Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ποινή φυλάκισης για δικαστή για αντίσταση σε μέτρα αδικίας: Ένας χρόνος υπό επιτήρηση για την δικαστή Anna Κ. – η ετυμηγορία είναι ντροπή για το δικαστικό μας σώμα




Επιτρέπεται η αναφορά του Άουσβιτς και των μέτρων για τον κορωνοϊό σε ένα άρθρο ή ακόμα και σε μια πρόταση; Φυσικά και μπορείτε. Μερικές φορές πρέπει ακόμη και να το κάνετε. Αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα. Αυτό που δεν επιτρέπεται να κάνετε είναι να εξισώσετε αυτά τα δύο. Πρέπει να εξηγήσω εν συντομία γιατί αναφέρω και τα δύο σε ένα άρθρο.

Πριν από λίγο καιρό, το δεξί μου χέρι, η Ekaterina Quehl, μου πρότεινε να αναφέρω την υπόθεση μιας δικαστή που δικάζεται για διαστρέβλωση της πορείας της δικαιοσύνης επειδή επέτρεψε στον πατέρα της, ο οποίος είναι πάστορας, με δικαστική απόφαση να επισκεφθεί μια ετοιμοθάνατη γυναίκα κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Ήταν εφημερεύουσα δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιένας όταν ελήφθη η επείγουσα αίτηση του πατέρα της.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Ekaterina, αποφάσισα να μην κάνω ρεπορτάζ εκείνη την εποχή, επειδή είπα στον εαυτό μου: Μια απόφαση σχετικά με μια αίτηση από τον ίδιο μου τον πατέρα - αυτό είναι πραγματικά οριακό, επειδή είστε πραγματικά προκατειλημμένοι εκεί.

Σήμερα νομίζω ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Μια συνέντευξη στην «Stuttgarter Zeitung» με τον εγγονό του διοικητή του Άουσβιτς Rudolf Höß οδήγησε σε αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης. 
 
Ένα πολύ συγκινητικό κείμενο – το οποίο υποτιμάται μόνο από το γεγονός ότι οι συγγραφείς στη συνέχεια τραβούν μια γραμμή στους υποτιθέμενους «λαϊκιστές» και έτσι εργαλειοποιούν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον Höß και τους συνεργούς του στο Άουσβιτς (δείτε εδώ).

Στη συνέχεια διάβασα κάτι για τον Höß. Μεταξύ άλλων, η Wikipedia λέει για τον διοικητή του Άουσβιτς Höß, ο οποίος είναι αρκετά χρήσιμος για ιστορικά θέματα, ενώ ασχολείται με την κοκκινοπράσινη προπαγάνδα για τα σημερινά: «Φέρεται να μην κατάλαβε μέχρι το τέλος γιατί λογοδοτούσε, αφού είχε εκτελέσει μόνο εντολές... 
 
Ο εγκληματολογικός ψυχολόγος Gustave M. Gilbert περιέγραψε τον Rudolf Höß ως διανοητικά φυσιολογικό με σχιζοειδή απάθεια και αναισθησία. 
 
Ο Gilbert τον περιέγραψε ως υπομονετικό, αντικειμενικό και ψύχραιμο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Χαρακτηριστικό του Höß ήταν η προνοητική ευσυνειδησία και επιμέλεια του, πάντα στην υπηρεσία μιας ανώτερης αρχής. Σαδιστικές τάσεις, όπως αυτές του Amon Göth, διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Plaszow, δεν ήταν ανιχνεύσιμες στην περίπτωση του Höß, αλλά υπήρχε έλλειψη ενσυναίσθησης.

Η βασική πρόταση για μένα ήταν ότι νόμιζε ότι είχε εκτελέσει μόνο εντολές και δεν καταλάβαινε γιατί λογοδοτούσε. 
 
Ότι η προνοητικότητά του «ευσυνειδησία και επιμέλεια, πάντα στην υπηρεσία μιας ανώτερης αρχής» ήταν ένας ουσιαστικός παράγοντας για την εγκαθίδρυση και τη διατήρηση ζωντανού του μηχανισμού εξόντωσης στο Άουσβιτς.


Όσο κι αν πρέπει να προσέξουμε να μην εξισώσουμε τίποτε, τα ίδια τα χαρακτηριστικά που τελικά οδήγησαν στο Άουσβιτς είναι ακόμα πολύ ζωντανά στις ρίζες τους. Και αυτό ακριβώς έδειξαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι ωμότητες ενάντια στα παιδιά, ενάντια στους ετοιμοθάνατους ανθρώπους που στάλθηκαν μόνοι τους στο θάνατο – όλα αυτά συνέβησαν με την οδυνηρά οικεία, προληπτική «ευσυνειδησία και φροντίδα, πάντα στην υπηρεσία μιας ανώτερης αρχής».

Και μάλιστα εκ των υστέρων.

Μετά την τροφή για σκέψη από την ανάγνωση του Άουσβιτς, έγραψα στην Ekaterina: Έκανα λάθος. Πρέπει να γράψω για τη δικαστή η οποία, επιλέγοντας τον πατέρα της, έδωσε τη δυνατότητα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα να παρακάμψει τις απάνθρωπες οδηγίες των πολιτικών.

Νομίζω: Η δικαστής Anna Κ. (37) αξίζει κάθε σεβασμό.


Και αξίζει τη μέγιστη περιφρόνηση το γεγονός ότι εν τω μεταξύ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή από το περιφερειακό δικαστήριο της Gera για διαστρέβλωση της πορείας της δικαιοσύνης.


