Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Ολλανδοί γιατροί κάνουν τώρα ευθανασία σε ασθενείς με αυτισμό


Αρκετοί Ολλανδοί πολίτες που είχαν αυτισμό ή άλλες διανοητικές αναπηρίες έχουν υποβληθεί σε ευθανασία από γιατρούς στην Ολλανδία υπό την εξουσία της παγκοσμιοποιημένης κυβέρνησης του έθνους.

Ερευνητές διπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ολλανδοί ασθενείς πέθαναν από αυτοκτονία υποβοηθούμενη από γιατρό (https://nypost.com/2018/11/27/doctors-probed-for-euthanizing-autistic-woman/), αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ταλαιπωρίες τους ήταν ανίατα εμπόδια για μια φυσιολογική ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Kingston για ολλανδικές περιπτώσεις ευθανασίας, σχεδόν 40 άτομα που αναγνωρίστηκαν ως αυτιστικά ή διανοητικά ανάπηρα υποβλήθηκαν νόμιμα σε ευθανασία (στην Ολλανδία μεταξύ 2012 και 2021 (https://nypost.com/2023/06/29/netherlands-doctors-are-euthanizing-people-with-autism/).

Η μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι πέντε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών που σκοτώθηκαν είχαν αναφέρει τον αυτισμό ως τον μοναδικό ή κύριο λόγο για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ευθανασία.

Με αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί αμφισβήτησαν εάν ο νόμος που επιτρέπει στους γιατρούς να σκοτώνουν αυτοκτονικούς ασθενείς μέσω θανατηφόρων ενέσεων έχει απομακρυνθεί πολύ από τις αρχικές του προθέσεις όταν ψηφίστηκε το 2002.

Όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά οι νόμοι, είχαν ως στόχο να προσφέρουν στους ασθενείς τελικού σταδίου μια επιλογή όταν η ζωή τους είχε γίνει πολύ αφόρητη λόγω του πόνου της ανίατης ασθένειάς τους.

Ο Kasper Raus, καθηγητής ηθικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, δήλωσε ότι οι τύποι ασθενών που αναζητούν υποβοηθούμενη αυτοκτονία από γιατρό έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Βέλγιο (https://slaynews.com/news/belgium-killed-27000-people-euthanasia/), όπου είναι επίσης νόμιμη.

Όπως ανέφερε το Slay News (https://slaynews.com/news/belgium-killed-27000-people-euthanasia/), το Βέλγιο έχει πλέον κάνει ευθανασία σε 27.000 πολίτες από τότε που χαλάρωσαν οι νόμοι του.

Όταν η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την ανθρώπινη ευθανασία, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε άτομα με καρκίνο - όχι σε άτομα με αυτισμό, δήλωσε ο Raus.

Οι ασθενείς πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια που προκαλεί «αφόρητη» σωματική ή ψυχική οδύνη για να είναι επιλέξιμοι για ευθανασία.

Ωστόσο, οι γιατροί αποφασίζουν τελικά ποιος πληροί τις προϋποθέσεις.

Κατά την περίπου 10ετή περίοδο στην οποία επικεντρώθηκε η μελέτη, σχεδόν 60.000 άνθρωποι αποφάσισαν να πεθάνουν μέσω ευθανασίας στην Ολλανδία, σύμφωνα με την επιτροπή αναθεώρησης ευθανασίας της ολλανδικής κυβέρνησης.

Από αυτούς τους θανάτους, η επιτροπή έχει δημοσιεύσει έγγραφα και στοιχεία για 900 περιπτώσεις σε μια προσπάθεια διαφάνειας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kingston εξέτασαν αυτές τις 900 περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι 39 από αυτές είχαν αυτισμό ή διανοητική αναπηρία.

Από τους 39, οι 18 ήταν κάτω των 50 ετών.

Πολλοί από τους ασθενείς ανέφεραν μια σειρά από ψυχικές, σωματικές και ηλικιακές ασθένειες ως λόγο για τον τερματισμό της ζωής τους - συμπεριλαμβανομένης της αφόρητης μοναξιάς.

Οκτώ άνθρωποι, ωστόσο, ανέφεραν τη μοναδική αιτία του πόνου τους ως παράγοντες που σχετίζονται με τη διανοητική αναπηρία τους - όπως η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη στρατηγικών αντιμετώπισης, η αδυναμία προσαρμογής στην αλλαγή ή η υπερβολική ευαισθησία στα ερεθίσματα.

Μία από τις κύριες συντάκτριες της έκθεσης, η Irene Tuffrey-Wijne, ειδικός παρηγορητικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Kingston, αμφισβήτησε την ηθική του τερματισμού της ζωής των αυτιστικών.

«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν», είπε.

«Αλλά είναι πραγματικά εντάξει η κοινωνία με την αποστολή αυτού του μηνύματος, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους βοηθήσουμε και είναι απλά καλύτερα να είσαι νεκρός;»

Ένα από τα οκτώ άτομα που αναφέρθηκαν στη μελέτη ήταν ένας αυτιστικός άνδρας στα 20 του.

Ανέφερε ότι ένοιωθε δυστυχισμένος από την παιδική του ηλικία και δεχόταν τακτικά εκφοβισμό, σύμφωνα με τις σημειώσεις της υπόθεσής του.

Ο άνδρας «λαχταρούσε κοινωνικές επαφές, αλλά δεν ήταν σε θέση να συνδεθεί με άλλους» και τελικά αποφάσισε ότι ήθελε να πεθάνει επειδή «το να πρέπει να ζήσει με αυτόν τον τρόπο για χρόνια ήταν βδέλυγμα».

Ο Ολλανδός ψυχίατρος Δρ Bram Sizzo ενοχλήθηκε από την τάση.

«Μερικοί από αυτούς είναι σχεδόν ενθουσιασμένοι με την προοπτική του θανάτου», δήλωσε ο Sizoo.

«Νομίζουν ότι αυτό θα είναι το τέλος των προβλημάτων τους και το τέλος των προβλημάτων της οικογένειάς τους».

Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, οι Ολλανδοί γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε «καμμία προοπτική βελτίωσης» για τα άτομα με αυτισμό και διανοητική αναπηρία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Cambridge, Simon Baron-Cohen, ανησυχεί ότι τα άτομα με τέτοιες αναπηρίες μπορεί να μην κατανοήσουν πλήρως την απόφαση να τερματίσουν τη ζωή τους.

Χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» το γεγονός ότι δεν τους προσφέρθηκε περισσότερη υποστήριξη και αντ' αυτού υποβλήθηκαν σε ευθανασία.

ΠΗΓΗ: https://slaynews.com/news/dutch-doctors-now-euthanizing-patients-autism/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!