσαβώνας του 2007. Αφού απέτυχε να νομιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δημοψηφισμάτων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Συνθήκη της Λισσαβώνας έγινε de facto σύνταγμα. 

Αυτή η συνταγματική αντικατάσταση εγκρίθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό παρείχε τη δικαιολογία για την αφαίρεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εθνικών κρατών βήμα προς βήμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, σχηματίστηκαν οι Ομάδες Μάχης, οι οποίες έκτοτε δραστηριοποιούνται μακριά από την πατρίδα τους στην Αφρική και την Ασία. Μικρές ad hoc πολυεθνικές ομάδες κρούσης, αποτελούμενες συνήθως μόνο από μερικές εκατοντάδες άνδρες. Γίνεται διάκριση μεταξύ των λεγόμενων πολιτικών επιχειρήσεων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά οι πολιτικές αποστολές δεν είναι τόσο πολιτικές. 

Η αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, που ονομάζεται EULEX, έχει ως στόχο να διδάξει στους Κοσοβάρους το κράτος δικαίου. Αυτή η αρχή της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί εύκολα να παρακάμψει την εθνική κυριαρχία της χώρας υποδοχής και δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από ισχυρισμούς διαφθοράς. 

Μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία, η EUAM έχει επιφορτιστεί με το μαστίγωμα της τοπικής αστυνομίας. Οι μπάτσοι της EUPOL υποτίθεται ότι διδάσκουν στους Παλαιστίνιους πώς εκτελούνται τα αστυνομικά καθήκοντα.

Ακόμη πιο εμφανείς από ό,τι σε αυτές τις αποκαλούμενες «πολιτικές» αποστολές της Ε.Ε., οι στρατιωτικές περιπέτειες των Ευρωπαίων πολύ συχνά λειτουργούν ως υπεργολάβοι και ενδιάμεσοι σταθμοί για το ΝΑΤΟ ή τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. 

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μονάδες της EUFOR αντικατέστησαν την αποστολή SFOR του ΝΑΤΟ το 2004. Εδώ και αρκετούς μήνες, η Διοίκηση EU Navfor/Aspides εκτελεί αναγνωριστικά καθήκοντα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για τη διοίκηση της επιχείρησης Prosperity Guardian των ΗΠΑ. 

Οι μονάδες των Χούτι στην Υεμένη είχαν πυροβολήσει ισραηλινά μεταγωγικά πλοία ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. 

Για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, μονάδες της Ε.Ε. διεξάγουν ακόμη και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μοζαμβίκη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Επειδή σε αυτές τις περιοχές, οι αγγλοαμερικανικές κοινοπραξίες θέλουν να χτίσουν υποδομές υπό την ηγεσία της Blackrock. 
Ως αντι-μοντέλλο στον κινεζικό δρόμο του μεταξιού. 

Στην ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά, ναυτικές μονάδες από χώρες της Ε.Ε. αναλαμβάνουν το καθήκον να σταματήσουν τους κλιματικούς και πολεμικούς πρόσφυγες από την Αφρική. Αναλαμβάνουν καθήκοντα ακτοφυλακής του κατεστραμμένου κράτους της Λιβύης. 

Αυτό το χάσμα είχε προκύψει όταν μονάδες της δυτικής κοινότητας αξιών ανέτρεψαν τον αρχηγό του κράτους της Λιβύης Μουαμάρ αλ-Καντάφι και στη συνέχεια έσυραν τη χώρα στο χάος.


Τα υγρά όνειρα της Ε.Ε. για παγκόσμια δύναμη

Αυτό δίνει την εντύπωση κατακερματισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς μεγάλες παγκόσμιες πολιτικές φιλοδοξίες. Αλλά αυτή η εντύπωση είναι παραπλανητική. Υπάρχει μια δεξαμενή σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας <2>

Το EUISS είναι ο στρατηγικός εγκέφαλος της Ε.Ε.. Του Ινστιτούτου προεδρεύει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ε.Ε., δηλαδή επί του παρόντος ακόμη ο Josep Borrell. 

Αλλά μια αποκαλούμενη ομάδα προσωπικοτήτων, διακριτικές κυρίες και κύριοι από τη βιομηχανία όπλων, έχει λόγο. Δίνουν «συστάσεις» που οι πολιτικοί πρέπει να εκτελέσουν υπάκουα.

Το EUISS δημοσιεύει σειρά τακτικών εκδόσεων. Οι εκδόσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης έναν παγκόσμιο χάρτη που δείχνει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οραματίζεται το γεωπολιτικό της μέλλον επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ και την Κίνα <3>

Σε αυτόν τον χάρτη βλέπουμε μια ευρωπαϊκή ενδοχώρα, που κυριαρχείται από την Ε.Ε.. Η λεγόμενη "Grand Area" ομαδοποιείται γύρω από αυτό. Μια περιφέρεια που θα εξυπηρετεί την Ε.Ε. με πρώτες ύλες, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. 