Αντίσταση στην απανθρωπιά

Τον Απρίλιο του 2020, η δικαστής Anna Κ. είχε δώσει ένα σημάδι ανθρωπιάς ενάντια στην απάνθρωπη απαγόρευση των επισκέψεων - η οποία οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους να πρέπει να πεθάνουν μόνοι τους, χωρίς τους συγγενείς τους ή κανέναν να τους κρατήσει το χέρι.
 
Χάρη στην απόφασή της, ο πατέρας της ήταν σε θέση να δώσει ενθάρρυνση σε μια 89χρονη γυναίκα σε ένα γηροκομείο στην Ιένα καθώς πέθαινε και κρατούσε το χέρι της. Αυτό ακριβώς του είχε απαγορεύσει η διεύθυνση του οίκου ευ(;;)γηρίας.

Η προεδρεύουσα δικαστής της Gera, Marie Richter, δήλωσε στην ετυμηγορία της ότι το κίνητρο της Anna K. ήταν «να θέσει τα δικά της πρότυπα νόμου και τάξης με κάθε κόστος». Το δικαστήριο προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι η ανθρωπιά είναι υπεράνω του νόμου.

Που μου θύμισε ξανά το «ευσυνειδησία και φροντίδα, πάντα στην υπηρεσία μιας ανώτερης αρχής». 
 
Σύμφωνα με τα πρότυπα του δικαστηρίου, οι σκοπευτές του Τείχους στη ΛΔΓ θα έπρεπε επίσης να υπακούσουν τυφλά στην εντολή να πυροβολήσουν.  
 
Ακόμη χειρότερα, αν είχαν αρνηθεί να πυροβολήσουν αθώους ανθρώπους, θα είχαν προσπαθήσει, σύμφωνα με τη λογική της Marie Richter και της γερουσίας της, να «θέσουν τα δικά τους πρότυπα νόμου και τάξης με κάθε κόστος».



Οι δικαστές που εξέδωσαν αυτή την ετυμηγορία. Στη μέση: η δικαστής Marie Richter

Οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Gera και ο εισαγγελέας Philipp Giesecke κατέστρεψαν τη νομική σταδιοδρομία της συναδέλφου τους Anna Κ. και το βιογραφικό της σημείωμα. 
 
Αλλά πρώτα απ' όλα, έχουν καταστρέψει τον εαυτό τους: Όποιος κάνει τέτοιες απάνθρωπες κρίσεις, οι οποίες είναι στη σκοτεινή παράδοση, θα δυσκολευτεί, στα μάτια μου, να κοιτάξει στον καθρέφτη μέχρι το τέλος της ζωής του (και ακόμη περισσότερο προτιμώντας να κοιτάξει το «Spiegel» και άλλα όργανα προπαγάνδας), αν έχει συνείδηση ή έστω απομεινάρια της.

Η ετυμηγορία στην Gera, καθώς και ολόκληρος ο χειρισμός του κορωνοϊού και των μέτρων του κορωνοϊού, αποδεικνύει: Η συμφιλίωση με το παρελθόν που μοιάζει με μάντρα έχει εκφυλιστεί σε ένα κενό τελετουργικό.



Μή δίνοντας δεκάρα για τις διδασκαλίες

Τα πραγματικά σημαντικά συμπεράσματα από τα σκληρά εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών δεν βγήκαν ποτέ
 
Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο – για να επανέλθω στο ερώτημα στην αρχή αυτού του άρθρου – είναι όχι μόνο επιτρεπτό, αλλά και επιτακτικό να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του Άουσβιτς στα μέτρα για τον κορωνοϊό και την επαναξιολόγησή τους.

Αν αυτό συνέβαινε στην κοινωνία μας, η δικαστής Anna Κ. θα τιμούνταν για το θάρρος της αντί να καταδικαστεί.

Επειδή ο νόμος γίνεται λάθος όταν παραβιάζει την ανθρωπιά – την «αξιοπρέπεια του ανθρώπου» που εγγυάται το άρθρο 1 του Βασικού Νόμου. Και το οποίο ποδοπατήθηκε εκατομμύρια φορές με άσχημο τρόπο κατά τη διάρκεια της εποχής του κορωνοϊού
 
Όπου συμβαίνει αυτό, όπως μέσω των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αντίσταση δεν είναι μόνο νόμιμη. Είναι επιτακτική. Αυτό προβλέπεται επίσης από τον ίδιο τον Βασικό Νόμο.


Η μεγάλη μου ελπίδα είναι να ζήσω για να δω στιγμές που η δικαστής Anna Κ. θα λάβει την εκτίμηση που της αξίζει.
 
Και οι απάνθρωποι δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου της Gera, ειδικά η προεδρεύουσα δικαστής Marie Richter, καθώς και ο εισαγγελέας Philipp Giesecke τη δίκαιη τιμωρία τους.

Και μια δεύτερη ελπίδα είναι ότι θα είμαι πιο προσεκτικός και ότι το λάθος μου δεν θα επαναληφθεί – ότι δεν θα αφήνω τέτοιες ιστορίες στην άκρη. Δεν σταματούμε ποτέ να μαθαίνουμε και είμαστε πάντα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να πέσουμε στην ρουτίνα. 
 
 
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη μεγάλη, αθάνατη σοφία του «Μικρού Πρίγκιπα» από το ομώνυμο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry: «Βλέπει κανείς καλά μόνο με την καρδιά, το ουσιώδες είναι αόρατο στο μάτι».

ΠΗΓΗ: Haftstrafe für Richterin, weil sie sich Maßnahmen-Unrecht widersetzte - reitschuster.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!