Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Οι ..."καλοί μας φίλοι" οι Άγγλοι...


3η Μαΐου 1945. 

Η αγγλική πολεμική αεροπορία ( 'RAF' ) σκότωσε 7.000 Γερμανούς αιχμαλώτους  στον Κόλπο της Λύμπεκ, βυθίζοντας τα γερμανικά πλοία «SS Cap Arcona», «SS Deutschland», και «Thielbek» (κάτω φωτο) , στα οποία ήσαν στιβαγμένοι...





Eνώ γινόντουσαν διαπραγματεύσεις για την παράδοση, τα SS με εντολή του γκαουλάϊτερ του Αμβούργου Καρλ Κάουφμαν, άδειασαν όλους τους εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου «Νόϊενγκαμμε» και τους μετέφεραν σε έναν στολίσκο, που ήταν αραγμένος στον κόλπο του Λίμπεκ, και τον αποτελούσαν τα Γερμανικά υπερωκεάνια «SS Cap Arcona» (άνω φωτο), και «SS Deutschland», (ηλικίας 45 ετών, κάτω φωτο), και το φορτηγό «Thielbek» . 




Το Νοϊενγκάμε ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βόρειας Γερμανίας με 86 παραρτήματα, τα οποία απλώνονταν ως τα σύνορα με τη Δανία. 

Σκοπός τους ήταν η τροφοδότηση της γερμανικής βιομηχανίας με εργατικό δυναμικό).

Στις 30 Απριλίου 1945 τα Σουηδικά πλοία «Magdalena» και «Lillie Matthiessen», παρέλαβαν από τον στολίσκο σκανδιναβούς κρατουμένους και τους μετέφεραν στη Σουηδία.

Το απόγευμα της 2ας Μαΐου 1945, , οι τελευταίοι κρατούμενοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά από τα στρατόπεδα «Στούτχοφ» και «Μίτελμπαου-Ντόρα» ,φορτώθηκαν σε φορτηγίδες, και μεταφέρθηκαν στα πλοία-φυλακές.

Το πρωί της 3ης Μαΐου 1945, τα τρία πλοία, υπέστησαν επίθεση από την αγγλική αεροπορία, (ΡΑΦ) που πίστευε «βάσει πληροφοριών», ότι στα πλοία είχαν επιβιβαστεί με προορισμό την Νορβηγία άνδρες των 'SS'. 

Το «Thielbek» βυθίστηκε αμέσως , ενώ τα «Cap Arcona» και «Deutschland» πήραν φωτιά και αργότερα βυθίστηκαν και τα δύο.

Όσοι κρατούμενοι δεν κάηκαν και κατάφεραν να πηδήσουν στο νερό, πυροβολήθηκαν από τα σκάφη της RAF, με αποτέλεσμα πολλά πτώματα να εκβρασθούν στην ακτή, την οποία ήδη είχαν καταλάβει τα βρετανικά στρατεύματα, που υποχρέωσαν Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου αλλά και πολίτες, να σκάψουν τεράστιους λάκκους για τον ενταφιασμό τους. 

Το σύνολο των νεκρών ξεπέρασε τις 7.000!

Ανάμεσα τους και Έλληνες κρατούμενοι. 

Στο Νόϊενγκαμμε είχαν φθάσει στις 4 Ιουνίου 1944, 850 άνδρες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. 

Επίσης το καλοκαίρι του '44 μεταφέρθηκε εκεί 61 Ελληνίδες από το στρατόπεδο του Ράβενσμπρικ. 

Συνολικά οι Έλληνες στο Νοϊενγκάμε ήσαν περί τους 1.200.

Στα αρχεία του στρατοπέδου καταγράφηκε ο θάνατος 156. 

Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι ήταν στα 86 παραρτήματα και πόσοι μεταφερθήκαν στα πλοία. 

Από αυτούς πάντως ένας επέζησε.

Οι Άγγλοι για το δικό τους έγκλημα δίκασαν στην αποκαλούμενη «δίκη του Νόϊενγκαμμε» του Γερμανούς και εκτέλεσαν 11.


Την ίδια ημέρα οι βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Αμβούργο χωρίς μάχη, ενώ στην Ασία καταλήφθηκε η Ρανγκούν, πρώην πρωτεύουσα της Βιρμανίας.

[Μικρό απόσπασμα μεγαλυτέρας αναρτήσεως από τό ιστολόγιοhttp://deltio11.blogspot.com/2022/05/3.html ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!