Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Η άνοδος του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας, στήν εποχή του COVID-19 καί των εμβολίων....

 


Η αύξηση των περιπτώσεων αυτής της εξουθενωτικής διαταραχής του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ωθεί καινοτόμες θεραπείες.

Η πανδημία COVID-19 ρίχνει μια ανησυχητική σκιά με τη μορφή του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS). 


Αυτό το περίπλοκο ζήτημα υγείας, που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν στέκεστε, κερδίζει αυξανόμενη προσοχή στην ιατρική κοινότητα λόγω της αύξησης των περιπτώσεων.

2 Διαδρομές, 1 Διάγνωση

Η Phoebe Eaton και η Aubrey George, δύο δραστήριες γυναίκες στα μέσα των 20 ετών τους, είδαν τη ζωή τους να διαταράσσεται απότομα από τα αινιγματικά συμπτώματα του Συνδρόμου Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας.

Η κ. Eaton, μια 25χρονη εκπαιδευτικός, σημείωσε την έναρξη των συμπτωμάτων μετά το αρχικό εμβόλιο COVID-19. Ανέφερε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επίμονη κόπωση, ημικρανίες, απώλεια βάρους και ακανόνιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υγεία της επιδεινώθηκε μετά την τελευταία δόση του εμβολίου της.

«Άρχισα να λιποθυμώ, η οποία εξελίχθηκε σε επιληπτικές κρίσεις, αναγκάζοντάς με να εγκαταλείψω την εκπαίδευσή μου ως δασκάλα», είπε.

Για την κ. George, τα συμπτώματά της εμφανίστηκαν μετά από τρεις διασείσεις μέσα σε έξι μήνες. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι, η ζάλη και η κόπωση έγιναν οι ανεπιθύμητες σταθερές της.

Προηγουμένως ονομαζόταν "Energizer Bunny", η κα George τώρα παλεύει με πολλά συμπτώματα που καλύπτουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

«Κάθε δραστηριότητα απαιτεί επιπλέον σκέψη και προετοιμασία, η οποία μπορεί να είναι εξαντλητική», δήλωσε η κ. George.

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας αποτελεί μια μοναδική πρόκληση, καθώς συχνά παραβλέπεται.

«Πολλοί άνθρωποι μου λένε, "μα φαίνεσαι τόσο καλά", κάτι που είναι ωραίο να το ακούς, αλλά όταν εσύ νοιώθεις ράκος, σε κάνει να νοιώθεις ότι λες ψέμματα ή ότι τα επινοείς», είπε η κ. Eaton.

Αποκάλυψη της κρυμμένης διαταραχής που ονομάζεται Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας

Το σύνδρομο εμπίπτει στην ευρύτερη κατηγορία διαταραχών που ονομάζεται δυσαυτονομία. Σημαίνει δυσλειτουργία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει κρίσιμες λειτουργίες όπως η αναπνοή, η πέψη και ο καρδιακός ρυθμός. Όταν αυτό το σύστημα παραπαίει, όπως στο σύνδρομο αυτό, μπορεί να υπονομεύσει την υγεία και την καθημερινή ποιότητα ζωής.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται κυρίως ως σημαντική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν μετακινείστε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση σε όρθια. Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου αυξάνεται κατά περισσότερο από 30 παλμούς ανά λεπτό μέσα σε μόλις 10 λεπτά σε ορθοστασία. Για παράδειγμα, εάν ο καρδιακός ρυθμός κάποιου πηδά από τους 70 ενώ κάθεται στους 100 ή περισσότερους όταν στέκεται, είναι μια ισχυρή ένδειξη του συνδρόμου.

Για τα παιδιά και τους εφήβους, το διαγνωστικό όριο είναι υψηλότερο (https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(11)00884-5/fulltext), απαιτώντας αύξηση 40 παλμών ανά λεπτό ή περισσότερο. Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός δεν συμπίπτει με πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδα, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ναυτία και γνωστικές διαταραχές όπως ομίχλη εγκεφάλου. Ο συνδυασμός και η ένταση αυτών των συμπτωμάτων, τα οποία πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον τρεις μήνες, μπορεί να κυμαίνεται σημαντικά μεταξύ των ασθενών.

Ιστορικά, το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας έχει θεωρηθεί ως μια σπάνια διαταραχή.


(περισσότερα στον σύνδεσμο)

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.theepochtimes.com/health/the-rise-of-pots-in-the-covid-19-and-vaccine-era_5383977.html?utm_source=morningbriefnoe&src_src=morningbriefnoe&utm_campaign=mb-2023-07-20&src_cmp=mb-2023-07-20&utm_medium=email&est=JrNJS8DYbwPWeynrE7I%2FbCIzHgX2VPQsGtHOBOQ%2BLq0RUtTxGYo0BNLrvV0%3D



 

 


1 σχόλιο:

  1. «Περί ταυτοτήτων» - Μακαριστός γέρων Γεώργιος Καψάνης
    https://www.youtube.com/watch?v=CQh11ruOmdg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!