Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Λαβρώφ αποκάλυψε ότι η Ρωσσία βρισκόταν στο χείλος της αναβίωσης της συμφωνίας σιτηρών αυτή την άνοιξη




Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για όσα είπε, δεδομένου ότι είναι ο κορυφαίος Ρώσσος διπλωμάτης, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτά τα απροσδόκητα νέα.



Andrew Korybko

02 Σεπτεμβρίου 2024



Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρώφ αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η Ρωσσία βρισκόταν στα πρόθυρα της αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά αυτή την άνοιξη ως αποτέλεσμα της τουρκικής διαμεσολάβησης έως ότου η Ουκρανία ξαφνικά εγκατέλειψε τις συνομιλίες

Αυτή η αποκάλυψη προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ίδια συμφωνία δυσφημίστηκε πολύ από τους υποστηρικτές της Ρωσσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αφού η Ρωσσία αρνήθηκε να την παρατείνει το περασμένο καλοκαίρι. Ακολουθούν τα ακριβή λόγια του Λαβρώφ για το θέμα, όπως αναφέρθηκε από το TASS:

«Αυτή την άνοιξη η Τουρκία προσπάθησε να ανανεώσει τη συμφωνία για την προστασία των προμηθειών τροφίμων σε τροποποιημένη μορφή. Ήμασταν έτοιμοι. Την τελευταία στιγμή, οι Ουκρανοί είπαν: "Ας γράψουμε μια ρήτρα - προσθέτοντας στις υποχρεώσεις να μην αγγίζετε εμπορικά πλοία, την ανάγκη σεβασμού της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών". Φαίνεται παράταιρο, αλλά είπαμε επίσης: "Ας το κάνουμε".

[Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν μας έπεισε πραγματικά ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, ήταν απολύτως ειλικρινής και προσπάθησε να βοηθήσει. 

Συμφωνήσαμε, αλλά στη συνέχεια οι Ουκρανοί, οι οποίοι το πρότειναν οι ίδιοι, είπαν ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό. Προφανώς, εκείνη την εποχή είχαν ήδη σχέδια να βομβαρδίσουν πυρηνικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για όσα είπε, δεδομένου ότι είναι ο κορυφαίος Ρώσσος διπλωμάτης, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτά τα απροσδόκητα νέα. 

Η κύρια κριτική της συμφωνίας για τα σιτηρά ήταν ότι ήταν επιφανειακή αφού μόνο περίπου το 3% των ουκρανικών σιτηρών πήγε στον Παγκόσμιο Νότο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν. Πρόσθεσε επίσης ότι η Δύση δεν εφάρμοσε ποτέ το δικό της μέρος της συμφωνίας με το να αφαιρέσει τα εμπόδια στις γεωργικές εξαγωγές της Ρωσσίας.

Η επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσσίας με την Ουκρανία και τη Δύση από τότε υποδηλώνει ότι καμμία από τις δύο χώρες δεν είχε καμμία πρόθεση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της εάν αναβιώσει η συμφωνία. 

Επιπλέον, ενώ το στοιχείο του πυρηνικού σταθμού μπορεί να ακουγόταν σαν μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στο πρακτικά συμβολικό σύμφωνο σιτηρών, δεν θα υπήρχε καμμία εγγύηση ότι και αυτό δεν θα είχε παραβιαστεί. 

Η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη και να το χρησιμοποιήσει για να μειώσει την επιφυλακή της Ρωσσίας πριν από μια μεγάλη προσχεδιασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τέτοιων εγκαταστάσεων.

Εάν συνέβαινε αυτό, τότε είναι μια συγκαλυμμένη ευλογία που αυτή η υβριδική συμφωνία σιτηρών-πυρηνικών απέτυχε, αλλά αυτές οι παρατηρήσεις εξακολουθούν να μην απαντούν στο ερώτημα γιατί η Ρωσσία το εξέταζε. 

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Πούτιν πίστευε ειλικρινά ότι θα μπορούσε να προωθήσει τον διπλωματικό του στόχο να θέσει τη βάση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών κατά το πρότυπο του σχεδίου ειρηνευτικής συνθήκης από το 2022. Ο λόγος για τον οποίο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί οφείλεται στο γεγονός ότι το έθεσε για άλλη μια φορά τη Δευτέρα σε ξεχωριστή εκδήλωση.

Αυτό εξαρτούσε την εκδίωξη των δυνάμεων του Κιέβου από το Κursk, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι «Οι σημερινές αρχές σαφώς δεν είναι έτοιμες για αυτό, έχουν ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τις μάχες, γι' αυτό προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αυτή την πρόκληση στην περιοχή Kursk και πριν όταν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την ίδια επιχείρηση στην περιοχή Belgorod». 

Ως εκ τούτου, μπορεί να ήλπιζε ότι η Δύση θα ανάγκαζε την Ουκρανία να το κάνει αυτό μετά από περισσότερες λεγόμενες «χειρονομίες καλής θέλησης».

Ξανά και ξανά, φαίνεται να συνεχίζει να πιστεύει ότι η Δύση θα κουραστεί με αυτή τη σύγκρουση όσο περισσότερο τραβάει και τόσο περισσότερο η Ρωσσία συνεχίζει σταδιακά να κερδίζει έδαφος στο Ντονμπάς, κάτι που συνέχισε να κάνει από την αρχή του έτους και πρόσφατα ανέβασε τον ρυθμό

Ο Πούτιν εξακολουθεί να μην απαντά ριζικά στο ξεφάντωμα των προκλήσεων κατά της Ρωσσίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια από φόβο ότι θα πυροδοτήσει ακούσια τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει εργαστεί τόσο σκληρά για να αποφύγει.

Η συμφωνία σε μια άλλη συμφωνία για τα σιτηρά, μια υβριδική-πυρηνική συμφωνία σιτηρών ή μια μερική κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ως ένα ανέξοδο μέσο για το τέλος της πολιτικής επίλυσης αυτής της σύγκρουσης. 

Όσο θυμάται τι παραδέχτηκε σχετικά με την αφέλειά του για τη Δύση και δεν απογοητεύει την επαγρύπνησή του μετά από περισσότερες «χειρονομίες καλής θέλησης», τότε ίσως αυτό το σχέδιο να πετύχει. 

Ως εκ τούτου, οι υποστηρικτές της Ρωσσίας θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό για παν ενδεχόμενο, ώστε να μην απογοητευτούν εάν συμφωνηθούν τέτοιες συμφωνίες.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Πρόβλεψη σοκ από Hussman Investment Trust: Προσδεθείτε… έρχεται κραχ -70% στις αγορές - Η παγκόσμια «φούσκα» σκάει

    https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/756581/hussman-investment-trust-prosdetheite-erxetai-krax-70-stis-agores-i-pagkosmia-foyska-skaei

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!