Αυτή η γύρω περιοχή εκτείνεται από τη βόρεια Αφρική μέσω του Ινδικού Ωκεανού στην Ινδονησία. Η ανατολική περιφέρεια εκτείνεται πάνω από τις ρωσικές περιοχές δυτικά των Ουραλίων Ορέων και περιλαμβάνει επίσης τα τουρκικά κράτη, το Ιράν και τα αραβικά κράτη.

Ένα δοκίμιο παρέχει πληροφορίες για την πνευματική και ψυχική εσωτερική ζωή των ευρωκρατών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Βρετανός διπλωμάτης Robert Cooper ήταν σημαντικός σύμβουλος του τότε Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Javier Solana. Ήταν επίσης ένας ισχυρός ηγέτης σκέψης για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Tony Blair. Έτσι, δεν είναι μια περιθωριακή φιγούρα, αλλά στη μέση του κέντρου εξουσίας. 

Ο Cooper δημοσίευσε ένα δοκίμιο το 2002 στο οποίο διακήρυξε το δόγμα του «Νέου Φιλελεύθερου Ιμπεριαλισμού». Το δοκίμιο έλαβε ευρεία προσοχή και δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα "The Guardian", μεταξύ άλλων. Το άρθρο περιέχει το ακόλουθο αξιοσημείωτο απόσπασμα:


«Η πρόκληση για τον μεταμοντέρνο κόσμο είναι να συνηθίσει στην ιδέα των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Υπό τους ομολόγους μας, λειτουργούμε βάσει νόμων και ανοικτής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Αλλά μόλις βρεθούμε αντιμέτωποι με πιο παλιομοδίτικα κράτη έξω από τη μεταμοντέρνα Ευρώπη, πρέπει να καταφύγουμε στις σκληρότερες μεθόδους μιας παλαιότερης εποχής. 

Αυτό σημαίνει: βία, προληπτικές επιθέσεις, εξαπάτηση – ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση εκείνων των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο του δέκατου ένατου αιώνα, όπου κάθε κράτος υπάρχει μόνο του. 

Μεταξύ των ομολόγων μας, τηρούμε το νόμο. Αλλά αν λειτουργούμε στη ζούγκλα, τότε πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε τους νόμους της ζούγκλας. Στην υπερβολικά μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη, υπήρξε ο πειρασμός να παραμελήσουμε τις άμυνές μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους του μεταμοντέρνου κράτους». <4>

Κατ' αρχήν, αυτός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος τρόπος σκέψης που οδήγησε τον Ισπανό κατακτητή και κουρσάρο Pizzarro. Εδώ είναι απροκάλυπτα διατυπωμένος ο ρατσισμός της βρετανικής κυρίαρχης φυλήςΕμείς καθορίζουμε τους κανόνες. Ενάντια στους «λιγώτερο αναπτυγμένους λαούς» επιτρέπονται όλα τα μέσα.

Τώρα, για να είμαστε δίκαιοι, θέλουμε να δηλώσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι τώρα σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνη την εποχή, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την ταχεία άνοδο των αναδυόμενων αγορών. Και κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτές οι αναδυόμενες χώρες θα ήταν σε θέση να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους στη συμμαχία BRICS τόσο επιδέξια για να δημιουργήσουν μια συνέργεια. 

Αλλά οι πολιτικοί κληρονόμοι του Cooper δεν έχουν μάθει απολύτως τίποτα από αυτά τα μαθήματα. Αντί να είναι ανοιχτοί στη νέα συνέργεια, οι ευρωκράτες αναθέτουν άνευ όρων υπεργολαβία κάτω από τα παπούτσια του ετοιμοθάνατου γίγαντα των ΗΠΑ. Και τοποθετούνται απροκάλυπτα εναντίον των BRICS. Και με αυτόν τον τρόπο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετούν επίσης την αμερικανική στρατηγική στρατιωτικοποίησης ως τη μόνη επιλογή επιβίωσης.


Μιλιταρισμός αντί για διπλωματία.

Ως εκ τούτου, πρόκειται τώρα να επενδυθούν μεγαλύτερα κεφάλαια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εθνικές βιομηχανίες όπλων των κρατών της Ε.Ε. πρόκειται τώρα να συγχωνευθούν και να εναρμονιστούν. 

Το προηγούμενο φούσκωμα στο δικό του εθνικό ζουμί είναι να δώσει τη θέση του σε μια μεγάλη συγχώνευση όλων των δυνάμεων. Η βαρετή μάχη των διαφόρων εθνικών προτύπων και κανόνων μεταξύ τους πρέπει να τερματιστεί. Η πολιτική έρευνα και η στρατιωτική έρευνα πρέπει να είναι αλληλένδετες «συνεργιστικά» – προς όφελος ενός ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού εναντίον των εχθρών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον 65%  όλων των εξαρτημάτων εξοπλισμών θα είναι "Made in the EU" με αυτόν τον τρόπο. 

