Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ! ΑΞΙΟΙ! Η Πολωνία ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ τήν Α Ν Α Σ Τ Ο Λ Η του Φ.Π.Α. στά ΤΡΟΦΙΜΑ, έως το τέλος του 2023! Ενώ κάπου ....αλλού ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Ή μάλλον τί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ;

 



30 Ιουνίου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 2.5'

από τον Δρ Peter F. Mayer

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν και εισήγαγαν ΠΑΓΩΜΑ των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων για την καταπολέμηση της κρίσεως του κόστους ζωής στην ήπειρο. 

Η Πολωνία μόλις ανακοίνωσε την ΠΑΡΑΤΑΣΗ της απαλλαγής από τον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.




Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε ανώτατο όριο τιμής 480 φιορινιών ανά λίτρο (1,20 ευρώ με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για τη βενζίνη και το ντήζελ από τις 15 Νοεμβρίου 2021 και για αρχική περίοδο τριών μηνών. Οι τιμές έξι βασικών ομάδων τροφίμων —ζάχαρη, αλεύρι σίτου, ηλιέλαιο, χοιρινό μπούτι, στήθος κοτόπουλου και γάλα— πάγωσαν στα επίπεδα της 15ης Οκτωβρίου 2021 για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το μοντέλο που εισήγαγε η ουγγρική κυβέρνηση έχει πλέον υιοθετηθεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/tobb-orszag-is-koveti-a-magyar-modellt). Η Κροατία έχει ΠΑΓΩΣΕΙ τις τιμές στα ΚΑΥΣΙΜΑ, η Σλοβακία στην ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν θεσπίσει ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ για το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε (https://www.thefirstnews.com/article/zero-vat-rate-on-groceries-until-end-of-2023-says-pm-39421) ότι ο ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ στα ΤΡΟΦΙΜΑ θα ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ έως το τέλος του 2023, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός για τους Πολωνούς πολίτες. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα της λεγόμενης αντιπληθωριστικής ασπίδας. Τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ και ΣΤΗΡΙΞΗ των πολωνικών ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε (https://www.thefirstnews.com/article/zero-vat-rate-on-groceries-until-end-of-2023-says-pm-39421): «Καύσιμα, ενέργεια, τρόφιμα – όλες αυτές οι σημαντικές κατηγορίες προϊόντων καλύπτονται από την προστατευτική μας ασπίδα, η οποία προστατεύει τους Πολωνούς από τις αυξήσεις των τιμών».

Ο μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα εισήχθη στην Πολωνία την 1η Φεβρουαρίου 2022. Ήταν μέρος του δεύτερου αντιπληθωριστικού προγράμματος, το οποίο μείωσε επίσης τους συντελεστές ΦΠΑ στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Οι φορολογικές μειώσεις για τις πηγές ενέργειας έληξαν στο τέλος του 2022, αλλά η εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ στα τρόφιμα παρατάθηκε έως τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθεί η εξέλιξη των αυξήσεων των τιμών για τους ramesters σύμφωνα με τη Statista: (πίνακας εντός του συνδέσμου)

Βλέπουμε ότι η άνοδος είναι πιο απότομη από ποτέ. Και βλέπουμε ότι η έκρηξη των τιμών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή προκλήθηκε καθαρά από τα μέτρα Covid της ΕΕ και του ΠΟΥ. Η επέκταση του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται από το 2014, σε διεθνή σύγκρουση καρποφόρησε πολύ αργότερα, αν όχι καθόλου.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα τρόφιμα είναι ένα από τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις στις πιο ΕΘΝΙΚΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ για να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών. Ο τρέχων πληθωρισμός στην Πολωνία ανέρχεται στο 13%, μετά από πτώση από 14,7% τον Απρίλιο και 16,1% τον Μάρτιο. Στον τρέχοντα κύκλο πληθωρισμού, η κορύφωση επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν ο πληθωρισμός έφτασε το 18,4%.

Εικόνα από τον Steve Buissinne από το Pixabay
ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://tkp.at/2023/06/30/polen-verlaengert-aussetzung-der-mehrwertsteuer-auf-lebensmittel-bis-ende-2023/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!