Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Κ Α Τ Α Λ Α Β Α Μ Ε ; ; ; . . . .


Στίς 17 Μαίου 1937 ο Ιωάννης Μεταξάς μειώνει τά αγροτικά χρέη καί απαλλάσσει τούς αγρότες από τήν μάστιγα της τοκογλυφίας.


Η ρύθμιση (διαγραφή) των αγροτικών χρεών προς τους ιδιώτες τοκογλύφους που δάνειζαν (και που σχεδόν πάντα έπαιρναν για αντάλλαγμα τη γη τους όταν οι αγρότες δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν...), έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 677 «Περί Ρυθμίσεως Χρεών», όπου ο νόμος αυτός προέβλεπε την οριστική διαγραφή όλων των καθυστερημένων τόκων στα ιδιωτικά χρέη που αφορούσαν την περίοδο προ της 01/01/1935 και καθιέρωσε αποπληρωμή του κεφαλαίου σε 12 ετήσιες δόσεις με τόκο 3%.

Έκτοτε, ο δανεισμός των αγροτών γινόταν από κρατικούς πιστωτικούς οργανισμούς - κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα - και τα επόμενα έτη αυξήθηκε κατακόρυφα η αγροτική παραγωγή της χώρας, με αποτέλεσμα, αφ΄ενός μεν την επίτευξη της αυτάρκειας και αφ΄ετέρου δε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.

Μεταπολεμικά, το ίδιο έπραξε και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, χαρίζοντας τα αγροτικά χρέη.

Δύο στα δύο, λοιπόν, δύο «δικτάτορες» ήταν οι ευεργέτες των αγροτών στην Ελλάδα.

Και πολλοί «δημοκράτες», οι δήμιοι τους!





1 σχόλιο:

  1. 2 ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΝΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!