Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ο Julian Assange είναι ελεύθερος


Julian Assange: Έχει ήδη φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο (Screenshot: Wikileaks)


Ο ιδρυτής του Wikileaks έχει κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. 


Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου στη Δύση δεν έχει ακόμη «βγει από το δάσος».


Πόσο πολύ ήθελα να μπορέσω να γράψω ακριβώς αυτή τη φράση κάποια στιγμή: 
 
«Ο Julian Assange είναι ελεύθερος!»

Σήμερα είναι αυτή η ημέρα.

Έχει πλέον πραγματοποιηθεί, όπως έχει ήδη καταστεί εμφανές σε ορισμένους παρατηρητές τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο Julian Assange έχει κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ (η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί στο δικαστήριο)

Παραδέχεται την ενοχή του για μία κατηγορία και συμφωνεί με μια ποινή (την οποία έχει ήδη εκτίσει). 

Αυτό σημαίνει ότι ο σημαντικότερος δημοσιογράφος του κόσμου είναι και πάλι ελεύθερος. 

Ο ιδρυτής του Wikileaks είχε περάσει 1901 ημέρες στη βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh. 

Ασφαλώς, η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της πληροφόρησης έχουν υποστεί κακομεταχείριση τα τελευταία χρόνια όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ελεύθερης Δύσης. 

Η ίδια η υπόθεση Assange ήταν ένα μείγμα πολιτικής δίκης-παρωδίας, μόνιμης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνταγματικού όρκου αποκάλυψης. Αυτή η καταστροφή, η οποία αποτελούσε προηγούμενο, απέχει πολύ από την αντιμετώπισή της.

Προς το παρόν, επικρατεί ανακούφιση. 

Με την Stella Assange, η οποία παίρνει πίσω τον σύζυγό της. Με τα παιδιά που έχουν πίσω τον πατέρα τους. Με την οικογένειά του, τους συναδέλφους από το Wikileaks και τους πολλούς παρατηρητές και συμπαθούντες σε όλο τον κόσμο. 

Η υπόθεση Assange ήταν μια ισχυρή αναμέτρηση μεταξύ της υπερδύναμης των ΗΠΑ και ενός αμείλικτου φίλου της αλήθειας και της δικαιοσύνης, μιας μάχης Δαϋίδ εναντίον Γολιάθ. 

Το αν αυτό έχει τελειώσει εντελώς μένει να το δούμε. 

Οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει τον στόχο τους ούτως ή άλλως: έχουν εξαλείψει και βασανίσει τον πιο σημαντικό επικριτή των μηχανορραφιών και των εγκλημάτων πολέμου τους για χρόνια, και η κράτηση έκδοσης ήταν ήδη η τιμωρία, που πραγματοποιήθηκε από έναν σύμμαχο.

Γιατί να κάνετε πάντα τη βρώμικη δουλειά μόνοι σας; 

Ο Assange πάλεψε από γύρο σε γύρο, από τη μια ημερομηνία του δικαστηρίου στην άλλη, μέχρι την τελευταία έφεση. Τι άλλο θα κέρδιζε μια μεγαλύτερη φυλάκιση για τις ΗΠΑ; Όχι πολύ περισσότερο. Ίσως ο Assange να είχε κερδίσει ακόμη και την έφεση ή να είχε υπάρξει ένα χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Μια συμφωνία φαινόταν να είναι ένας βατός, δήθεν «σωτήριος» τρόπος.


Αυτές όσον αφορά τη «διάσωση προσώπου»: Οι ΗΠΑ έχουν δείξει στον κόσμο το πραγματικό τους πρόσωπο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας τον Assange ως παράδειγμα. 

Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι η ελευθερία δημοσίευσης στη Δύση είναι απειλητική για τη ζωή εάν θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.



Πρωτοπόρος της επιστημονικής δημοσιογραφίας: Julian Assange (Εικόνα: από το Διαδίκτυο)


Επομένως, η ελευθερία του Τύπου στη Δύση απέχει πολύ από το να είναι «έξω από το δάσος»

Αλλά τουλάχιστον ο κόσμος έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί αυτό και να το αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο. 

Η απελευθέρωση του Assange είναι αν μη τι άλλο το επίτευγμα ενός κριτικού αντι-κοινού που ποτέ δεν ξέχασε και δεν έχασε από τα μάτια του την υπόθεση Assangeσε αντίθεση με πολλούς από τους «δημοσιογράφους συναδέλφους» του που δεν είπαν λέξη για αυτή την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα (αυτή η αποτυχία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί)

Αλλά με συγκεκριμένους όρους: Δεν ήταν κυρίως αστέρια και στάρλετ, αλλά οι απλοί άνθρωποι που επεσήμαναν τη μοίρα του ιδρυτή του Wikileaks εβδομάδα με την εβδομάδα σε αγορές ή σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε αγρυπνίες ή πορείες διαμαρτυρίας. 

Ανεξάρτητα από τον καιρό και ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν τρεις, πέντε ή δέκα άνθρωποι που στέκονταν μαζί: το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους

Αυτοί οι αποκεντρωμένοι εθελοντές ήταν η εκδηλωμένη φωνή της συνείδηση που άοκνα νουθετούσε  ότι η υπόθεση Assange αποκρυσταλλώνει επίσης τη μοίρα της ελευθερίας στη δύση των αξιών. 

Το γεγονός ότι ο Assange είναι ελεύθερος σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς.

Και τώρα δεν χρειάζεται να γράφω το ίδιο άρθρο ξανά και ξανά.


ΠΗΓΗ: Julian Assange ist frei - by Milosz Matuschek (freischwebende-intelligenz.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Συμφωνία με τις ΗΠΑ – Wikileaks: Ο Assange στο δρόμο προς την ελευθερία
Για πολλά χρόνια, μια πικρή νομική διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τον ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange. Τώρα τα γεγονότα έρχονται ξαφνικά πυκνά και γρήγορα.
Υπάρχει μια εκπληκτική ανατροπή στην πολυετή νομική διαμάχη για τον ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange. Μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης στο Λονδίνο, ο Assange απελευθερώθηκε από τη φυλακή - απαρατήρητος από το κοινό - και έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Wikileaks. Η πύλη δημοσίευσε ένα βίντεο 13 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο Assange φαίνεται να ανεβαίνει μια σκάλα σε ένα αεροπλάνο.

Η σύζυγος του Assange, Stella, έγραψε στην ηλεκτρονική υπηρεσία X: «Ο Julian είναι ελεύθερος!!». Η αυστραλιανή κυβέρνηση χαιρέτισε το αποτέλεσμα, αλλά είπε ότι η υπόθεση είχε τραβήξει πάρα πολύ.

Επίσημη επιβεβαίωση από τις βρετανικές αρχές δεν ήταν αρχικά διαθέσιμη. Το υπόβαθρο είναι μια νομική συμφωνία μεταξύ του Assange και της αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία είχε προηγουμένως επιμείνει στην έκδοση του Αυστραλού στις Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά τώρα θέλει να μην το πράξει.






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ASSANGE ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ:























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!