Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ο ασπασμός του Ιμπραήμ στον Σεϊτάν-παπά




Μανιάκι, 20 Μαϊου 1825 - απόγευμα ...

Ήταν δύσκολη εκείνη η μέρα για τους Έλληνες. Το πρωί πολέμησαν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ και σφαγιάστηκαν όλοι τους. Από τους τριακόσιους κανείς δεν έμεινε ζωντανός. Η εικόνα του πεδίου της μάχης ήταν σοκαριστική. Νεκροί πεσμένοι εδώ κι εκεί, ξίφη παραπεταμένα, μπαϊράκια ξεσκισμένα, ταμπούρια ξεθεμελιωμένα, όλα μαζί μια άμορφη και περίπλοκη μάζα ανθρώπων και υλικών. Κι εκεί ανάμεσα τους ο μπουρλοτιέρης των ψυχών, ο Παπαφλέσσας με το σώμα του ξεσκισμένο από τα χτυπήματα και το σπασμένο του σπαθί ακόμη στο χέρι. Είχε ρίξει την πρώτη φωτιά όταν ζύγωσαν οι Αιγύπτιοι και την τελευταία λίγο πριν ξεψυχήσει...
Είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει όταν ο Ιμπραήμ ανέβηκε το ύψωμα και βρέθηκε στο πεδίο της μάχης. Ξεκαβαλίκεψε και ξεκίνησε να περπατάει. Έβλεπε τα πτώματα των Ελλήνων, τις σκισμένες φουστανέλλες τους, τα μαυρισμένα μέτωπά τους, τα μπαρουτοκαπνισμένα καριοφίλια τους και απορούσε... Πώς τόσοι λίγοι αντιστάθηκαν σε τόσους πολλούς;
Κάποια στιγμή γύρισε πίσω του και ρώτησε έναν από τους υπασπιστές του :
- Πού είναι ο Παπαφλέσσας;
- Να εδώ λίγο πάρα πέρα, πασά μου. 
- Σηκώστε τον και φέρτε τον εδώ.
- Μα του έχουμε πάρει το κεφάλι...
- Βρείτε του και το κεφάλι, πλύντε τον, συγυρίστε τον, βάλτε τον σε ένα δέντρο και στερεώστε τον να φαίνεται σαν όρθιος.
Οι αραπάδες άκουσαν τα λόγια του, πήραν το ταλαιπωρημένο κορμί του παπά, το πήγαν σε μια παρακείμενη πηγή και το έπλυναν. Κατόπιν το στερέωσαν σε ένα δέντρο και τοποθέτησαν το κεφάλι στην θέση του. 
Ο Ιμπραήμ πλησίασε αργά προς τον Παπαφλέσσα και στάθηκε για πολλή ώρα μπροστά του. Τότε κάτω από τον έναστρο ουρανό και τα πλατειά φύλλα του δέντρου έσκυψε και του έδωσε ένα μοναδικό φιλί στο μέτωπο. Ήταν μία σπάνια κίνηση σεβασμού και αγάπης. Ύστερα γύρισε την πλάτη, κατέβασε το κεφάλι και αποχώρησε σιωπηλός... Μα καθώς περπατούσε για ν' ανέβει στο άλογο, μια σκέψη και μια αλήθεια γύριζε στο κεφάλι του:
Αυτός εδώ ήταν ένας άνδρας αληθινός...

Πηγές : Βικιπαιδεία, Μ. Μητσακης "Το Φίλημα"
Τηλεοπτικές : Χώματα με ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!