Η ομάδα αγορών των Βρυξελλών όλων των κρατών της Ε.Ε. παραγγέλνει με έκπτωση όγκου από τον διανομέα όπλων. Όλα αυτά τα σχέδια αντικατοπτρίζονται σε μια πληθώρα συνεχώς νέων, σημαντικών προγραμμάτων με ομάδες εργασίας που πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο. Και υπο-ομάδες εργασίας με αντίστοιχες υπο-υπο-ομάδες εργασίας με καλά ηχηρά ακρωνύμια όπως "EDIRPA", "EDIP", "EDIS" ή "ASAP" <5>.

Υπάρχουν πολλά χρήματα των φορολογουμένων σε όλες αυτές τις ευρωκρατικές αυξήσεις. Στην αρχή, αυτό ανέρχεται σε εκατομμύρια, αλλά έχει ήδη σπάσει το όριο του δισεκατομμυρίου. Σε προοπτική, 214 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να υποβληθούν σε επεξεργασία έως το 2025 για τη στήριξη του επανεξοπλισμού της Ε.Ε.. 

Μετά το 2025, το όλο θέμα πρόκειται να αυξηθεί στα 284 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων, θα επιτευχθεί νωρίτερα. 

Υπάρχουν απλά πάρα πολλοί άνθρωποι στον στρατό και στη βιομηχανία όπλων που ματαιώνουν τις προσπάθειες παραγωγής εξοπλισμών υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη. Οι διάσημες διαρροές του Taurus αποκάλυψαν ότι κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματικοί της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν υποστηρίξει μαζικά την αγορά του αμερικανικού βομβαρδιστικού stealth F-35 <6>. Αυτό έθεσε τέλος στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό προϊόν που ονομάζεται Future Combat Air System (FCAS). 

Επιπλέον, η Γερμανία πληρώνει το επιβλητικό ποσό των 286 εκατομμυρίων δολλαρίων για κάθε F-35, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιτρέπεται να αγοράσει το ίδιο προϊόν για «μόνο» 75 εκατομμύρια δολλάρια. 

Ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει έτσι για την έρευνα και την ανάπτυξη του F-35 και έχει επίσης τη δυνατότητα να πληρώσει για το ευρωπαϊκό σύστημα FCAS, το οποίο πιθανότατα σύντομα θα αποδειχθεί τεχνολογικό παράρτημα – όχι, πρέπει να αποδειχθεί.

Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι έπρεπε πάντα να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά όπλα. Κατά την περίοδο από το 2014 έως το 2018, το μερίδιο των αμερικανικών εξοπλισμών στον όγκο των ευρωπαϊκών προμηθειών ήταν μόνο 35%. 

Τα επόμενα πέντε χρόνια από το 2019 έως το 2023, το αμερικανικό μερίδιο των ευρωπαϊκών εισαγωγών όπλων αυξήθηκε κατά 20% σε συνολικά 55%! Γιατί θα πρέπει αυτή η τάση να είναι αναστρέψιμη κάποια στιγμή;

Τα κολοσσιαία σχέδια της κυβέρνησης της Ε.Ε. είναι απίθανο να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η έλλειψη συγχρονισμού των επιμέρους κρατών μελών της Ε.Ε. σε μια μελωδική ορχήστρα δεν είναι το πρόβλημα εδώ. Επειδή τα μικρότερα κράτη είναι καλά προετοιμασμένα για τις ανάγκες των μεγάλων κρατών ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει αμφιβολία. 

Αλλά οι δύο μεγάλοι παίκτες, η Γερμανία και η Γαλλία, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και να πιέσουν για τα δικά τους συμφέροντα. Και οι Αμερικανοί έμποροι του θανάτου θα ξέρουν πώς να ασκήσουν τη δέουσα επιρροή τους στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.



Αυτό που απομένει είναι κολοσσιαία ερείπια επενδύσεων

Δεν είναι τέχνη να προβλέπουμε πώς θα εξελιχθεί ο πανέξυπνος εξοπλισμός των Ευρωπαίων. Μακροπρόθεσμα, κολοσσιαία ερείπια επενδύσεων θα παραμείνουν. Όπως προβλέπεται ήδη με το πρόγραμμα βομβαρδιστικών stealth FCAS και drone.

Είναι κρίμα για τα σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογουμένων μας. Είναι επίσης κρίμα για την απώλεια της φήμης μας στον κόσμο. Αντί η Ευρώπη να ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των μπλοκ εξουσίας, όπως σε παλαιότερες εποχές, ως ήρεμος διαμεσολαβητής, η Ευρώπη θεωρείται τώρα ως ο αναπληρωτής σερίφης των ΗΠΑ. Και γελοιποιημένος. Ένα είδος Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα, ας πούμε.



Πηγές και σημειώσεις





ΠΗΓΗ: Die Europäische Union will Militärmacht werden | Von Hermann Ploppa - apolut.net


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!