Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία τέμενος και με τη βούλα του του Τουρκικού ΣτΕ

  



Ήταν το έτος 1934 μ.Χ. όταν ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του χώρας προκειμένου να την καταστήσει ένα κράτος δυτικού τύπου,  πήρε την ριζοσπαστική απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο για να την επισκέπτονται οι τουρίστες. Οι Τούρκοι διαφώνησαν στην αρχή, αλλά όταν είδαν το ξένο συνάλλαγμα να συρρέει στις τσέπες τους και στις τοπικές τράπεζες, άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι την απόφαση. Έκτοτε η Αγία Σοφία παρέμεινε μουσείο και μάλιστα αναγνωρισμένο από την UNESCO.  

Ογδόντα έξι χρόνια αργότερα ο νεοοθωμανός σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Α' ακύρωσε το διάταγμα του Ατατούρκ και έδειξε εκ νέου τον δρόμο για να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Είναι βέβαιο ότι είχε βάλει από καιρό αυτό το στόχο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να το πραγματοποιήσει. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να διαμορφωθεί ο χώρος για να υποδεχτεί τους πιστούς στην προσευχή της Παρασκευής που θα λάβει χώρα στις 24 Ιουλίου.
Ο Ερντογάν έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν θα ησυχάσει αν δεν δει τη φωτογραφία του αναρτημένη σε όλα τα μαγαζιά και τους δημόσιους χώρους δίπλα από την τουρκική σημαία. Ονειρεύεται μία νέα Οθωμανική αυτοκρατορία με επικεφαλής τον ίδιο και τα σύνορα της να επεκτείνονται από τη Θεσσαλονίκη ως το Κουβέϊτ κι ακόμη παραπέρα. Το καλό γι' αυτόν είναι ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχει σχεδόν όλη την αντιπολίτευση δίπλα του, επομένως προχωρεί ακάθεκτος.  
Όσον αφορά εμάς τους Έλληνες είναι μία απαράδεκτη, ποταπή και προκλητική απόφαση, η οποία στοχεύει να θίξει το ιστορικό και θρησκευτικό μας συναίσθημα. Αν στην πολιτική υπάρχουν ακόμη πολιτικοί με κότσια, οφείλουν να παραμερίσουν τις "δήθεν" διαφωνίες τους, να σταματήσουν τις κοκκορομαχίες στο κοινοβούλιο και να πράξουν κάτι γενναίο που θα πλήξει αναλόγως τον τουρκικό λαό : Να κλείσουν το μουσείο του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και (γιατί όχι) να το μετατρέψουν σε εκκλησία. Ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει από λόγια, αλλά θέλει πράξεις. Αν λοιπόν θέλετε να πληρώσετε με το ίδιο νόμισμα είναι υποχρέωση σας να το κάνετε ΤΩΡΑ. Τέρμα τα παραμύθια και οι φανφαρολογίες. Οφείλετε να πάρετε θέση, διαφορετικά φύγετε από τη χώρα...
ΥΓ :) Αφού ο Ερντογάν θέλει μία νεοοθωμανική Τουρκία ας μην περιοριστεί μόνο σε αυτή την απόφαση. Ας αναβιώσει το έθιμο ενθρόνισης των σουλτάνων με το σπαθί του Οσμάν στο Εγιούπ, ας ανοίξει τους μενδρεσέδες, ας τους ξαναβάλει φέσι κι ας τους ξαναντύσει με τουρμπάνια και γούνες όπως παλιά. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπήρχαν, πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν !

4 σχόλια:

  1. Η Κωνσταντινούπολη θα ΞΑΝΑ-έρθει στους Έλληνες, είτε το θέλουν οι διεθνείς σατανικές "δυνάμεις" είτε δεν το θέλουν.
    ΠΡΕΠΕΙ όμως ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ, ο Ελληνικός λαός να γίνει ΑΞΙΟΣ να παραλάβει την Κωνσταντινούπολη. Διότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι άξιος να δεχτεί την Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΡΘΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ...
    Δόξα τω θεώ που οι αγαρηνοί έκαναν το μεγάλο λάθος και μειώθηκε ο δικός μας χρόνος σε ότι αφορά τον κανόνα που τρέχει και δεν τελειώνει..
    Μιας και δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν μετανοούμε και δεν συμμορφωνόμαστε με τις επιταγές του Ουρανού, όλοι ένα κεράκι σήμερα στην αγρυπνία του Αγίου Παισίου που ο "φιλέλληνας" ερντογάν αποφάσισε να μειωθεί η ξεφτύλα που υποχρεωθήκαμε να ζούμε σε εθνικό, οικογενειακό, κοσμικό και πνευματικό επίπεδο...
    Γρηγορείτε και προσεύχεστε ώστε να μη μας πάρει και εμάς η μπόρα που έρχεται...
    ΟΛΟΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ παρακαλώντας τον Αγιο να μεσολαβήσει και εκείνος στην άρση του κανόνα για τους ολίγους και άξιους που η αναξιότητα και η αμαρτωλότητα μου κατάφεραν να με εξοστρακίσουν από τη χορεία των ευσεβών και των δικαίως κληρονομήσαντες τη Βασιλεία των Ουρανών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!