Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

O ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ! Λοχίας Ίτσιος: 38.000 σφαίρες κατά των Ναζί! Τι του είπε ο Γερμανός στρατηγός ΠΡΙΝ τόν εκτελέσει - ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.....

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941 και παρά την ισχυρή και εντυπωσιακή αντίσταση των Ελλήνων και των στρατευμάτων τους, η υποχώρηση ήρθε 4 μέρες αργότερα.


Η παράδοση έγινε στις 9 Απριλίου.

Πολλά είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν για την ηρωϊκή αντίσταση των Ελλήνων.
Ένας λοχίας όμως, παίρνει τον πρώτο ρόλο.


Ο ΝΕΚΡΟΣ ΗΡΩΪΚΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΙΤΣΙΟΣ,
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ
ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ.....
Ομολογουμένως, το πρόσωπο που ξεχώρισε μέσα απο το γεγονός αυτό είναι ο λοχίας Δημήτρης Ίτσιος, ο οποίος μόνος του με ακόμα πέντε άντρες απέκρουσε την εισβολή των Γερμανών και εξολόθρευσε με το πολυβόλο πάνω απο 250 στρατιώτες της 'Βέρμαχτ'.

Ο Δημήτρης Ίτσιος ήταν, έφεδρος υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. 


Επικεφαλής ολιγάριθμων ανδρών αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στην επίθεση που δέχθηκε και από το πολυβολείο του προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον εχθρό.

Παραδόθηκε μαζί με τους άνδρες του όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν, αλλά δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον επικεφαλής γερμανό σωματάρχη, στρατηγό Σόρνερ.
Ο Ίτσιος είχε ρίξει 38.000 σφαίρες εναντίον των Γερμανών!

Οι Γερμανοί λοιπόν, εισέβαλαν την 6η Απριλίου του 1941 προσπαθώντας να διασπάσουν τη γραμμή Μεταξά, από τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία.

Όλοι οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν μια ηρωική μάχη και αντιστάθηκαν δυναμικά στους Γερμανούς.

Ο Δημήτρης Ίτσιος όμως, έφεδρος λοχίας και επικεφαλής της αντίστασης στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια Σερρών, αν και μόνος του με πέντε μόνο στρατιώτες , δεν παραδόθηκε.Ο ήρωας λοχίας Δημήτριος Ίτσιος

Ο λοχίας Ίτσιος αποδείχτηκε πολύ πιο δυναμικός απο ότι υπολόγιζαν. 
Η αντίστασή του κράτησε όσο περισσότερο μπορούσε και πιο συγκεκριμένα μέχρι να του τελειώσουν τα πυρομαχικά.Με πάνω απο 38 χιλιάδες σφαίρες σκότωσε πάνω απο 250 Γερμανούς στρατιώτες και τον σημαντικό για τους αντιπάλους, αντισυνταγματάρχη, Έμπελινγκ.

Ο Ίτσιος είχε ως εντολή να σταματήσει τους Γερμανούς ώστε οι ελληνικές δυνάμεις να καταφέρουν να κερδίσουν τ χρόνο.
Ωστόσο, τη στιγμή που οι Γερμανοί τον εγκλωβίζουν ο Έλληνας λοχίας δίνει διαταγή στους άλλους πέντε στρατιώτες να αποχωρήσουν ώστε να αντιμετωπίσει μόνος του τη νέα επίθεση.

Ωστόσο, δύο απο τους φαντάρους αρνήθηκαν πεισματικά να αφήσουν τον επικεφαλής, Ίτσιο και έτσι οι τρεις άντρες άρχισαν να αποκρούουν τις απανωτές γερμανικές επιθέσεις.

Κατάφεραν να αποφύγουν όλες τις βολές των Στούκας καθώς και να αντιμετωπίσουν την επίθεση των χερσαίων δυνάμεων των Γερμανών.

Δυστύχως, η εξάντληση των πυρομαχικών τους τους ανάγκασε να παραδοθούν. 

Οι Γερμανοί πλησίασαν επιφυλακτικά τους άντρες και άρχισε ένας διάλογος μεταξύ του Έλληνα λοχία και Γερμανού επικεφαλής:

Στρατηγός Σόρνερ: Που είναι ο αξιωματικός σου;

Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: δεν υπάρχει, εγώ είμαι επικεφαλής

Στρατηγός Σόρνερ: εσύ;

Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: ναί

Στρατηγός Σόρνερ: συγχαρητήρια, με την αντίσταση σου ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου!

Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: έκανα το καθήκον μου!

Στρατηγός Σόρνερ: και τώρα πρέπει να κάνω και εγώ το δικό μου!
Μου στοίχισες πάνω από διακόσιους άνδρες.

