Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

(απλό παραλήρημα ή νέα επικίνδυνη χειραγώγηση;) Οι συνωμοσιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα σωστά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι επικίνδυνο

 


(Σ.τ.Μ.: προτού προχωρήσετε με την ανάγνωση του παρακάτω άρθρου, διαβάστε σχόλιο του Δρ. Mike Yeadon, ο οποίος και το ανέβασε:

Δυσκολεύομαι με αυτό, παιδιά. Καμιά σκέψη; Δεν αστειεύομαι. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η καταγγελία τώρα για τους θεωρητικούς της συνωμοσίας δεν αφορά την «παραπληροφόρηση». Όχι, λένε «Ο τεράστιος κίνδυνος είναι ότι οι συνωμοσιολόγοι έχουν δίκιο, με την επικύρωση των λεγομένων τους». Με απλά λόγια, αποκαλύφθηκαν! Κυριολεκτικά κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το βγάλεις από το μυαλό σου. ΛΟΙΠΟΝ οι αρθρογράφοι το έκαναν. Θα κάνω μια εξερεύνηση και θα δω αν τελικά υπάρχουν συνωμοσίες που ομολογούν ότι είναι αληθινές. Λέω εδώ και χρόνια ότι "Υπάρχει πραγματικά μια συνωμοσία. Δεν υπάρχει τίποτα θεωρητικό σε αυτό." Τις καλύτερες ευχές μου, Mike [Yeadon])

Όχι μόνο πια στο διαδίκτυο: επικίνδυνα κινήματα όπως το «κομβόι ελευθερίας» τροφοδοτούνται από θεωρίες συνωμοσίας, και όταν αυτές οι θεωρίες είναι σωστές, τις νομιμοποιεί.

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από εντυπωσιασμό και παραπληροφόρηση, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν βρει γόνιμο έδαφος για να ανθίσουν. Απορριπτόμενες από πολλούς ως ασυναρτησίες λίγων παρανοϊκών, αυτές οι θεωρίες έχουν υποβιβαστεί εδώ και καιρό στο περιθώριο της κοινωνίας. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι γίνονται μάρτυρες της εμφάνισης ενός νέου φορέα απειλής: οι θεωρητικοί συνωμοσίας αποδεικνύονται σωστοί.

Η αποκάλυψη κυβερνητικών προγραμμάτων παρακολούθησης όπως το PRISM, οι αποκαλύψεις γύρω από τα μυστικά πειράματα του MKUltra και η αναγνώριση μυστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως η επιχείρηση Gladio, έχουν όλα χρησιμεύσει ως μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι πάντα αβάσιμες. Ακόμα πιο σκοτεινό, μάθαμε ακόμη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πειραματίστηκε με σύφιλη σε μαύρους λαούς και ήταν η τελική αιτία του υψηλού ποσοστού ΣΜΝ μεταξύ των μη λευκών πληθυσμών.

Πιο πρόσφατα, η θεωρία διαρροής εργαστηρίου σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19 πυροδότησε για άλλη μια φορά εντελώς αδιάφορο λόγο «οι θεωρητικοί συνωμοσίας είχαν δίκιο». Ενώ αρχικά η θεωρία διαρροής εργαστηρίου καταστρατηγήθηκε ως επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας, η υπόθεση ήταν - λίγο πολύ τυχαία - αυτή που κέρδισε πρόσφατα έλξη στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Και ενώ η πραγματική προέλευση του ιού παραμένει ασαφής, το γεγονός ότι μια σύγχρονη θεωρία συνωμοσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να περιέχει στοιχεία αλήθειας έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των θεματοφυλάκων της δημοκρατίας (!!!), όπως οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί.


New York Times: Μην κατεβαίνετε στην κουνελότρυπα (https://www.nytimes.com/2021/02/18/opinion/fake-news-media-attention.html)


Το φάντασμα των αληθινών θεωριών συνωμοσίας προαναγγέλλει βαθιά επικίνδυνες συνέπειες για την ικανότητά μας να λειτουργούμε ως μια ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη δημοκρατική κοινωνία. Καθώς οι θεωρίες που κάποτε απορρίφθηκαν βρίσκουν επικύρωση, σκιές αμφιβολίας ρίχνονται πάνω στην αξιοπιστία των κυρίαρχων θεσμών και των ειδικών που ξεκίνησαν να μας προστατεύσουν από την αρχή.


Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εξέγερση του «Κομβόι της Ελευθερίας», η οποία σχεδόν ανέτρεψε την καναδική δημοκρατία το 2022, τροφοδοτήθηκε κυρίως από θεωρίες συνωμοσίας.

Ενώ εκείνοι με λιγότερο εκλεπτισμένη σκέψη (!!!!!) υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις της αλήθειας χρησιμεύουν ως απαραίτητος έλεγχος της εξουσίας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινωνία είναι τώρα πολύ πιο περίπλοκη και εύθραυστη από ό, τι κατά τη διάρκεια της εποχής που ο Fox Mulder και η Dana Scully κυνηγούσαν κυβερνητικές συνωμοσίες στα X-Files.

Η δημόσια αποδοχή τμημάτων έστω και μιας θεωρίας συνωμοσίας αναπόφευκτα θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη σε βασικούς θεσμούς και θα έχει βαθιές συνέπειες για την ικανότητά μας να διαμορφώσουμε την κοινωνική συνοχή και να προστατεύσουμε περιθωριοποιημένες μειονότητες όπως οι BIPOC και οι γυναίκες. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εμπειρογνώμονες είναι η σημασία του κριτικού διαλόγου σχετικά με τους κινδύνους των θεωριών συνωμοσίας και η ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι φορείς της δημοκρατίας - ΜΚΟ και κυβερνήσεις - να έρθουν στο τραπέζι και να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διαμορφώσει ένα δυναμικό και ανθεκτικό πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πολύπλευρο και ενιαίο μέτωπο ενάντια στη συνωμοτική σκέψη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν αγώνα για την ίδια τη δημοκρατία και, επομένως, πρέπει να είναι διαφανής, να παρέχει λογοδοσία και να υποστηρίζει σθεναρά τις δημοκρατικές μας αξίες. Πρέπει όλοι να ενωθούμε για να ενισχύσουμε τους ελεγκτές γεγονότων και να αντιμετωπίσουμε αφηγήσεις που εκμεταλλεύονται τους φόβους, τις ανασφάλειες και τη δυσπιστία των ανθρώπων. Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στην ενίσχυση των περιθωριοποιημένων φωνών και στη διασφάλιση ότι οι ακριβείς πληροφορίες είναι διαθέσιμες κατά προτεραιότητα στον απλό πολίτη.

Πανεπιστήμιο Tulane: Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε μια θεωρία συνωμοσίας δεν είναι με γεγονότα (!!!!!!!!!!!!!!!!;;;;) (https://news.tulane.edu/news/expert-best-way-fight-conspiracy-theory-isnt-facts)

Αλλά η καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας υπερβαίνει μόνο τα γεγονότα. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια ενημερωμένη και ανθεκτική κοινωνία-μάζα που μπορεί να οικοδομήσει μονοπάτια γύρω από τις επικίνδυνες προκλήσεις που θέτουν οι θεωρίες συνωμοσίας και πρέπει να τα κάνουμε όλα διατηρώντας παράλληλα τις βασικές μας αξίες της προόδου, της δικαιοσύνης, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επειδή τελικά διακυβεύεται η ασφάλεια των περιθωριοποιημένων σωμάτων. Και αν η ιστορία μας έχει διδάξει κάτι είναι αυτές οι τρεις, ισχυρές λέξεις: Οι ζωές των μαύρων μετράνε. Οι ζωές των γυναικών μετράνε.

Οι ζωές μας μετράνε.


ΠΗΓΗ: https://afru.com/conspiracy-theory-right-experts-warn-dangerous/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Ταγίπ : ¨Μιλήσαμε με Μητσοτάκη για αφοπλισμό νησιών¨!
    https://www.youtube.com/watch?v=ORGerhzhHGE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!