Ο Γερμανός διοικητής διέταξε να τον σκοτώσουν. 

Όταν ο Ίτσιος ρώτησε γιατί, δεν έλαβε καμμία απάντηση.

Ο Σόρνερ έδωσε εντολή να τον τιμήσουν και στήν συνεχεια τον εκτέλεσε ο ίδιος!

Τους δύο άλλους άντρες, που παρέμειναν στο πλευρό του Ίτσιου, τους άφησε ελεύθερους.

Αυτοί άλλωστε ήταν που διηγήθηκαν τα γεγονότα και την αυτοθυσία του Ίτσιου, που έμεινε στην ιστορία.

Ο Ίτσιος παρασημοφορήθηκε και ένα στρατόπεδο πήρε το όνομα του.

Στον Ίτσιο αποδόθηκε ο βαθμός του Επιλοχία καθώς και το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας.

Αρκετό καιρό αργότερα, το 1946 η σύζυγος του Ίτσιου κατάφερε να ανασύρει τα οστά του άνδρα της και να τα μεταφέρει για ενταφιασμό στο χωριό τους, τα Άνω Πορρόια.

Ο λοχίας με τη στρατηγική και τον ηρωϊσμό του συνέβαλε σημαντικά στην αντίσταση της εισβολής των Γερμανών, κερδίζοντας χρόνο για τους συμπατριώτες του. 

Με τη θυσία του όμως, κέρδισε και τον Γερμανό στρατηγό, ο οποίος δεν κατάφερε να προσπεράσει τήν ναζιστική χυδαιότητα....

https://www.epilekta.com/2018/04/o-38000.html

5 σχόλια:

 1. ΗΜΙΘΕΟΣ, ΙΣΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821. ΙΣΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 300. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ. Η ΜΟΝΗ ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΕΝΑΝ ΗΜΙΘΕΟ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ 2 ΑΛΛΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΗΡΩΪΣΜΟΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. ΗΡΩΕΣ Ο ΛΟΧΙΑΣ ΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ.ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΕΒΑΛΑΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ , ΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΟΧΥΡΑ.ΤΗΣ ``ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ`` ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΘΑΥΜΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.ΩΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΠΡΟ ΤΕΤΟΙΑΣ ΟΧΥΡΩΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ - Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΕΙΧΕ ΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ``ΜΑΖΙΝΩ`` - ΚΑΙ ΠΡΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΗΡΩΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΕΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ , ΙΣΩΣ Η ΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.Ο ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ , ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΕΔΕ: ``ΑΝ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑ ΤΑ 3/5 ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑΣ , ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΣΧΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΣΩΖΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ``.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...Καί νά σκεφθεί κανείς, ότι ΟΥΤΕ στίς στρατιωτικές Σχολές μας δέν διδάσκονται όλα αυτά στήν ολότητά τους καί όχι σέ ψευτοπεριλήψεις!
   Δέν απετέλεσε μόνο τό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ που κατασκεύασε η Ελλάς τόν 20ο αιώνα, αλλά στήν ΠΡΑΞΗ απεδείχθη ΑΠΟΡΘΗΤΟ καί ευφυέστατα σχεδιασμένο!
   Ο ιθύνων νούς ο Ιωάννης Μεταξάς, ήταν αξιωματικός ειδικευμένος στό Μηχανικό, άν καί α ρ ί σ τ ε υ σ ε καί στίς πολεμικές τακτικές κατά τήν τριετή του φοίτηση στήν Στρατιωτική Σχολή του Βερολίνου, επιτυγχάνοντας ΠΑΝΤΑ μεγαλύτερες βαθμολογίες από τούς Γερμανούς συμμαθητές του!
   (Η πολυσυζητημένη 'Γραμμή Μαζινώ' καί ε σ τ ρ ά γ γ ι ξ ε πλήρως τήν γαλλική προπολεμική οικονομία καί απεδείχθη Α Χ Ρ Η Σ Τ Η αφού οι Γερμανοί τήν υπερφαλάγγισαν.......)
   Ευχαριστούμε θερμώς γιά τήν πάντοτε γόνιμη επικοινωνία.

   Διαγραφή
 3. Τα αυτονόητα που έπρεπε να κάνουμε, τα κάνουν άλλοι για εμάς...

  https://www.facebook.com/groups/1390624904566111/permalink/2515269105435013/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντί να τιμούμε του ήρωές μας, μας αναγκάζουν να συμμετέχουμε σε καρναβάλια για το ψευτοολοκαύτωμα.Από το σχολείο ξεκινάει το κακό και διαβρώνει όλους τους τομείς,φτάνοντας και το στρατιωτικό.Μετά αναρωτιέστε γιατί στις στρατιωτικές σχολές κάνουν περιλήψεις..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!